Naslovna / Ishrana

Kiseli kupus je pun „živih bakterija“, ali sadrži i jedinjenje koje može dovesti do poremećaja srčanog ritma

Priredio/la: D. T.|12:00 - 15. 10. 2022.

Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u ​​arterijama,  jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze

kiseli kupus Kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule,  kako bi organizam lakše apsorbovao više hranljivih materija Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je kako se smatra korišćen u Kini pre više od 2.000 godina. Tokom procesa fermentacije razmnožavaju se „žive bakterije“, to su probiotici koji jačanu probavni sistem i ojačavaju imunitet. Glavni produkt fermentacije je mlečna kiselina koja ima konzervišući efekat i daje svojstven ukus kiselom kupusu. Ovo je niskokalorična namirnica puna vitamina C, koja ipak sadrži dosta soli, pa se nekim hroničnim bolesnicima ne savetuje ili se preporučuje samo uz dodatni oprez.

Kiseli kupus riznica vitamina C, ali i soli

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule,  kako bi organizam lakše apsorbovao više hranljivih materija. Jedan od glavnih sastojaka kiselog kupusa je kuhinjska so, koja podstiče rast korisnih laktobacila i u isto vreme inhibira razvoj bakterija koje bi mogle da dovedu do kvarenja i propadanja proizvoda.

Jak izvor probiotičkih bakterija

Dobre bakterije i probiotici iz kiselog kupusa su zaslužni za zdravu sluzokožu digestivnog sistema. Dobra crevna obloga jača imuni sistem i ne dozvoljava neželjenim supstancama ili toksinima da dospeju u organizam.

Kiseli kupus je bogat vlaknima i koristan je izvor probiotičkih bakterija, a sva ova svojstva čine ovu namirnicu dobrim izborom za kontrolu holesterola. Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u ​​arterijama,  jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze.

Jača dobro raspoloženje

Određeni sojevi probiotičkih bakterija u fermentisanoj hrani, mogu sprečiti simptome anksioznosti i depresije. Ovi sojevi bakterija jačaju zdraviju ravnotežu u crevima i tako deluju i na bolje raspoloženje. Postoje neke pretpostavke da kupus sa svojim svojstvima može biti dobra prevencija nekih oblika raka. Kupus je bogat jedinjenjima koja sprečavaju oksidativno oštećenje ćelija i možda nas tako štiti od karcinoma. smatraju neka istraživanja. Nema još naučne potvrde da konzumacija kupusa može umanjiti rizik od raka.

Da li je kiseli kupus bezbedna namirnica za sve osobe?

Kiseli kupus se preporučuje svim zdravim osobama kao sredstvo za jačanje imunog sistema, posebno u hladnim zimskim danima. Ovo povrće, je ipak. bogato histaminom koji ne podnose sve osobe. Ova supstanca može izazvati smetnje u probavnom sistemu u obliku dijareje, bolova,  nadutosti, mučnine. U težim slučajevima moguća je i glavobolja, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma.

Mogu li kiseli kupus da koriste teško bolesne osobe?

Pacijenti na terapiji lekova, kao što su inhibitori monoamin oksidaze inhibitori monoamin oksidaze  za tretman depresije i takođe kod Parkinsonove bolesti, trebalo bi da budu oprezni ako koriste kiseli kupus. Upotreba fermentisanih namirnica kod teško bolesnih osoba i pacijenata sa oslabljenim imunitetom, savetuje se samo pod nadzorom lekara i stručnjaka za ishranu.

So je nemoguće u potpunosti ukloniti

Kiseli kupus je namirnica sa dosta soli, koja se ne preporučuje osobama sa hipertenzijom i oštećenjem bubrega. Usled viška soli, otežano je i izbacivanje tečnosti,a so remeti i ravnotežu  kalijuma i natrijuma, pa su mogući grčevi u mišićima. Ukoliko se već koristi u ishrani preporuka je da se pre upotrebe glavice dobro operu pod mlazom tekuće vode, i da se tokom obroka ne dodaje kuhinjska so u druge namirnice. I pored pranja, so se ne uklanja u potpunosti sa listova. Stoga se osobama koje pate od hipertenzije, ipak, pre preporučuje svež kupus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zoki
18:03, 16. 10. 2022.
Odgovori

Jes gadan kiseli kupus…narocito sa butkicom…užas…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo