Naslovna / Zdravlje

Bolesti prljavih ruku izazivaju zarazne crevne bolesti, čije se širenje sprečava na jednostavan način

Priredio/la: D. T.|12:00 - 05. 05. 2022.

Stručnjaci upozoravaju da se na neopranoj ljudskoj ruci nalazi na hiljade mikroba a pronađeno je i oko 150 vrsta bakterija

bolest prljavih ruku Kao „bolesti prljavih ruku“ označavaju se prevashodno bolesti koje pripadaju grupi zaraznih crevnih bolesti Foto: Canva

Kao „bolesti prljavih ruku“ označavaju se prevashodno bolesti koje pripadaju grupi zaraznih crevnih bolesti. Ukoliko kliconoša, na primer, ne opere ruke na higijenski ispravan način moguć je prenos bolesti. Prljave ruke mogu da dovedu do posebnih problema u zdravstvenim ustanovama, pa se zato Svetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama svakog 5. maja skreće pažnja na značaj pranja ruku.

Kako se zaustavlja širenje bolesti?

Zdravstvenom osoblju se skreće pažnja je potrebno ruke detaljno oprati pre kontakta sa pacijentom, pre aseptičkih procedura, posle kontakta sa telesnim tečnostima i izlučevinama, posle kontakta sa pacijentom i posle kontakta sa predmetima iz pacijentove okoline. Bolesti prljavih ruku uzrokovane su virusima i bakterijama koje izazivaju virusne prolive, zaraznu žuticu tipa A, dizenteriju. Ruke se peru toplom vodom, uz upotrebu sapuna ili gela za dezinfekciju. Na taj način se prevenira širenje virusa, a stručnjaci upozoravaju da na neopranoj ruci vreba na hiljade mikroba, otkriveno je oko 150 vrsta bakterija na ljudskim rukama.

Prehlada i grip, varičele, meningitis

Respiratorne bolesti šire se putem vazduha kada zaražena osoba emituje, kijanjem ili kašljanjem viruse ili bakterije. Do bolesti može doći čak iako smo samo u blizini zaražene osobe koja govori. Na taj i putem nečistih ruku šire se grip, prehlada, covid 19, varičele, meningitis.

Norovirusi

Grupa virusa koji uzrokuju stomačni grip zovu se norovirusi. Stomačni grip se veoma brzo širi ako je lošija higijena ruku. Bolest je praćena simptomima dijareje, mučnine, povraćanjem i bolom u stomaku.

Ešerihija koli (Escherichia coli)

Bakterija Ešerihija koli prenosi se putem konzumacije zaraženog mesa ili dodirivanjem kontaminiranih površina. Ova bakterija je normalno nastanjenja u crevima, ali često je prenose osobe koje ne peru dovoljno detaljno ruke posle upotrebe toaleta. Jedna studija je navela da 95 odsto ljudi u Americi ne pere na pravi način i dovoljno ruke. Bolest se manifestuje dijarejom, grčevima u stomaku, povraćanjem. Neke vrste Ešerihije koli mogu izazvati infekcije urinarnog trakta ili pneumoniju.

Salmonela

Salmonela (Salmonella) je bakterija koja se nalazi u hrani i vodi. Konzumacijom kontaminiranog mesa prenosi se bakterija koja izaziva bolove i grčeve u stomaku, dijareju, povišenu telesnu temperaturu. Bolest se lako prenosi lošom higijenom ruku ili dodirom na primer nedovoljno termički obrađenog mesa.

Hepatitis A

Virus Hepatitis A prouzrokuje akutno zapaljenje jetre. Ova bolest spada u crevne zarazne bolesti. Virus koji izaziva hepatitis A prenosi se upotrebom kontaminirane hrane ili pića fekalnim materijama. Ova infekcija je često je praćena nelagodnošću u stomaku, povraćanjem, tamnijom bojom urina, gubitkom apetita i bolovima u zglobovima.

Kada treba prati ruke?

Ruke se peru uvek kada su vidljivo uprljane, pre jela ili pripreme hrane, dojenja ili hranjenja deteta, pre kontata sa detetom, posebno bebom, posle dodirivanja usta, nosa ili očiju, kontaka sa bolesnim osobama.

Naravno da se ruke peru i posle upotrebe toaleta, brisanja nosa, kašljanja, kijanja, posle kontakta sa životinjama. Ruke redovno perite i posle izbacivanja smeća, čišćenja, posle vožnje u gradskom saobraćaju, kupovine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo