Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Šta je mHealth i kako može da nam pomogne u pandemiji virusa korona?

Priredio/la: eKlinika
4:00 - 17. 09. 2020.

mHealth tehnologija može da pomogne stručnjacima da spoznaju proširenost virusa, a mnogim ljudima da što ranije dobiju potrebnu zdravstvenu negu

Nove mobilne tehnologije mogle bi da olakašaju borbu protiv koronavirusa Foto: Shutterstock

Da li ste primetili da u vašem smartfonu već postoje aplikacije koje mogu da prate vaše zdravlje? Unapređenje takvih aplikacija može da bude veliki napredak za zdravstveni sistem.

Kao rezultat jednog međunarodnog panela u časopisu IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology objavljena je analiza koja se bavi budućnošću novih mobilnih tehnologija u lečenju pacijenata obolelih od Covida 19.

Studija objavljena početkom avgusta (koja je usledila nakon panela na kom je učestvovalo više od 60 naučnika iz mnogih  zemalja) imala je za cilj da se sagledaju pojedini aspekti razvoja digitalnih tehnologija koji bi mogli biti primenjeni u slučaju nove pandemije. Veoma osetljivi senzori, digitalne baze podataka, mobilni sistemi praćenja zaraženih  – sve su to alati koji se u medicini već  uveliko koriste. Uz pomoć dodataka i specijalnih aplikacija, mHealth grana tehnologije se sve brže razvija.

Asistent na Fakultetu za informatiku i kompjuterske tehnologi Univerziteta Masačusets u Amherstu, Sanhun Ivan Li koji je bio jedan od učesnika panela i studije je izjavio:

“Pažljivo smo istražili da li uz pomoć tehnologija može da  se ‘vrši monitoring’ brojnih realnih indikatora i simptoma kovida 19 i da li je za tako nešto potrebno bilo kakvo odobrenje ili potvrda od zdravstvenih vlasti ”.

Opisujući bi izgledao takav sistem, Li kaže: “Uzeli smo u obzir jednostavno rukovanje i  lako integrisanje sa elektronskim sistemom bolnica. Onda smo identifikovali 12  tehnoloških sredstava koje bi mogle potencijalno da se koriste prilikom praćenja pacijenata i medicinskih radnika“.

Paolo Bonato iz Spaulding rehabilitacione bolnice u Bostonu dodaje: “Bolje podatke i lakše praćenje koje možemo da dobijemo korišćenjem mHealth može da pomogne stručnjacima iz oblasti zdravstva da spoznaju obuhvat i proširenost virusa, i što je najvažije, nadamo se da će pomoći mnogim ljudima da dobiju što ranije potrebnu zdravstvenu negu“.

Očekivanja od savremenih tehnologija u narednom periodu su velika. Udruživanje stučnjaka različitih profesija može da bude veoma korisno za dalju borbu protiv novog koronavirusa.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor