Naslovna / Prirodna medicina

Čičoka je spas za dijabetičare: Uživate u čipsu, a šećer ne raste!

Priredio/la: V. Marić Brajković|13:00 - 14. 11. 2020.

Čičoka je poznata kao krompir za dijabetičare. Pored niskog glikemijskog indeksa, mnogih vitamina i minerala, sadrži i inulin

čičoka

Čičoka sadrži inulin koji blagotvorno deluje na celokupan organizam  Foto: Shutterstock

Čičoka ima samo 73 kalorije u sto grama. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Odličan je izvor esencijalnih aminokiselina. Inulin koji sadrži deluje blagotorno na celokupan metabolizam, neguje dobre bakterije u crevima, sprečava nastanak infekcija, što pomaže održavanju dobrog imuniteta. Smanjuje apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti.

Izuzetno je bogata kalijumom. Samo pola šolje sveže čičoke zadovoljiće 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom, važnog za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca.

Blagotvorna za dijabetes

Čičoka je, ne bez razloga, poznata i kao krompir za dijabetičare. Pored niskog glikemijskog indeksa, mnogih vitamina i minerala, uglavnom je oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba. Ima znatno manje kalorija od krompira i odlična mu je zamena.  Višestruki šećerni inulin se uglavnom razgrađuje u debelom crevu, a nivo šećera u krvi  neznatno raste, što čičoku čini idealnom namirnicom za dijabetičare.  Ako dajete sami sebi insulin, a koristite čičoku, možda ćete morati da prilagodite dozu leka u dogovoru sa svojim lekarom.

Deluje kao prebiotik

Inulin iz čičoke deluje kao prebiotik i stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na crevnu floru.

Postoje istraživanja koja čičoku opisuju kao efikasno sredstvo za prevenciju raka debelog creva. Naučnici veruju da uzimanje pet do 10 grama inulina dnevno pozitivno utiče na zdravlje creva. Tako je, uz dnevni unos od osam grama inulina, primećen desetostruki porast pozitivnih bifidus baterija, pokazala je studija Univerziteta Tomotari Micuka u Tokiju 1987. godine.

Čičoka može da se koristiti kuvana, pečena i  sveža. Najzdravija je sirova, ali i pečena je dobra i jako ukusna. Zato vam predlažemo da probate ovaj recept za čips od čičoke i zamenite nezdrave grickalice dijetalnom i superukusnom zdravom varijantom.

čips od čičoke

Uživajte u zdravom čipsu Foto: Shutterstock

Čips od čičoke

Sastojci:

– Čičoka

– So, origano, majčina dušica

Priprema:

Nasecite opranu čičoku na tanje kolutove i posušite. Stavite ih u rernu na pek papir i posolite. Pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni. Pospite začinima. Servirajte sa sirom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo