Korona

Da li brzi covid 19 test, kome je istekao rok trajanja, može i dalje da se koristi

Priredio/la: I. V.

Mnogi brzi testovi na covid 19 imaju produžen rok trajanja, pa uvek treba proveriti listu tih proizvoda pre nego što se bace

Brzi test za otkrivanje covid 19 infekcije pomaže nam da saznamo da li smo zaraženi korona virusom kako bi odlučili šta dalje da radimo, na primer – da li da se lečimo kako bismo smanjili rizik od razvoja teške bolesti i preduzeli korake za smanjenje šanse za širenje virusa na druge. Virusni testovi „traže“ trenutnu infekciju SARS-CoV-2 virusom testiranjem uzoraka iz nosa ili iz  usta.

Postoje dve glavne vrste covid 19 testova

Za utvrđivanje infekcije najviše se koriste dve vrste testova – testovi amplifikacije nukleinske kiseline (NAAT) ili antigen testovi.
Testovi amplifikacije nukleinske kiseline (NAAT), uključujući i PCR testove, brže će otkriti virus nego testovi na antigen te se NAATs testovi smatraju „zlatnim standardom“ za testove na covid 19. Uzorak uzima zdravstveni radnik a zatim se on šalje u laboratoriju na testiranje koje može da potraje i do 3 dana dok ne stignu rezultati. Neki NAAT testovi mogu se uzimati na mestu zbrinjavanja i brže daju rezultate.

Antigen testTestovi na antigen su brzi testovi koji obično daju rezultate za 15 do 30 minuta. Pozitivni rezultati su tačni i pouzdani. Međutim, generalno, manje je verovatno da će testovi na antigen otkriti virus nego NAAT testovi, posebno kada simptomi nisu prisutni. Zbog toga  infektolozi naglašavaju da jedan negativan test na antigen ne može da isključi infekciju. Kako bi bili sigurni da nemamo covid 19, preporučuje se da se urade dva testa za osobe sa simptomima,  ili 3 testa na antigen za asimptomatske osobe, obavljena u razmaku od 48 sati. Takođe, jedan NAAT test može da se koristi za potvrdu rezultata testa na antigen.

Da li covid 19 test i dalje može da se koristi ako mu je istekao rok trajanja?

Mnogi brzi testovi na covid 19 imaju produžen rok trajanja, pa uvek treba proveriti listu tih proizvoda pre nego što se odbace. Testovi na covid 19 koji su istekli mogu da daju nepouzdane negativne rezultate, ali pozitivan rezultat je verovatno tačan, kažu stručnjaci. Takođe, povučene ili oštećene testove ne treba koristiti, čak i ako im nije istekao rok trajanja.

Ako imate stare ili brze testove kojima je isteako rok upotrebe a koji su čuvani u fioci, trebalo bi još proverite da li su još uvek validni, jer neki proizvođači su ili produžili rok trajanja testova ili su povukli iz upotrebe one neefikasne.

Ukoliko trenutno nemate drugu opciju možete koristiti test kojem je istekao rok trajanja, ali rezultati mogu da budu netačni jer materijali za testiranje može vremenom da se pokvari.

– Ali, ako je zaista važno da imate precizan rezultat, nemojte koristiti test kojem je istekao rok – ističe dr Luis Ostrosky, šef odeljenja za zarazne bolesti u UTHealth Houston.

Ako se koristi test kojem je prošao rok upotrebe treba proveriti da li se pojavljuje kontrolna linija, savetuje dr Ostrosky.

– Nakon što iscedite tečnost za testiranje u test traku, ružičasta ili ljubičasta kontrolna linija bi trebalo da se pojavi na vrhu važećih covid 19 testova, ponekad pored slova „C“ – objašnjava dr Ostrosky.

Kako da znamo da li test na covid 19 kome je prošao rok i dalje radi?

Datum isteka roka upotrebe brzog testa na covid 19 govori nam koliko dugo će test dati pouzdane rezultate. Proizvođači mogu da produže rok trajanja nakon što su testovi prvobitno izašli na tržište.

– Ako testovi imaju produženi datum, to znači da su ih proizvođači testirali i na osnovu tih rezultata mogu da potvrde da su sigurni da su proizvodi u kompletu dobri i posle navedenog roka upotrebe. Dakle, ako vam to kaže proizvođač testa, trebalo bi im poverovati – ističe dr Jamie Alan, profesor na Odseku za farmakologiju i toksikologiju na Michigan State University College of Human Medicine.

Inače, Uprava za hranu i lekove (FDA) održava listu brzih covid 19 testova za upotrebu kod kuće, sa produženim rokom trajanja. To znači da ako imate stare testove, proverite brojeve serija na listi FDA kako bi videli da li su još uvek važeći.

– Ali, ako je rezultat testa pozitivan, iako mu je istekao rok upotrebe, verovatno ste pozitivni. Jednostavno ne možemo da budemo sigurni u negativna očitavanja sa isteklim testom. Čak i sa testovima koji nisu istekli, moramo da pretpostavimo da smo svaki korak uradili ispravno. Dakle, postoji mnogo upozorenja sa negativnim testom – naglašava dr Alan.