Naslovna / Ishrana    Korona

Antioksidans kvercetin sprečava stvaranje tromba usled korone, a evo gde ga sve ima

15:00 - 13. 12. 2020.

Mr. sci. med. dr Tijana Dangubić, endokrinolog

Specijalista interne medicine, magistar ishrane. Autor Instagram profila @jedi_misli_zdravo

Studije su dokazale da kvercetin ima antivirusno dejstvo na SARS-CoV-2 infekciju i zato se smatra da ima veoma bitnu ulogu kako u sprečavanju nastanka bolesti, tako i u lečenju infekcije

Kvercetina ima u paprikama, brokoliju, agrumima… Foto: Pixabay

Mnogi smatraju kvercetin kraljem flavonoida, jer predstavlja moćan antioksidans, a samim tim i snažan protivupalni agens jer blokira oslobadjanje histamina i drugih faktora upale-citokina.

On sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje trombnih masa, a dokazano je da smanjuje oksidaciju lošeg holesterola i na taj način usporava nastanak arterioskleroze dvostrukim dejstvom, delujući i na upalu i na oksidaciju lošeg-LDL holesterola. Osim ovog, poznato je i njegovo antikancerogeno dejstvo.

Uticaj na covid 19

Svojstva kvercetina su posmatrana u nekoliko studija koja su ispitivala njegov uticaj na infekciju korona virusom.
Studije su dokazale da kvercetin ima antivirusno dejstvo na covid-19 infekciju i zato se smatra da ima veoma bitnu ulogu kako u sprečavanju nastanka bolesti, tako i u lečenju infekcije.

Na ćelijskom nivou on sprečava ulazak virusa u ćeliju delujući direktno na ACE2 ekspresiju preko koje virus ulazi u ćeliju i smanjuje njegov citopatogeni efekat na nju, dovodi da promene imunog odgovora i sprečava nastanak tromboembolije koja je veoma česta u covid infekcijama.

Moćan sa vitaminom C

Kvercetin deluje i na virusnu polimerazu i može sprečiti replikaciju (deobu) virusa. Dejstvo kvercetina se pojačava ako se uzima sa C vitaminom i zato je veoma bitna šarolikost na vašem tanjiru.
Namirnice koje su bogate kvercetinom su: borovnice, brusnice, crno vino, jabuke, agrumi, zeleni i crni čaj, kakao, crveni luk, paprika, paradajz, kupusnjače kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus, zeleno lisnato povrće, kapar, maslinovo ulje, špargle i mahunarke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo