Naslovna / Zdravlje

Šta učiniti da dijareja što pre prođe, a šta izbegavati da se simptomi ne bi pojačali

Priredio/la: M.R.|12:00 - 20. 03. 2022.

Ako dijareja traje duže od dva dana, osećate jak bol u stomaku ili u rektumu i opštu slabost, imate temperaturu, a stolice su vam i krvave, crne i slične katranu, hitno se javite lekaru

dijareja Jedan od efikasnih predloga za ishranu kada imate dijareju je BRAT dijeta Foto: Shutterstock

Virusi, bakterije, reakcija na neke lekove ili hranu kao i različiti probavni poremećaji, mogu biti uzrok dijareje. Prolivom, koji je noseća manifestacija, smatra se prisustvo tri ili više vodenih stolica dnevno. Često je to i mnogo više, naporno je, iscrpljujuće, a ako traje duže od dva dana, može biti i opasno. Dehidratacija je najvažnije stanje koje treba da se predupredi, uz vrtoglavicu, umor, suva kožu, promenjenu i smanjenu količina urina.

Zašto su važni elektroliti koje gubimo kada imamo dijareju

Kada gubimo više vode nego što je unesemo, gubimo i esencijalne elektrolite – važne minerale koji se nalaze u krvi, urinu, tkivima i našim drugim telesnim tečnostima. Njihova uloga u našem organizmu je da pomognu u balansiranju količine vode u telu, održavanje normalne pH vrednosti, oni prenose hranljive materije u ćelije, i iz njih eliminišu toksine.

Iako je dehidracija najveća briga kod dijareje, nije i jedina. Ako dijareja potraje nekoliko dana, mogu se pojaviti druge komplikacije, uključujući probleme s bubrezima i urinarnim traktom, a može da ukaže i na neka ozbiljnija stanja poput Kronove bolesti, sindroma iritabilnog creva (IBS), ili znakova infekcije.

Kako ispravno unositi tečnost

Pridržavajte se pravila da popijete najmanje jednu šolju ili čašu tečnosti posle svake stolice, a prirodni voćni sokovi i slane supe su takođe dobar izbor. So pomaže u usporavanju gubitka tečnosti, a šećer će pomoći vašem telu da apsorbuje so. Nemojte konzumirati hladna pića, neka budu otprilike u nivou sobne temperature ili blago zagrejana. I previše topla i previše hladna tečnost može da izazove mučninu.

Pijte čaj sa kamilicom. Neka istraživanja ukazuju na to da proizvodi koji sadrže određene kombinacije biljaka, uključujući kamilicu, mogu da pomognu u iritaciji želuca, as tudija objavljena u časopisu Molecular Medicine Reports navodi potencijalne povoljne efekte preparata kamilice kada se kombinuju sa drugim biljem u lečenju dijareje.

Treba unositi hranu, lako svarljivu i laganu

Držite se hrane koja je blaga. Jedna od efikasnih predloga za ishranu kada imate dijareju je BRAT dijeta, čije ime se sastoji od od početnih slova namirnica koje se preporučuju: banane (Bananas), beli pirinač (white Rice), kompot ili kaša od jabuke (Applesauce) i beli tost ili dvopek (white Toast). Ovakva ishrana sadrži malo vlakana i minimalnu količinu skroba, i može da pomogne u nadoknađivanju izgubljenih hranljivih materija, kao i učvršćivanju stolice. Prema preporukama Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (NIDDK), pomaže i kuvano povrće poput krompira i šargarepe.

Neka obroci budu količinski manji, jer bi previše hrane opteretilo već iziritiran probavni trakt i pogoršalo dijareju, i neka ih bude pet ili šest. Hrana će se tako nesumnjivo lakše svariti.

Koje namirnice treba izbegavati dok traje dijareja

Nemojte jesti prženu hranu. Ako jedete meso, neka bude pečeno. Kuvana jaja su, takođe, u redu. Jedite onda kada osetite glad, slušajte svoje telo i nemojte se prisiljavati na jelo, jer to može da pogorša simptome. Neka to obavezno budu manje količine.

Nemojte jesti voće i povrće koje izaziva gasove poput pasulja, graška, brokolija, kukuruza i zelenog lisnatog povrća. Dok dijareja ne prođe, izbegavajte i slatko, a ako je ozbiljnija, nemojte konzumirati ni mlečne proizvode. Kod osoba koje su intolerantne na laktozu, mlečni proizvodi izazivaju dijareju. Ako vam je organizam takav da dobro podnosite mlečne proizvode, jedite nemasno mleko i sir, ili uzmite jogurt. Oni sadrže probiotike koji, prema istraživanju objavljenom u časopisu PubMed Health -u, mogu da skrate trajenje dijareje. Ključni je sadržaj korisnih bakterija mlečne kiseline, posebnih mikroorganizama koji se učestalim prolivima gube.

Perite ruke i zaboravite na vežbanje, ako vam se i učini da možete

Budući da dijareja ponekad može da se prenese međusobnim kontaktom i prljavim rukama, nemojte propuštati da perete ruke što češće, posebno posle korišćenja toaleta i pre i posle jela. Statistike kažu da redovno pranje ruku može da utiče na smanjenje pojave dijareje za 30 odsto. Ruke opeljite temeljno – pokvasite ih, zatim nanesite blagi sapun i trljajući čistite najmanje 20 sekundi sa obe strane, između prstiju i ispod noktiju. Isperite čistom vodom i dobro osušite. Dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola sa najmanje 60 odsto treba takođe koristiti povremeno.

Napravite pauzu u vežbanju dok se potpuno ne oporavite. Vežbe mogu da izazovu dehidraciju, stomačne tegobe i mučninu, što može da produži dijareju i pojača simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo