Naslovna / Korona

Kina uvodi nov metod testiranja na korona virus

Priredio/la: M.R. |9:15 - 29. 01. 2021.

Za određeni broj ljudi uzimanje briseva iz grla ili nosa može da bude neprijatno. Međutim, metoda koju su u Kini počeli da koriste pri testiranju na korona virus, neuporedivo je neprijatnija…

Utvrđeno da se tragovi virusa covid 19 duže zadržavaju u digestivnom traktu Foto: Shutterstock

Kina je uvela novi način testiranja svojih građana na covid 19uzimanjem uzorka iz anusa. Ipak, njegova šira primena je za sada još uvek pod velikim znakom pitanja.

Gde se virus duže zadržava?

Li Tongzeng, zamenik direktora Odeljenja za respiratorne i zarazne bolesti u bolnici Ju’an u Pekingu, rekao je u nedavnom intervjuu za državnu televiziju da je nova metoda ispitivanja uvedena nakon što su određena istraživanja pokazala da se tragovi virusa covid 19 duže zadržavaju u digestivnom nego u respiratornom traktu. – Nakon tri ili pet dana, virus često ne možemo da detektujemo u grlu i dolazi do lažno negativnih testova – podseća on.

Ove navode preneli su Bloomberg i Washington Post a u njima se kaže da su novom metodom testirani pacijenti visokog rizika od zaražavanja covid 19.

Korišćenje briseva iz grla i nosa se nastavlja bez obzira na novi način testiranja.

Kako izgleda novi test

Prilično invazivna metoda analnog brisa uključuje plasiranje pamučnog tampona natopljenog fiziološkim rastvorom 3 do 5 centimetara u anus, a uzorak se zatim testira na aktivne tragove virusa.

– Ako bismo dodali i testiranje uzimanjem analnog brisa, to bi moglo da poveća stopu otkrivanja zaraženih pacijenata – rekao je Tongzeng.

S obzirom na to da uzimanje brisa sa analnog područja nije tako zgodno kao brisa iz grla, ovaj test kao dodatak trenutno se radi samo posebnim grupama suspektnih pacijenata koji su u karantinu.

Osećaj nelagode i stida, ali i odgovornosti

Nakon što je prošle sedmice u jednom kampusu u Pekingu otkriven slučaj asimptomatskog virusa, preko 1.000 školaraca i nastavnika je testirano i na ovaj način uz bris grla i nosa. Takođe, Bloomberg prenosi i da su putnici na letu od grada Chang – chu do Pekinga takođe testirani i uzimanjem analnog brisa. Prema navodima Bloomberga, putnici sa ovog leta testirani su na covid 19 pomoću brisa nosa i ali i brisa anusa u ponedeljak, nakon što su zvaničnici saznali da je neko na letu bio iz područja koje se tretira kao visokorizično.

Mediji prenose i izjavu studenta koji je za VICE World News rekao da je još u septembru podvrgnut analnom brisu u karantinu, tj. hotelu, nakon povratka iz Australije u svoj rodni grad Veihai. On je naveo da je u početku bilo osećaja stida dok su mu dve medicinske sestre uzimale uzorak i da je sve trajalo samo nekoliko sekundi.

– Zemlja je pod pritiskom da se spreči novo izbijanje epidemije i to je važnije od neprijatnog osećaja, navode se njegove reči i podseća na disciplinu i odgovornost kineskog naroda.

Kinezi za sada masovno protiv nove metode

Međutim, po prvim reakcijama, ogromna većina građana Kine se žestoko protivi novoj metodi testiranja.

Kineska društvena mreža Veibo (kineski pandan Twitteru) nedavno je sprovela anketu o upotrebi analnih briseva, a 80 odsto ispitanika je decidirano reklo da ne mogu da prihvate ovu metodu, prenosi Washington Post.

Po svemu sudeći, masovnija primena je još uvek neizvesna. Patolog Iang Zhankiu sa Univerziteta Wuhan, izjavio je za kineski Global Times da su brisevi iz nosa i grla i dalje efikasniji u detekciji  covid 19 u odnosu na analne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo