Čips od jabuka posut cimetom ne samo da je zdrav zalogaj, već je i veoma jeftin. Uštedeće vam dosta novca koji dajete za sve one šuškave kesice čiji sadržaj nema baš mnogo toga zdravog. Domaći čips od jabuka može vam poslužiti kao grickalica između obroka ili kao užina na poslu, napolju…
Priprema za jedan pleh
Za čips birajte kiselije jabuke (kožare). Za jedan pleh potrebne su vam dve ili tri jabuke, zavisno od veličine. Dobro ih operite i isecite na što tanje kolutove. Ako imate mašinu za narezivanje, upotrebite je i olakšajte sebi posao. Sredinu sa semenkama možete očistiti, a možete je i ostaviti. Pre seckanja sipajte u činiju hladnu vodu i dodajte u nju kašičicu limunovog soka ili pola kašičice soli. Svaki kolutić jabuke potopite u vodu jer tako ćete sprečiti da jabuke pocrne. Kada narežete dovoljno kolutića za jedan pleh, izvadite jabuke iz vode i stavite ih na čistu kuhinjsku krpu da se prosuše. Pleh za pečenje obložite pekpapirom. Poređajte jabuke, začinite ih cimetom (ili drugim začinom) i pospite ih sa malo šećera (nije obavezno ako su jabuke slatke).
Nadgledajte čips dok se peče
Ako imate veću rernu za dva ili više pleha, iskoristite tu prednost. Rernu zagrejte na 100°C i jabuke pecite oko sat vremena. Nakon toga ih izvadite i okrenite – lopaticom ili jednu po jednu. Vratite ih u rernu na još sat vremena, ali ih nadgledajte sve vreme kako ne bi pregorele. Možete ih prekriti papirom ili folijom. Kad prođe i taj drugi sat, rernu isključite a jabuke ostavite u njoj da se hlade. Najlepše je služiti ih kada su potpuno ohlađene jer su tada najhrskavije. Prijatno!
Ako vam se dopao recept za čips od jabuka, probajte i čips od čičoke, koji je pravi spas za dijabetičare!