Naslovna / Korona

Evo šta se događa ako stalno nosite istu masku koju ne perete

Priredio/la: V. M. B.|9:30 - 02. 12. 2020.

Ako ne menjate maske ili ih ne perete redovno, virusi i bakterije  će ipak stići do vas

žena pod maskom izneđaeno gleda u ruke

Masku možete da nosite najviše jedan dan Foto: Shutterstock

U pandemiji smo se srodili sa maskama, neki ljudi bukvalno, jer jednu te istu masku nose danima, mesecima. Bilo da su platene ili huriške, N95,  one imaju važnu ulogu u sprečavanju širenja covid 19.  Međutim, one će biti delotvorne samo ako ih koristimo na pravilan način, a podjednako je važno i koliko često ih peremo, kako ih održavamo  i gde ih odlažemo kada se vratimo kući. Jer, ako ih pravilno ne koristite i ne održavate, to je kao da ih nemate na licu.

Traju jedan dan

Jednokratne maske obično bi trebalo da bacite nakon svake upotrebe, ali pošto velika većina  ljudi  ne rade u bolnicama ili laboratorijama,  možete da ih menjate jednom dnevno. To znači da masku koju ste nosili kada ste išli u  prodavnicu možete da odložite u posebnu čistu kesicu i upotrebite ponovo kad krenete, na primer, do apoteke ili na posao. Sutradan više nije za upotrebu.

I platnene maske ne bi trebalo da nosite duže od jednog dana. Najbolje bi bilo  da ih perete u veš mašini, ali ne peru svi svakodnevno veš. Sledeća najbolja opcija je da ih otkuvate u posebnom sudu sa malo deterdženta i isperete. Kada se osuše, potrebno je da ih ispeglate.

N 95 maska

Maska N95 može, pokazala su istraživanja američkih naučnika, da se dekontaminira najviše dva do tri puta, a da joj se ne naruši funkcionalnost. Znači, možete da je nosite još tri puta.

Naučnici su testirali četiri metode za uništavanje virusa: UV zrake, suvu toplotu, isparivi vodonik-peroksid (VHP) i etil alkohol.  Alkohol je unštio virus, ali je degradirao materijal maske tako da naučnici nisu preporučili njegovu upotrebu za dekontaminaciju.

Ali ultraljubičasto svetlo i isparenje vodonik-peroksida (hidrogen) pokazali su se efikasnim u eliminaciji korona virusa.

Vodonik-peroksid ili hidrogen je eliminisao rast virusa na maski na nulu za oko 10 minuta,ova metoda bile je efikasna i maske su mogle da prođu tri kruga dekontaminacije. Isto tako efikasne je bilo ultraljubičaste zrake.

„Zajedno, naša otkrića pokazuju da VHP tretman pokazuje najbolju kombinaciju brzog uništavanja korona virusa i očuvanja maske N95, pod eksperimentalnim uslovima koji se ovde koriste“, stoji u naučnoj studiji objavljenoj sajtu medRxiv.

Studija je takođe proučavala i dekontaminaciju maski toplini u od 70 stepeni u peći.

Alkohol je brzo dekontaminirao respiratore, ali nije prošao test za funkciju respiratora maske u drugom krugu dekontaminacije.

Suva toplota bila je efikasna, ali maska je zadržala ispravnost tokom dva kruga dekontaminacije.

Naučnici kažu da maska N95 ne treba da se pere sapunom i  vodom, alkoholom, izbeljivačem.

A zašto je sve to važno?

Nošenje iste maske iz dana u dan, koju ne perete (ili ne manjate ako je u pitanju hirurška ili N 95) poništava svrhu njihovog nošenja.

Dok svakodnevno nosite masku po ceo dan udišete i izdišete i stvarate vlagu i toplinu koju viruse vole.  Kako prolaze dani, tako će se virusi zadržavati i na spoljnoj strani maske. A kada je budete dodirnuli, kontaminiraćete ruke. Tim rukama možda ćete dirati nos i oči. U tom slučaju, maska nema svrhu. A vama prete i drugi virusi osim korone, kao i bakterije koje se danima nakupljaju na tkanini. Vredi ih prati i menjati, zar ne?

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miso
0:53, 06. 12. 2020.
Odgovori

Od aprila nosim istu masku. Promenila je dzepive 500 puta bar. Gumicu sam vezivao gomilu puta kad pukne. Zdrav i ziv. Bio na moru mesec dana, bio na Drini u etno selu, bio na Divčibarama. Primam pacijente bez maske, od 2je do 4oro svaki dan. Idem po prodavnicama, pijacama, kafićima, restoranima i jos uvek živ i zdrav. Svaka čast i veliki pozdrav ljudima iz rasadnika. Jos ima nade za nas narod. Nisu svi poludeli. Da dodam. DOKTOR sam

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo