Naslovna / Zdravlje

Digestivni enzimi ili probiotici – kako da znate šta vam je potrebno

Priredio/la: I. N.|11:00 - 12. 05. 2021.

Šta su probiotici, a šta enzimi za varenje? Njihove glavne karakteristike i potrebe vašeg organizma, olakšaće vam izbor

varnje-probiotik-enzimi Enzimi za varenje i probiotici mogu da budu od pomoći ako imate stomačne probleme Foto: Shutterstock

Probavni problemi mogu da budu veoma neprijatni. Ako ste u potrazi za rešenjem za stomačne tegobe, verovatno ste u dilemi da li enzimi za varenje i probiotici mogu da budu od pomoći, iako su oba od vitalnog značaja za zdravlje creva. Šta je po vas bolje, zavisi od toga šta je vašem telu potrebno. Postoje razlike između digestivnih enzima i probiotika, pa je potrebno da znate o njima kao biste ustanovili šta je za vas najbolje.

Sličnosti i razlike

Jednostavno rečeno, probavni enzimi i probiotici pomažu i zdravlju digestivnog trakta i varenju. I enzime i probiotike moguće je uneti putem ishrane ili kao suplemente. Međutim, ovo bi bile sve njihove sličnosti. Da bi se moglo razumeti kako se razlikuju enzimi za varenje i probiotici, korisno je definisati svaki od njih.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji pomažu u ravnoteži vašeg mikrobioma u crevima. Zamišljajte probiotike kao male pomagače koji uspostavljaju red i pomažu u održavanju harmonije u ekosistemu creva.

Probavni, digestivni enzimi su neživi proteini koji ubrzavaju hemijske reakcije u digestivnom traktu. Igraju ključnu ulogu u pravilnom razlaganju hrane, tako da telo može adekvatno da apsorbuje hranljive sastojke iz nje. Drugim rečima, probiotici su živi organizmi koji pomažu u održavanju ravnoteže u digestivnom traktu, dok su probavni enzimi neživi proteini i pomažu telu da pravilno apsorbuje što više hranljivih sastojaka.

Koja je korist od enzima za varenje i probiotika

Najočiglednija korist probiotika je bolje zdravlje creva, ali, s obzirom na to da su ona u osnovi epicentar celog vašeg tela, povoljno utiču i na kompletan organizam. Važno je napomenuti da su područja zdravlja koja probiotici podržavaju specifični za vrste sojeva i njihove kliničke nalaze.

Probiotici obnavljaju ravnotežu creva pomažući da se ona nasele zdravim bakterijama, promovišući probavni komfor, a utiču čak na šira područja, poput zdravlja kože. Mogu da pomognu i održavanju optimalne telesne težine. Kada se probiotici hrane prebioticima, ključnim vlaknima, proizvode masne kiseline, za koje je dokazano da podržavaju zdravlje crevne sluzokože, pomažu u upravljanju telesnom težinom i dobarodgovor na pojavu upala. Probiotici podržavaju imunološki sistem, jer su crev najveći imunološki organ, a mogu da pomognu i u regulisanju raspoloženja.

Digestivni enzimi

Kada probavni sistem funkcioniše kako treba, on prirodno proizvodi odgovarajuće količine digestivnih enzima. Postoje tri glavne kategorije enzima:
amilaza – sadrži je pljuvačka i služi za razgradnju ugljenih hidrata u jednostavne šećere;
proteaza – nalazi se u želucu i razlaže proteine na aminokiseline;
lipaza – proizvodi se u pankreasu i izlučuje se u tanko crevo. Pomaže razgradnji masti na masne kiseline.

Ponekad telo ne stvara dovoljno ovih proteina i, kao rezultat, probava pati. Srećom, digestivni enzimi mogu se naći u formi suplemenata. Najveća korist od digestivnih enzima je što pomažu telu da bolje razgrađuje hranu, što znači i bolje varenje. Možda ćete imati manje gasova, nadimanja i podrigivanja. Takođe, primetićete da se stomak oseća lakšim i praznijim, kao da se hrana lakše kreće kroz njega.

Ublažavaju intoleranciju na hranu

Probavni enzimi takođe mogu da pomognu u poboljšanju intolerancije na hranu, što se ne odnosi i na alergije na hranu. Studije sugerišu da suplementacija digestivnim enzimima može da bude posebno korisna za one koji imaju intoleranciju na laktozu ili one koji imaju potrebe za enzimima pankreasa. Prema preliminarnim istraživanjima, probavni enzim, nazvan AN-PEP, može da pomogne u poboljšanju simptoma osetljivosti na gluten.

Kako da znate šta vam je potrebno

Odgovor na pitanje „kako da znate šta vam je potrebno“ i „da li uzimati i enzime i probiotike“,  leži u vašim simptomima ili signalima koje vam telo šalje. Neki od uobičajenih signala koji ukazuju da su vam potrebni probiotici jesu nadimanje, gasovi, problemi sa kožom, promene raspoloženja poput anksioznosti i razdražljivosti, slab imuni sistem.

Kad su u pitanju enzimi za varenje, oni su posebno korisni za ljude koji sami ne proizvode odgovarajuće količine enzima ili imaju nizak nivo stomačne kiseline. Osobe sklone nadimanju stomaka i gasovima, posebno stariji od 50 godina, verovatno su izloženi riziku zbog niske proizvodnje enzima i niskog nivoa želučane kiseline.

Znaci koji mogu da ukažu na to da su vam potrebni digestivni enzimi jesu nadimanje, gasovi, loša probava, slaba pokretljivost creva, često podrigivanje, „cigla u stomaku“.

Moguće je i koristite oboje. Budući da probiotici i probavni enzimi imaju različite funkcije, svakako je dobro da ih uzimate zajedno, posebno iz razloga što je ustanovljeno da tako jedan drugome mogu da pospeše dejstvo. Naravno, uvek treba najpre da se posavetujete sa svojim lekarom.

Odaberite na osnovu potreba

Iako i probiotici i probavni enzimi potpomažu varenje, imaju znatno različite funkcije. Probiotici pomažu u ponovnom naseljavanju creva dobrim bakterijama, uravnotežujući delikatni ekosistem koji igra glavnu ulogu u ukupnom zdravlju. Enzimi za varenje razgrađuju hranu koju jedete, tako da vaše telo može da apsorbuje što više hranljivih sastojaka. U zavisnosti od vaših specifičnih zdravstvenih potreba, možda će vam trebati jedan ili oba ova ciljana dodatka. Budući da deluju sinergijski, možete da ih uzimate zajedno, ali se prethodno obavezno posavetujte sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Olga Stankovic
16:27, 13. 05. 2021.
Odgovori

Postovani,posto mi je dijagnostikovan autoimuni atroficni gastrit bez prisustva Helikobacter pylori,receno mi je da se ne leci i nema terapije.Starija sam osoba(70) i anesteticarka u penziji pa Vas molim da preporucite koji su to digestivni enzimi kod nas koje bih mogla olaksati mom digestivnom sistemu jer je vec i blaga anemija.Hvala

Vesna
12:35, 27. 11. 2023.
Odgovori

artroficni gastritis ,lose varenje ,nadimanje kolitis i kandida sta od enzuma preporuka ,hvalA

Ranka
14:41, 12. 03. 2024.
Odgovori

Imam celijakiju,imam problem da hroničnom upalom želuca,,kilu i gerb.Pijem nolpazu ujutro,jezik mi je gorak ima već dva dana,ponekad prođe.,pa se vrati.Mislila sam da mi se kiselina vratila pa sam nolpazu pila i uveče i reflustat,ne pomažu mi gorak jezik mi opet.Imali to veze sa digestivnom enzimima,jer sam uskraćena za mnogu hranu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo