Naslovna / Vesti

Kolera registrovana u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je zabeležen prvi slučaj covid 19

Priredio/la: D. T.|19:00 - 11. 07. 2022.

Zaraženi uglavom nemaju simptome bolesti, dok se kod jednog broja pacijenata javlja akutna dijareja i teška dehidracija. Stručnjaci naglašavaju da je kolera bolest koja se lako leči ali, „ako se ne leči može da ubije čoveka u roku od nekoliko sati“

kolera Kolera je crevna infekcija koja se može efikasno sprečiti i lečiti, naglašavaju kineski stručnjaci Foto: Shutterstock

U kineskom gradu Vuhanu u kojem je zabeležen prvi slučaj covid 19, registrovana je kolera. Univerzitet Vuhan prijavio je u kampusu slučaj „povraćanja i dijareje, praćene niskom temperaturom“. Serološkim testovima Centara za kontrolu bolesti, potvrđeno je da se radi o koleri. Kineski stručnjaci su preuzeli, kako naglašavaju, sve neophodne mere kako bi se pronašli kontakti i zaustavilo moguće širenje bolesti.  Za sada nisu otkriveni novi slučajevi kolere, a posle lečenja, stanje pacijenta kod kojeg je potvrđena kolera je „kontrolisano, a simptomi su nestali„, saopštilo je Okružno odeljenje za zdravstvo Univerziteta Vuhan.

Kolera u Kini kontrolisana od 2000. godine

Nema potrebe za panikom– rekao je Yang Zhanqiu, zamenik direktora Odeljenja za biologiju patogena na Univerzitetu Vuhan. On tvrdi da je zahvaljujući naporima zdravstvenih vlasti, kolera u Kini kontrolisana od 2000. godine, dok su u poslednjih nekoliko godina zabeleženi samo sporadični slučajevi.

Kineski stručnjaci kažu da raspolažu savremenim medicinskim tretmanima i efikasnim lekovima protiv ove bolesti. U subotu uveče, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u okrugu Wuchang u Vuhanu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, primio je izveštaj iz lokalne bolnice o slučaju infektivne dijareje na Univerzitetu Vuhan. Pacijent je kao glavne simptome naveo povraćanje i proliv praćen niskom temperaturom. Serološki test aglutinacije ovog slučaja bio je pozitivan na O139, javila je u ponedeljak državna televizija CCTV.

Nisu potvrđeni novi slučajevi

Nakon pregleda od strane pokrajinskih i opštinskih stručnjaka, serološki test aglutinacije slučaja bio je pozitivan na O139. Potvrđeno je da je slučaj kolera, dok je gen virulencije slučaja negativan. Nakon efikasne dijagnoze i lečenja, stanje pacijenta je postalo stabilno, a simptomi su nestali, saopštio je lokalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Inače, postoje dva soja Vibrio kolere koji uzrokuju izbijanje bolesti. To su O1 i O139, a smatra se da je O1 češći oblik.

Zdravstveni organi u okrugu Wuchang uzorkuju, testiraju, prate i kontrolišu stanje osoblja koje je povezano sa slučajem. Za sada nisu pronađeni novi slučajevi, saopštile su zdravstvene vlasti u ponedeljak.

Pojačane higijenske mere

Kolera je crevna infekcija koja se može efikasno sprečiti i lečiti, naglašavaju kineski stručnjaci. Zdravstvene vlasti u okrugu Wuchang naložile su Univerzitetu Vuhan da pojača nadzor u kampusu i da upozna nastavnike i studente sa merama prevencije i kontrole crevnih zaraznih bolesti. Lokalna zdravstvena uprava pozvala je javnost da pojača higijenske mere.

Zhang Zuofeng, epidemiolog sa UCLA Fielding School of Public Health rekao da se kolera obično javlja u ruralnim oblastima sa lošim sanitarnim uslovima i da univerziteti ne bi trebalo da budu izvor kolere. Ovaj stručnjak smatra da bi zaraženi pacijent mogao biti neko od učenika koji se posle boravka u ruralnom području vratio u školu. Bolest je najverovatnije posledica konzumiranja kontaminirane vode ili sirove ribe ulovljene u zaraženim područjima.

Zhang Zuofeng smatra i da dijagnostikovanje kolere putem analnog brisa nije uvek tačno i da može dovesti do lažno pozitivnih rezultata. Zhang je rekao da se otkrivanje infekcije kolerom obično radi analizom brzih testova i genetskim sekvenciranjem iz uzoraka stolice, ili sadržaja ispovraćane hrane.

Kolera se širi zaraženom vodom i hranom

Kolera je oblik teške crevne zarazne bolesti koja se može masovno širiti putem vode i izazvati infekciju. Ukoliko bolest nije na vreme registrovana i lečena na odgovarajući način, pacijent može da umre usled teške dehidracije. Pored bubonske kuge, u Kini je kolera klasifikovana kao zarazna bolest klase A. Ovaj slučaj je druga potvrđena infekcija tokom ove godine. Prva je registrovana u martu. Prošle godine pet pacijenata je bilo pozitivno na koleru, i nije bilo smrtnih slučajeva.

Bolest se širi kontaminiranom hranom ili vodom. Veliki broj zaraženih nema simptome bolesti, dok se kod jednog broja pacijenata javlja akutna dijareja i teška dehidracija. Stručnjaci naglašavaju da je kolera bolest koja se lako leči,  ali „ako se ne leči, može da ubije čoveka u roku od nekoliko sati“.

Prema podacima stručnjaka, 1 od 10 ljudi bolesnih od kolere razviće ozbiljne simptome. Kod onih koji imaju simptome, smrt može nastupiti u roku od nekoliko sati ukoliko se ne počne sa odgovarajućim lečenjem.

Česta i obilna dijareja, povraćanje i jaki stomačni grčevi

Tokom 2020. godine, od kolere je umrlo 857 osoba u 24 zemlje. Veruje se da je stvarni broj mnogo veći, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Kolera je teška akutna crevna bolest a praendemsko žarište kolere je delta Ganga i Bramaputre. Izazivač je Vibrion cholerae, gram-negativni, aerobni bacil, klasičnog ili El Tor biotipa. Kolera se prenosi fekalno-oralnim putem, zaraženom hranom i vodom. Može se manifestovati kao asimptomatski oblik, laki enteritis i smrtonosna klasična kolera. Lečenje se zasniva na nadoknadi tečnosti, simptomatskoj terapiji i upotrebi tetraciklina.

Česta i obilna dijareja, povraćanje i jaki stomačni grčevi su mogući znaci bolesti. Stručnjaci savetuju da se u rizičnim zemljama pije flaširana, prečišćena voda i da se vodi računa o higijeni. Vakcinacija pruža privremenu zaštitu osobama za koje postoji veliki rizik od inficiranja, ili im je oslabljen imunitet.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pop
22:10, 11. 07. 2022.
Odgovori

Pa kinezi jedu sve moguće životinje

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo