Naslovna / Ishrana

Bundeva je odlična i za slana i za slatka jela – imamo 5 novih recepata

Priredio/la: Ma.R.|14:00 - 08. 02. 2022.

Bundeva je dobar diuretik pa se preporučuje za  ishranu kardioloških i bolesnika sa reumatskim oboljenjima

Bundeva Bundeva je namirnica zahvalna za kombinovanje sa drugim sastojcima, i slatkim i slanim Foto: Shutterstock

Bundeva je izuzetno zdrava namirnica, koja sadrži veliku količinu minerala, kao i vitamine A, C, B1, B2, B3, B6 i obilje beta karotena, koji sprečava pojavu malignih bolesti. Konzumiranje bundeve jača imunitet, poboljšava probavu i podiže raspoloženje. Ona je i odličan diuretik, pa je pogodna za ishranu kardioloških i bolesnika sa reumatskim oboljenjima. Evo nekih manje poznatih a izuzetno ukusnih recepata za jela i poslastice sa bundevom.

Posni rižoto sa bundevom i povrćem

Potrebno:

  • pirinač (1 šolja)
  • bundeva (400 grama)
  • beli luk (2 čena)
  • crni luk (jedna glavica)
  • puter (1/2 kašike)
  • maslinovo ulje
  • belo vino (za kuvanje, čaša)
  • voda (topla)
  • so
  • biber
  • đumbir (mleveni)
  • ostali začini po ukusu (biber, kari)
  • peršun (sveži ili sušeni)
  • semenke bundeve (za dekoraciju)

Priprema:

Crni luk iseckajte i izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte pirinač i sitno seckani beli luk. Luk treba da je staklast, i tada polako dadajte toplu vodu. Začinite, pa dodajte bundevu sečenu na kocke. Lagano dodajete i vino. Važno je da pirinač ne bude živ i tvrd, i da se bundeva ne raspadne, zato je najbolje da kuvate na blagoj vatri. Na kraju dodajte puter, a pre služenja pospite semenkama bundeve. Ovaj rižoto može da bude i mrsni, a u tom slučaju umesto vode možete da upotrebite bujon kocku po želji.

Ukusna jela sa bundevom

Bundeva odlično ide sa drugim namirnicama bilo da je barena, pečena ili dinstana jela Foto: Shutterstock

Zapečena pasta sa brokolijem, krompirom i bundevom prelivena sirom

Potrebno:

  • makarone, njoke ili špagete (po mogućstvu integralne, mogu i od heljde)
  • bundeva (250-300 grama),
  • krompir (2 srednja)
  • brokoli (1 veći, oko 400 grama)
  • batat (1 komad)
  • bundeva (250-300 grama)
  • prezla
  • parmezan

Za preliv od sira potrebno:

  • sir: feta ili sir po želji (može i neki plesnivi, po 100-150 grama)
  • puter (1 kašika)
  • maslinovo ulje (1 kašika)
  • brašno (1 kašika)
  • mleko
  • so
  • biber
  • muškatni oraščić

Priprema:

Stavite testeninu da se kuva, a u drugoj posudi skuvajte bundevu, krompir i brokoli. Brokoli nemojte kuvati duže od 3, 4  minuta, a krompiru i bundevi je potrebno malo više vremena. U tiganju propržite na maslinovom ulju i puteru brašno, biber i mleveni muškatni oraščić, pa dodajte sir. Izmešajte pastu i povrće, pa stavite u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Odozgo prelijte sosom od sira, pospite prezlom i parmezanom. Peći do 20 minuta na 220 stepeni.

Palačinke sa bundevom i medom

Potrebno:

  • brašno (1 šolja + još 1 puna kašika)
  • šećer (2 kašike)
  • mleko (1,5 šolja)
  • bundeva (300 grama, skuvana i ispasirana)
  • jaje
  • puter (2 kašike istopljenog)
  • prašak za pecivo
  • muškatni oraščić (prstohvat mlevenog)
  • karanfilić (prstohvat mlevenog)
  • cimet (po ukusu)
  • med (kašičica)
  • đumbir (malo)
  • so (po ukusu)

Priprema:

Otopite na teflonskom tiganju puter. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i začine. U posebnoj posudi sjedinite mleko, pasiranu bundevu, istopljeni puter i jaje, pa dodajte u brašno. Neka palačinke budu deblje nego što je to kod nas uobičajeno, nalik američkim. Služite ih uz puter i med po želji.

Ukusni recepti sa bundevom

Poslastice sa bundevom su zdrave a ukusne Foto: Shutterstock

Brzi kolač sa bundevom i bademom

Potrebno za testo:

  • bundeva (300 grama, sveže narendane)
  • ulje
  • jaje
  • šećer (100 grama, poželjno žuti)
  • mleko (200 mililitara)
  • orasi (50 grama, mleveni)
  • malo griza
  • cimeta (1 kašičica)
  • brašno (2-3 kašike)
  • prašak za pecivo

Potrebno za preliv:

  • čokolada ili kakao tabla (100 grama)
  • šećer (3 kašike, žuti)
  • maslac (1 kašika)
  • mlek0 (80-100 mililitara)
  • čokoladni toping (za dekoraciju)
  • posni šlag (za dekoraciju)

Priprema

Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.brašbi

Hrskavi čajni kolačići sa bundevom i cimetom

Potrebno:

  • brašno (200 grama)
  • pire od bundeve (90 grama)
  • puter (100 grama)
  • ¼ šolje žuti šećer (1/4 šolje)
  • šećer u prahu (150 grama)
  • ekstrakt od vanile (kašika)
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona (1/4 kašike)
  • so
  •  cimeta (1/4 kašike)

Priprema

Istopite puter, pa ga pomešajte sa običnim šećerom i šećerom u prahu. U to dodajte bundevu i vanilu i dobro sjedinite. U posebnu činiju uspite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i Sada sve zajedno pomešajte, a testo treba da bude glatko i meko. Usitnite čokoladu i dodajte u testo. Stavite u frižider na tridesetak minuta. Spremite rernu, neka bude zagrejana na 180 stepeni. Ugrejte rernu na 180 stepeni, a od testa pravite kuglice približne veličine, uvaljajte ih u žuti šećer i stavljajte u posudu za pečenje. Pecite do 10 minuta. Pre služenja pospite cimetom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo