Naslovna / Ishrana

NE ZABORAVITE: Vitamin C i jak imunitet su u KISELOM KUPUSU

Piše: V. Marić Brajković|13:57 - 24. 11. 2020.

Kiseli kupus je prirodni probiotik i štiti digestivni trakt od virusa i bakterija, a njegov sok odličan je za mamurluk, kaže za E Kliniku nutricionista Branka Mirković

kiseli kupus

Kiseli kupus možete da jedete cele zime, a najpoznatija jela su sarma i podvarak Foto: Shutterstock

Kupus je povrće veoma zastupljeno u ljudskoj ishrani zbog dokazanih lekovitih svojstava, bogatstva nutritijentima, a ima nisku cenu. Kupus se čuva preko zime tako što se na najprirodniji način ukiseli, samo se koristi so i voda.

– Jedino je povrće kojem se kiseljenjem povećavaju nutritivne vrednosti – kaže za E Kliniku Branka Mirković, nutrcionista.

Nutritivne vrednosti

Kiseli kupus je bogat C vitaminom, 42 mg na 100 g, ima samo 19 kcal, bogat je i beta karotenom, kalijumom, magnezijumom i sumporom. Pomaže organizmu, digestivnom traktu kao prirodni probiotik, za iskorišćavanje kalcijuma…

Tradicija korisna za zdravlje

– Kiseli kupus, posebno zimi, odličan je izvor C vitamina, prirodni je probiotik, štiti digestivni trakt od virusa i bakterija, kao i sok od kiselog kupusa, čuveni raso koji se koristi za poboljšanje varenja i protiv mamurluka – kaže nutricionista.

Kiseo kupus možete i da kupite

Ako niste u mogućnosti da nabavite domaći kiseli kupus, možete ga kupiti u radnji, marketu i na pijaci.

−  Prirodno kiseljenje kupusa traje 20 do 30 dana, a industrijski proces ubrzan je  hemijskim dodacima i zato je veoma različitog kvaliteta i ukusa u odnosu na domaći − objašnjava Mirković.

Ko ne bi trebalo da ga jede

Deca do tri godine ne bi trebalo da jedu kiseli kupus, savetuje nutricionista, jer im creva još nisu potpuno zrela. Osobe sa hipertenzijom i kardiovaskularnim problemima trebalo bi pre konzumacije da dobro isperu kupus i tako odstrane višak soli, a raso im se ne preporučuje.

– Količine treba da budu manje i zavise od dodataka koje jedete uz kupus. Osobe koje imaju problema sa nadimanjem ili ranicama na želucu, tankim i debelim crevom treba da izbegavaju kupus zbog nadimanja jer je kupus bogat vlaknima. Sok od kupusa u malim količinama je lekovit, zato ne preterujte sa rasolom – savetuje nutricionista.

Nikome se ne preporučuje da jede kiseo kupus kasno uveče zbog dugog varenja.

– Začini koji se uobičajeno dodaju u kiseli kupus osim arome olakšavaju varenje, pa zato uvek treba dodati mleveni kim, lovorov list i malo bibera – kaže Mirković.

kiseli kupus

Kim i lovor daju aromu kiselom kupusu, ali olakšavaju i varenje Foto: Shutterstock

Priprema jela od kiselog kupusa

Kupus se kiseli u glavicama, listovima i rendan kao ribanac. Sastojak je i različitih turšija od povrća. Jede se sa mesom, ribom, sa orasima, bez mesa, kao sarme, kuvan, dinstan, pržen, pečen sa suvim mesom. Mnoge svečanosti i praznici ne mogu da se zamisle bez jela
od kiselog kupusa. Poznato jelo je svadbarski kupus, pa posne i mrsne sarme, podvarak, kiseli kupus sa svežim i suvim mesom, čorbe od kiselog kupusa sa rasolom, pa razne pite i savijače i raso posle svega za dobro varenje i mamurluk.

Zanimljivosti

Ranije nije bilo kuće u kojoj se nije kiselio kupus. Za kiseljenje kupusa je dovoljna so i voda, bure, kamen za pritiskanje.  -Domaćini su imali svoje male tajne pa su dodavali malo suvog zrna kukuruza da se ne uljigavi, cveklu da ima lepšu boju…A da ne pričamo o tome da se kiselio u buretu, pa je bilo bitno od drveta je bure, pa kamen mora da bude poseban i još mnogo caka kao tajni za odličan kiseli kupus, pa kad staviti kupus, kada i kako prekinuti vrenje… – navodi nutricionista.

Da li znate da kiseo kupus jede pola sveta

– Uobičajeno se misli da uglavnom mi i još po neko jede kiseo kupus. To nije tačno, Nemci jedu mnogo kiselog kupusa, doseljenici su preneli u Ameriku, čak se i po kućama kiseli kupus, jedu ga Austrijanci, Švajcarci, Česi, Poljaci… Sarma nije samo nas specijalitet. U svetu sarma se smatra nacionlnim jelom češke kuhinje – kaže Branka Mirković.

Kiseo kupus sastavni je deo našeg zimskog jelovnika, naših tradicionalnih jela. Svaka domaćica ima svoju malu tajnu za pripremu sarme i podvarka… mora dugo da se kuva na umerenoj temperaturi i tada je najbolji.

A kako ga vi pripremate? I da li kiselite svoj kupus ili ga kupujete?

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo