Korona

Bezbolni uzorci brisa kože dovoljni su za brzo otkrivanje covid 19, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V.

PCR test podrazumeva uzimanje brisa sa zadnjeg dela grla i iz dubine nosne duplje, što je, prema iskustvu mnogih, prilično neprijatno i bolno iskustvo. Naučnici su sada otkrili i mnogo bezbolniju metodu za otkrivanje covid 19 infekcije

Istraživači sa Univerziteta Surrey otkrili su da neinvazivni, bezbolni uzorci brisa kože mogu biti dovoljni za otkrivanje covid 19 infekcije. Zna se da najsigurniji i najčešći pristup ispitivanja da li je osoba zaražena covid 19 infekcijom zahteva PCR test koji uključuje uzimanje brisa sa zadnjeg dela grla i iz dubine nosne duplje, što, prema iskustvu mnogih, predstavlja prilično neprijatno i bolno  iskustvo.

Umesto bolnog, test nežnim brisom kože sa sebumom

U naučnom radu koji je objavio Lancet E Clinical Medicine, hemičari sa Surrey univerziteta udružili su se sa Frimley NHS Trust i univerzitetima u Mančesteru i Lejčesteru kako bi sakupili uzorke sebuma od 67 hospitalizovanih pacijenata – 30 koji su imali pozitivan test na covid 19 i  37 sa negativnim testom. Uzorci su sakupljani nežnim brisanjem područja kože sa dosta sebuma – masne, voštane supstance koju proizvode lojne žlezde našeg tela, najčešće na licu, vratu ili leđima. Istraživači su analizirali uzorke primenom tečne hromatografije-masene spektrometrije i tehnikom statističkog modeliranja pod nazivom delimični najmanji kvadrati – eliminišuća analiza, kako bi napravili razliku između covid 19 pozitivnih i negativnih uzoraka.

Pad nivoa lipida kod pozitivnih osoba

Istraživači Univerziteta Surrey tada su otkrili da pacijenti sa pozitivnim covid 19 testom imaju niži nivo lipida, ili dislipidemiju (poremećena koncentracija lipoproteina u krvi) u odnosu na osobe sa negativnim testom. Tačnost rezultata studije dodatno se povećavala kada su kontrolisani lekovi i dodatni zdravstveni uslovi. Koautor studije Matt Spick podsetio je da covid 19  oštećuje mnoga područja metabolizma, a da je u ovoj studiji „dokazano da se kožni lipidi  mogu dodati na listu, što bi moglo da ima implikacije na funkciju  barijere kože, kao i prepoznatljiv simptom same bolesti“.

Bris sebuma je metoda koja obećava

Dr George Evetts, savetnik za anesteziju i intenzivnu negu u bolnici Frimley Park, smatra da je
„istraživanje novih metoda dijagnoze i nadzora kod nove bolesti kao što je covid 19, a koja je
imala tako razarajući efekat na svet, od vitalnog je značaja“.

Uzorkovanje sebuma je jednostavna, bezbolna metoda koja obećava u oblasti dijagnostike, ali i za praćenje bolesti kako u zdravstvu, tako i u nezdravstvenom okruženju – naglasio je dr Evetts.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.