Naslovna / Ishrana

Nezrele, žute ili prezrele braon banane: Koje su najzdravije, a sa kojima treba paziti

Priredio/la: V. M. B.
14:00 - 22. 01. 2021.

Manje zrele, zelene banane mogu da imaju prebiotsko dejstvo, što znači da hrane dobre bakterije u crevima

banane

Manje zrele banane mogu da imaju probiotsko dejstvo  Foto: Shutterstock

Često možemo čuti potpuno oprečne stavove o tome kako banane utiču na probavu. Odgovor na to, tvrde lekari, leži u njihovoj boji, odnosno zrelosti.

Manje zrele, dobre za creva

Manje zrele, zelene banane su i manje slatke, tvrđe teksture i u sebi imaju više skroba i pektina. One mogu da imaju probiotsko dejstvo, što znači da hrane dobre bakterije u crevima. Probiotici smanjuju učestalost i trajanje proliva, smanjuju upale i druge simptome povezane sa hroničnom upalnom bolesti creva, te štite od razvoja raka creva.

Pored toga, poboljšavaju apsorpciju minerala iz hrane, smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, povećavaju osećaj sitosti i doprinose održavanju normalne telesne težine.

Iako su zelene banane dobre za celokupno zdravlje creva, skrob u njima se teško vari, zbog čega mogu uzrokovati ili pogoršati zatvor. Banane gube skrob kako sazrevaju, ali on ne nestaje, nego se pretvara  proste šećere, povećavajući tako glikemijski indeks i slatkoću banane.

Žute pospešuju probavu

Ukratko, žute banane imaju više šećera od zelenih, ali imaju i manje skroba, pa mogu da poboljšaju probavu i pomognu u lečenju zatvora. Smeđe banane, poput žutih, s vremenom gube skrob, a imaju više šećera i ugljenih hidrata i mogu da izazovu mikroupale u telu, koje slabe imunitet. Smeđe banane su lako svarljive, što može da olakša zatvor, ali ih treba umereno jesti zbog viška šećera i ugljenih hidrata.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo