Naslovna / Ishrana

Simptome alergije mogu umanjiti pojedine namirnice

Priredio/la: D. T.|12:00 - 21. 04. 2022.

Probiotički dodaci, kako tvrdi jedno istraživanje, pomažu u kontroli simptoma alergije kao što su kijanje, zapušenost nosa

ljute papričice Ljuta paprika je prirodni dekongestiv koji može ublažiti sipmptome zapušenog nosa Foto: Shutterstock

Alergija na polen koja u ovo dobra godine zadaje neprijatnosti poput kijanja, svraba, suzenja očiju, mogla bi se ublažiti nekim namirnicama.  Lekovi i neka pomoćna sredstva mogu da utiču na simptome, a sve više je nagoveštaja da bi i određena hrana mogla da ima bitnu ulogu kada je u pitanju kontrola alergijskih reakcija.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je fermentisano povrće koje sadrži probiotike, dobre za probavni sistem i jačanje imuniteta. Povrće je bogato vitaminima, mineralima, vlakana i fitonutrijentima, ali posle fermentacije ono postaje izvor probiotika. To su bakterije nastanjenje u crevima čija uloga nije samo da regulišu dobru probavu već da rade i na izgradnji imuniteta. Neka istraživanja ukazuju na snažnu vezu između zdravog sistema za varenje i jakog imuniteta, koji je bitan za kontrolu simptoma alergija.

Svakodnevni probiotički dodaci, kako tvrdi jedno istraživanje, pomažu u kontroli simptoma alergije kao što su kijanje, zapušenost nosa. Pregled od 20 studija otkiva da osobe koje pate od sezonskih alergija ili polenske groznice mogu imati skromne koristi od uzimanja probiotičkih suplemenata. Nema još zvanične potvrde da probiotici mogu biti od koristi, ali kako navode stručnjaci, fermentisano povrće je uvek dobar izbor.

Losos

Losos je masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, važnim antiinflamatornim masnoćama koje mogu da pomognu u pri kontroli upalnih procesa i jačanju imunog sistema. Savet je da se izbegava losos odgajan u ribnjacima, jer može sadržati štetne metale i imati manje količine omega-3 masnih kiselina.

Pomorandže

Bioflavonoidi u pomorandžama, mogu umanjiti upale koje su posledica alergija i drugih faktora životne sredine. Ovo voće je bogato vitaminom C, koji može zaustaviti delovanje histamina, jedinjenje koje igra ključnu ulogu u izazivanju simptoma alergije. Histamin uzrokuje suzenje očiju, grebanje u grlu, curenje iz nosa i kijanje. Kombinacija bioflavonoida i vitamina C u pomorandžama čini pomorandže dobrim izborom voća za sve osobe koje pate od sezonskih alergija.

Jabuke

Jedna jabuka dnevno mogla bi biti dobra preventiva kada se radi o sezonskim alergijama. Ovo voće je bogato kvercetinom, bioflavonoidom i antioksidansima. Kvercetina pored jabuka ima i u čaju, bobičastom voću i crnom luku. Kvercetin deluje kao prirodni antihistaminik, tako da može ublažiti blage simptome sezonske alergije kao što su curenje iz nosa, kijanje i svrab očiju. Iako je kvercetin prirodni antihistaminik, studije pokazuju nejasne rezultate kada se radi o ublažavanju simptoma alergije. Posavetujte se sa lekarom, pre primene bilo kakvih suplemenata, posebno ukoliko ste alergični na lekove ili patite od nekog stanja koje može ometati efikasnost suplementa. Zdrava i sigurna doza kvercetina je jedna jabuka dnevno.

Ananas

Ananas je voće koje sadrži antiinflamatorni enzim bromelain, sastojak koji se često koristi kao alternativna terapija za različita zdravstvena stanja, uključujući sezonsko ublažavanje alergija. Ovo tropsko voće je bogato i vitaminom C koji reguliše nivoe histamina. Bromelain razlaže proteine u telu koji doprinose upali i tako utiče na redukciju otoka, na primer nosnih kanala i u isto vreme olakšava disanje.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je prirodni dekongestiv koji može ublažiti simptome zapušenog nosa. Ukoliko patite od sezonske alergije možete slobodno dodati malo ljute papričice u supu, čorbu, pecivo.

Kurkuma

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, koji deluje na oslobađanje histamina, koji izaziva alergijske reakcije. Ovaj začin se najviše koristi u indijskoj i tajlandskoj kuhinji. Kurkumin je za sada pokazao dobro delovanje kada su u pitanju studije na miševima, dok su istraživanja na humanoj populaciji i dalje ograničena.

Voda

Osobe koje pate od simptoma alergije trebalo bi da piju najmanje 8 čaša voda, kako bi lakše odstranile sekret iz tela. Antihistaminici, koji se koriste za lečenje simptoma alergije, mogu da isuše usta i nazalne šupljine,  savet je i da se izbegava alkohol, jer je diuretik. Pušenje, može da iritira respiratorne membrane i sprečava sićušne dlačice u nosu da se bore protiv alergije. Alergične osobe morale bi da koriste i filter za vazduh u prostoriji u kojoj borave i da se svakodnevno tuširaju kako bi uklonili ostatke polena sa tela. Potrebno je i redovno menjati odeću, posteljinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo