Naslovna / Ishrana

Lešnik „ubrzava“ lenja creva, ali sadrži i kiselinu koja utiče na apsorpciju minerala

Priredio/la: D. T.|11:00 - 24. 04. 2023.

Veruje se da lešnik zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, vitaminu E i antioksidansima utiče na kognitivne sposobnosti, jača pamćenje i štiti nas od depresivnih raspoloženja

lešnik Lešnik je dobra hrana za zdravlje srca, jer visoka količina zdravih masnoća i antioksidansa može smanjiti nivo holesterola u krvi Foto: Shutterstock

Lešnik je plod drveta leska (Corylus) i jedna od namirnica bogata masnim kiselinama koje podstiču funkciju mozga, jačaju kosti, snižavaju povišene vrednosti holesterola i triglicerida. Lešnik je najvećim delom sačinjen od nezasićenih masnih kiselina (zdravih masnoća), koje ljudsko telo ne može samostalno da proizvede nego mora da unosi ishranom. Plod leska je bogat kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima. I pored toga što je visokokalorična namirnica, lešnik ima mogućnost da „ubrza“ rad lenjih creva i tako bude od pomoći kod dijeta za mršavljenje.

Lešnik je pun zdravih masnoća i kalorija

Lešnici su kalorična hrana, 100 grama sadrži 628 kalorija, pun je zdravih masnoća. U oko 20 lešnika prosečne veličina ima 176 kalorija, 17 grama masti,  4,2 grama proteina,  4,7 grama ugljenih hidrata,  2,7 grama vlakna. Lešnik ima i velike kolčine vitamina E, tiamina, magnezijuma, bakra, mangana, ima dosta i vitamina B6, folata, fosfora, kalijuma i cinka, omega-6 i omega-9 masnih kiselina, kao što je oleinska kiselina.

Pored mnoštva blagodati valja biti umeren kada je u pitanju dnevni unos ove zdrave grickalice. Lešnik sadrži i fitinsku kiselinu, koja kako je potvrđeno ometa apsorpciju minerala kao što su gvožđe i cink. Stručnjaci podvlače da ova kiselina samo smanjuje apsorpciju gvožđa, kalcijuma ili cinka iz orašastih plodova koje koristimo u toku jednog obroka, ali ne namirnica koje konzumiramo nekoliko sati kasnije.

Lešnik u sirovom obliku najkorisniji

Lešnici obezbeđuju i značajne količine antioksidansa, koji su dobra zaštita od stresa, bržeg starenja i nastanka nekih od najtežih bolesti. Fenolna jedinjenja smanjuju kolčinu holesterola u krvi i upale. Antioksidansima su posebno bogate ljuske lešnika, a savet je da se lešnik konzumira u sirovom obliku, jer termička obrada smanjuje količinu zdravih jedinjena.

Blagodat za srce

Lešnik je dobra hrana za zdravlje srca, jer visoka količina zdravih masnoća i antioksidansa može smanjiti nivo holesterola u krvi. Kod osoba sa visokim vrednostima holesterola i triglicerida, posle redovne upotrebe lešnika došlo je do pada nivoa ovih masnoća u krvi. Ukupna količina lešnika u njihovom dnevnom jelovniku iznosila je 18 do 20 odsto. Poboljšana je prohodnost arterija i smanjeni su upalni markeri u krvi.

U studiji u kojoj je učestvovalo 400 osoba koje su konzumirale lešnik otkrivene su i bitno manje količine „lošeg holesterola“ LDL. Niži nivoi loših masnoća i veće vrednosti vitamina E u lešniku štite zdravlje srca. Stručnjaci pretpostavljaju da visok sadržaj masnih kiselina, dijetetskih vlakana, antioksidanata, kalijuma i magnezijuma u lešnicima može da normalizuje vrednosti krvnog pritiska. Konzumacija 29 do 69 grama lešnika dnevno povezuje se boljim parametrima zdravlja srca.

Lešnici podstiču rad creva

Lešnici su jak izvor dijetalnih vlakana, koja podstiču pražnjenje creva. I pored toga što je dosta kalorična grickalica, lešnik je saveznik svih koji žele da smršaju. Jača metabolizam, a sastojak tiamin pomaže konverziju ugljenih-hidrata u glukozu, a deluje i na proizvodnju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Zdrave masnoće i vlakna pružaju jak osećaj sitosti i tako regulišu apetit.

Zdrave masnoće smanjuju upalu

Velike količine zdravih masnoća smanjuju upalne procese. Pojedine studije tvrde da lešnik utiče na markere upale, kao što je visokoosetljivi C-reaktivni protein, kod osoba sa višim nivoom holesterola. Smatra se da lešnik smiruje upale i kod gojaznih osoba. Kombinacija sirovih oraha (15 grama), badema (7,5 grama) i lešnika (7,5 grama) smanjila je posle 12 nedelja upalu kod pacijenata sa metaboličkim sindromom.

Većina studija, ipak, podvlači da ne postoji neki čudotvorni eliksir koji će smanjiti upale kod gojaznih osoba. Sama konzumacija lešnika nije dovoljna. Stručnjaci savetuju dobro izbalansiranu dijetu koja će obezbediti telu sve neophodne hranjive sastojke, sa kontrolisanim unosom kalorija.

Hrana za mozak

Svi orašasti plodovi bademi, orasi, lešnici, najbolje su grickalice za užinu u toku napornog radnog dana. Poboljšavaju koncentraciju, smanjuju osećaj umora, čiste krvotok od loših masnoće. Veruje se da lešnik zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, vitaminu E, antioksidansima utiče na kognitivne sposobnosti, jača koncetraciju i štiti nas od depresivnih raspoloženja.

Lešnik je zdrava grickalica, ali može kod osetljivih osoba da izazove neželjene alergijske reakcije. Alergija na orašaste plodove je jedna od najčešćih alergija na hranu, pa se savetuje dodatni oprez, posebno ako lešnike dajemo deci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo