Bundeva je izuzetno zdrava namirnica, koja sadrži veliku količinu minerala, kao i vitamine A, C, B1, B2, B3, B6 i obilje beta karotena, koji sprečava pojavu malignih bolesti. Konzumiranje bundeve jača imunitet, poboljšava probavu i podiže raspoloženje. Ona je i odličan diuretik, pa je pogodna za ishranu kardioloških i bolesnika sa reumatskim oboljenjima. Evo nekih manje poznatih a izuzetno ukusnih recepata za jela i poslastice sa bundevom.
Posni rižoto sa bundevom i povrćem
Potrebno:
- pirinač (1 šolja)
- bundeva (400 grama)
- beli luk (2 čena)
- crni luk (jedna glavica)
- puter (1/2 kašike)
- maslinovo ulje
- belo vino (za kuvanje, čaša)
- voda (topla)
- so
- biber
- đumbir (mleveni)
- ostali začini po ukusu (biber, kari)
- peršun (sveži ili sušeni)
- semenke bundeve (za dekoraciju)
Priprema:
Crni luk iseckajte i izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte pirinač i sitno seckani beli luk. Luk treba da je staklast, i tada polako dadajte toplu vodu. Začinite, pa dodajte bundevu sečenu na kocke. Lagano dodajete i vino. Važno je da pirinač ne bude živ i tvrd, i da se bundeva ne raspadne, zato je najbolje da kuvate na blagoj vatri. Na kraju dodajte puter, a pre služenja pospite semenkama bundeve. Ovaj rižoto može da bude i mrsni, a u tom slučaju umesto vode možete da upotrebite bujon kocku po želji.
Zapečena pasta sa brokolijem, krompirom i bundevom prelivena sirom
Potrebno:
- makarone, njoke ili špagete (po mogućstvu integralne, mogu i od heljde)
- bundeva (250-300 grama),
- krompir (2 srednja)
- brokoli (1 veći, oko 400 grama)
- batat (1 komad)
- bundeva (250-300 grama)
- prezla
- parmezan
Za preliv od sira potrebno:
- sir: feta ili sir po želji (može i neki plesnivi, po 100-150 grama)
- puter (1 kašika)
- maslinovo ulje (1 kašika)
- brašno (1 kašika)
- mleko
- so
- biber
- muškatni oraščić
Priprema:
Stavite testeninu da se kuva, a u drugoj posudi skuvajte bundevu, krompir i brokoli. Brokoli nemojte kuvati duže od 3, 4 minuta, a krompiru i bundevi je potrebno malo više vremena. U tiganju propržite na maslinovom ulju i puteru brašno, biber i mleveni muškatni oraščić, pa dodajte sir. Izmešajte pastu i povrće, pa stavite u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Odozgo prelijte sosom od sira, pospite prezlom i parmezanom. Peći do 20 minuta na 220 stepeni.
Palačinke sa bundevom i medom
Potrebno:
- brašno (1 šolja + još 1 puna kašika)
- šećer (2 kašike)
- mleko (1,5 šolja)
- bundeva (300 grama, skuvana i ispasirana)
- jaje
- puter (2 kašike istopljenog)
- prašak za pecivo
- muškatni oraščić (prstohvat mlevenog)
- karanfilić (prstohvat mlevenog)
- cimet (po ukusu)
- med (kašičica)
- đumbir (malo)
- so (po ukusu)
Priprema:
Otopite na teflonskom tiganju puter. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i začine. U posebnoj posudi sjedinite mleko, pasiranu bundevu, istopljeni puter i jaje, pa dodajte u brašno. Neka palačinke budu deblje nego što je to kod nas uobičajeno, nalik američkim. Služite ih uz puter i med po želji.
Brzi kolač sa bundevom i bademom
Potrebno za testo:
- bundeva (300 grama, sveže narendane)
- ulje
- jaje
- šećer (100 grama, poželjno žuti)
- mleko (200 mililitara)
- orasi (50 grama, mleveni)
- malo griza
- cimeta (1 kašičica)
- brašno (2-3 kašike)
- prašak za pecivo
Potrebno za preliv:
- čokolada ili kakao tabla (100 grama)
- šećer (3 kašike, žuti)
- maslac (1 kašika)
- mlek0 (80-100 mililitara)
- čokoladni toping (za dekoraciju)
- posni šlag (za dekoraciju)
Priprema
Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.brašbi
Hrskavi čajni kolačići sa bundevom i cimetom
Potrebno:
- brašno (200 grama)
- pire od bundeve (90 grama)
- puter (100 grama)
- ¼ šolje žuti šećer (1/4 šolje)
- šećer u prahu (150 grama)
- ekstrakt od vanile (kašika)
- prašak za pecivo
- soda bikarbona (1/4 kašike)
- so
- cimeta (1/4 kašike)
Priprema
Istopite puter, pa ga pomešajte sa običnim šećerom i šećerom u prahu. U to dodajte bundevu i vanilu i dobro sjedinite. U posebnu činiju uspite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i Sada sve zajedno pomešajte, a testo treba da bude glatko i meko. Usitnite čokoladu i dodajte u testo. Stavite u frižider na tridesetak minuta. Spremite rernu, neka bude zagrejana na 180 stepeni. Ugrejte rernu na 180 stepeni, a od testa pravite kuglice približne veličine, uvaljajte ih u žuti šećer i stavljajte u posudu za pečenje. Pecite do 10 minuta. Pre služenja pospite cimetom.