Naslovna / Ishrana

Ne preskačite obroke ni kada su visoke temperature, lagana letnja večera pun pogodak za zdravlje

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 24. 07. 2022.

Ishrana treba da bude raznovrsna, balansirana i redovna čak i u vreme velikih vrućina, iako nam tada često nije ni do pripremanja, a ni do samog jela

lagana letnja večera Lagana letnja večera može da bude idealan završetak dana Foto: Shutterstock

Lagana letnja večera trebalo bi da bude ritual koji ne propuštamo, prvenstveno zbog toga što su vreli dani često veoma naporni za nas i naše telo i treba nadoknaditi izgubljenu energiju. Pored nadoknade elektrolita, odnosno dehidratacije kao jednog od najvažnijih razloga, ne smemo zaboraviti da peristaltika naših creva zavisi umnogome i od redovnosti obroka.

Lagana letnja večera kao potreba, ali i prijatan ritual

Tečnost se unosi u organizam ne samo vodom i drugim tečnostima, već i hranom. Zbog toga leti treba birati namirnice koje imaju visok sadržaj vode. Ako govorimo o večeri, nemojte je preskakati. Ipak, treba voditi računa o još nekim važnim stvarima, kakve su izbor namirnica koje se lakše vari.

Stoga, treba izbegavati tešku, začinjenu i prženu hranu, gazirana pića, ali i krstasto povrće koje se duže i teže vari. Neka razmak između vašeg poslednjeg obroka i odlaska u krevet bude najmanje dva sata. Evo predloga koji mogu da budu idealna letnja večera, ne samo kao potreba, već i kao ukusan ritual bilo da ste sami, ili planirate da večerate u društvu.

Koje povrće je idealna lagana letnja večera

Salate su svakako jedna od ideja sa kojima ne možete da pogrešite. Međutim, nije dobro da njihov sastojak bude povrće iz porodice krstaša (krstasto povrće). U njega spada sve što je zeleno i lisnato (kupus, kelj, prokelj, ali i brokoli). Zbog visoke količine skroba, nemojte večerati ni krompir, čak i ako je samo skuvan. Pomfrit je svakako jedna od najgorih stvari koju sebi i svom želucu možete da priredite pred spavanje.

Krastavac, paradajz, sveža paprika ili maslinke, kao sastojak neke od salata kojima ćete dodato susam, laneno seme ili malo koštunjavog voća ili zasebno, osvežiće vas i rehidrirati. Pored toga, snabdeće vitaminima i mineralima naše kompletno telo. Ako odlučite da povrće grilujete, što je jedan od najčešćih predloga nutricionista, neka to budu tikvice, plavi patlidžan ili paprika.

Riba kao ukusna, ponekad i egzotična lagana letnja večera

Riba je preporučljiva kao deo ne samo letnjeg jelovnika, već i kao redovan deo namirnica koje unosimo. Dobar balans masnih kiselina je njen najjači adut. Treba imati u vidu da mnogim osobama ne prijaju morski plodovi, pa ih treba izbegavati. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju giht ili neka reumatska oboljenja, kao i probleme sa bubrezima.

Predlog koji je savršena letnja večera svakako je parče grilovane tune sa zelenom salatom. Možete da napravite i salatu od seckanog povrća i dodate jednu tunjevinu iz konzerve. Ali, sa konzerviranom hranom inače ne treba preterivati. Koristite svežu ribu što je moguće češće. Fileti oslića, pod uslovom da nisu spremani u dubokom ulju, kao i skuša, takođe su dobra ideja za laganu letnju večeru.

Barena piletina sa povrćem

Ako poželite da večerate piletinu, neka to svakako ne bude pečeni batak, već grilovano ili bareno parče belog mesa. Možete ga spremiti i na pari. Kuvano belo meso uz dodatak povrća može da bude i idealna letnja obrok – salata.

Parče belog mesa sa zelenom salatom veoma je čest predlog u jelovnicima koji čine deo redukovanih režima ishrane ili zdravih dijeta.

Izbegavajte slatko za večeru, mlečne proizvode i previše posoljenu hranu

Velike količine šećera koje unesemo pred spavanje, opteretiće ne samo naša creva već i pankreas i jetru. Ako jedemo nešto što je dobro posoljeno, najverovatnije nas čeka ustajanje u toku noći jer ćemo biti žedni. Popićemo veće količine vode, ali to neće biti normalna potreba za tešnošću, već klasično „gašenje požara“. Nakon toga opet ustajanje, zbog odlaska u toalet.

Mleko i mlečni proizvodi, osim ako nisu deca u pitanju, takođe noću mogu da nam naprave problem sa varenjem. Nekim ljudima, međutim, prija kefir. Ako se osećate dobro kada ga popijete, učinite to. Za neke, idealna letnja večera je krastavac u jogurtu.

Osluškujte svoj organizam i činite upravo ono što vam on sam poručuje, ali nemojte zaboraviti da su mlečni proizvodi sa dodatkom žitarica zapravo idealan doručak. Pokreće telo, peristaltiku creva i proces varenja, kao uvod u novi dan i napore koji nas čekaju. I naša creva noću treba da odmaraju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo