Ishrana tokom lečenja raka nekima može da bude ozbiljan problem s obzirom na to da tretmani karcinoma mogu da utiču na čulo ukusa. Osoba koja se leči od karcinoma često ima osećaj da je hrana bezuskusna, ili je previše slatka, ili slana ili ima „metalni ukus“. Obično su ove promene privremene i vremenom se poboljšavaju, ali, u međuvremenu, pacijenti mogu da učine dosta toga što može da održi unos kalorija i da budu zadovoljene potrebe tela za proteinima, vitaminima i mineralima.
Ishrana tokom lečenja raka podrazumeva raznolikost
Ako se oboleli od karcinoma pridržavaju određenog načina ishrane, kao što je ona sa malo natrijuma ili masti ili je formirana za osobe sa dijabetesom, možda će biti neophodno da se ta ograničenja „olabave“ na neko vreme. Pacijenti bi trebalo da imaju što veću raznolikost namirnica, ali, uvek se o tome treba konsultovati sa lekarom kako bi on odredio da li je u redu da se ublaže ograničenja u ishrani, jer promene u ishrani mogu da utiču na neke lekove koje obolela osoba uzima.
Nutricionisti, koji se bave pripremom jelovnika za onkološke bolesnike, imaju nekoliko predloga za odabir i pripremu namirnica. Savetuju da svako treba da eksperimentiše sa ovim idejama dok ne pronađe kombinacije koje mu se sviđaju. Takođe napominju da ako neko ima problema sa usnom dupljom ili grlom, u tom slučaju treba izbegavati začine, kiselu hranu i vruću hranu ili napitke, koji mogu da budu iritantni.
Ako hrani nedostaje ukus „začinite je“
Probajte različite sosove, marinade, začine i druge sastojke jer oni mogu da pomognu da se poboljša ukus hrane. Tokom kuvanja može da se doda:
- Preliv za meso na žaru
- Ekstrakti ili druge arome
- Kečap
- Marinade za meso
- Senf
- Soja sos
- Začini i začinsko bilje
- Terijaki sos
- Sirće
- Vino.
Takođe, hrani može da se poboljša ukus i ako joj se, osim začina i sosova dodaju i druge namirnice, kao što su:
- Seckana slaninica
- Seckane zelene ili crvene paprike
- Seckani crni ili beli luk
- Tračice šunke
- Orasi
- Sir, posebno jači, stariji ili čedar sir.
Ishrana tokom lečenja raka predlaže zamenu šećera drugim namirnicama
Kada se priprema kaša od žitarica, njih umesto običnim šećerom treba zasladiti smeđim, medom, javorovim sirupom, cimetom, urmama ili suvim grožđem. Ako je hrana previše slatka, može se umanjiti i „ubiti“ ta slatkoća:
- Dodajte malo soli ili limunovog soka
- Dodajte običan jogurt, pavlaku, instant kafu u prahu ili ekstra mleko u milkšejkove, mešavine instant napitaka ili gotova hranljiva pića.
Birajte deserte koji nisu tako slatki, poput jogurta, voćnih kremova, pita od bundeve, voće, pečeno voće (jabuke, dunje, kruške, bundeva…), voće sa svežim sirom ili krekere od suvog voća i žitarica.
Umesto slatkih grickalica, izaberite drugu hranu, kao što su:
- Sir
- Perece sa umakom
- Švapski sir
- Krekere i sir
- Punjena jaja
- Orasi
- Buter od kikirikija.
Ako je hrana previše slana, a meso nema pravi ukus – ima spasa
Malo šećera može da ublaži slanost neke hrane. Kuvajte hranu bez dodavanja soli ili začina koji sadrže so. Izbegavajte prerađenu hranu koja sadrži puno natrijuma. Potražite proizvode označene sa smanjenim sadržajem natrijuma ili sa niskim sadržajem natrijuma. Uvek birajtu hranu blagog ukusa, a ne onu „prejaku“.
Ako je meso sveže i pravilno kuvano, ali jednostavno nema pravi ukus, okrenite se drugoj hrani koja sadrži proteine, kao što su:
- Kuvani pasulj ili grašak ili kao dodaci u salatama
- Sir
- Švapski sir
- Jela od jaja
- Eggnog ili kokošje mleko, napitak od jaja
- Riba – sveža, smrznuta ili upakovana u vakumsku kesicu, jer konzervirana riba može imati metalni ukus
- Sočivo
- Makarone sa sirom
- Milkšejk od voća, mlečni, sa dodatkom žitarica
- Orasi
- Buter od kikirikija
- Živinsko meso
- Tofu ili tempeh
- Jogurt.
Ostali saveti za poboljšanje ukusa mesu su da ga probate u kombinaciji sa drugom hranom, kao što su čili papričice, sos za špagete, variva ili čorbe. U meso se mogu dodavati sosovi, kečap i drugi začini, koji mogu da poboljšaju ukus. Probajte da marinirate meso, piletinu ili ribu u marinadama, soja sosu, slatkim voćnim sokovima, vinu ili prelivima u italijanskom stilu. Preporučuje se i slano, začinjeno ili dimljeno meso, kao što su začinjeni goveđi odresci ili svinjski but.
Probajte i hladnu hranu bogatu proteinima
Neka hrana bogata proteinima može da ima bolji ukus hladna ili ako je na sobnoj temperaturi. Na primer – tanjir sira ili kombinacija više njih, salate od makarona sa škampima, šunkom ili sirom, salata od tunjevine, jaja, šunke ili piletine, hladno meso ili sendviči od mesa za ručak ili hladan losos.
Ako je tretman raka oslabio pacijentu imuni sistem, neke od ovih namirnica možda nisu bezbedne za njih, pa se hrana mora čuvati na bezbednom mestu i sigurnim temperaturama. Kvarljiva hrana ne sme da stoji van frižidera duže od sat vremena. Takođe, stručnjaci navode da treba i izbegavati nepasterizovani sok, sir ili mleko, kao i sirovo ili nedovoljno kuvano meso.
Mali saveti kada ne prija ishrana tokom lečenja raka
Smatra se da hrana koja izgleda privlačno često ima i bolji ukus. Izaberite hranu različitih boja i tekstura. Često pijte tečnost ili koristite žvake, svežu mentu ili tvrde bombone kako da biste uklonili loš ukus u ustima. Pokušajte da koristite plastični pribor ako imate gorak ili metalni ukus u ustima kada jedete.
Proverite sa svojim stomatologom da li imate problema sa zubima. Održavajte dobru oralnu higijenu. Proverite sa lekarom i da li promene ukusa mogu da budu povezane sa uzimanjem lekova. U nekim slučajevima, lekar može da prilagodi lekove kako bi smanjio ili eliminisao neželjene efekte. Nemojte da prestajete sa uzimanjem lekova osim ako to ne kaže lekar. Koristite sredstva za ispiranje usta, ako vam prijaju. Ako ove mere ne pomognu ili ako primetite da gubite težinu, obavezno sa lekarom ili registrovanim dijetetičarem razgovarajte i potražite dodatni savet.