Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

5 trikova da aloe vera gel što duže ostane svež

Priredio/la: I. V.
7:32 - 03. 12. 2020.

Iskusne žene kažu da svaka kuća mora da ima saksiju aloe vere – da zaleči i pomogne pri mnogim tegobama, ali i da čuva lepotu. Međutim, treba naučiti kako se gel aloe vere pravilno čuva da bi nam što duže potrajao

aloe vera gel Kao potpuno prirodan sastojak bez konzervansa, čisti aloe vera gel teško se održava svežim Foto: Shutterstock

U svetu prirodne kozmetike, prirodnih sastojaka i prirodnog načina nege kože, aloe vera gel je jedan od  najboljih i najdelotvornijih sastojaka. Ne samo da je čuvena po tome što može da ublaži opekotine od sunca i sanira problem sa  aknama, već može čak i da hidrira vaše vlasište. Ali, uprkos svim ovim prednostima, postoji samo jedan nedostatak: ima izuzetno kratak rok trajanja. Kao apsolutno prirodan sastojak bez konzervansa, čisti aloe vera gel teško se održava svežim.

Način čuvanja i rok upotrebe

Ako aloju čuvate na terasi kao ukrasnu biljku, i nikada je niste probali kako deluje na kožu, obavezno to uradite. Koristi se tako što ćete iseći deo lista/grane, oprati ga pod toplom vodom, a onda laganim rezom noža rasporite list po sredini. Ono što nađete u „srcu“ lista je gel, to je ta moćno-lekovita masa koja leči i ulepšava. Jednom izvađeno „meso“ odnosno gel iz lista treba odmah upotrebiti ili čuvati u frižideru. Može da potraje do nedelju dana, ali, na sobnoj temperaturi verovatno ćee se pokvariti u roku od 24 sata. U slučaju oba scenarija, nemojte da koristite aloja gela ukoliko primetite da je promenio miris, boju ili se na njemu uhvatila plesan. Kako biste joj prudžili rok upotrebe, otkrivamo nekoliko korisnih saveta za skladištenje aloe vere.

Gel obavezno čuvajte ovako

Vlažnost i temperatura najviše utiču na svežinu aloe vere. Pa, ukoliko sami pravite i koristite gel, obavezno se pridržavajte uputstva da gel uvek čuvate u frižideru. Dok biljka aloe vera uspeva u toploj i tropskoj klimi, sve se menja kada odsečete list. Gel trenutno počinje da se raspada zahvaljujući prirodnim enzimskim reakcijama i normalnim bakterijama na biljci. Ovaj proces smanjuje funkciju njegovih aktivnih jedinjenja, ali hlađenje može da ga uspori. Tako će gel biti svež oko 5 do 7 dana.

Koristite hermetički zatvorene posude

Kao i vlaga i temperatura, kiseonik je takođe loš za svežinu gela aloe vere. Kiseonik izlaže gel štetnim bakterijama i zbog toga se brže kvari. Zbog toga je presudno koristiti hermetički zatvorene posude/kontejnere, baš kao što čuvate ostatke hrane u frižideru. Birajte staklene teglice za zatvračem kako bi gel bio apsolutno hermetički zatvoren i čuvan u njima. Naravno, sveži gel čuva se u opranim, čistim posudama kako bi se izbegla bakterijska kontaminacija.

Čuvajte ga dalje od izvora svetlosti

Iako će vaš aloja gel uglavnom boraviti u frižideru, ne bi mu smetalo ni da ga zaštitite od svetlosti. Čuvajte ga u tamnom staklu ili tegli koja apsorbuje UV zračenje i štiti korisna jedinjenja gela. Naravno, sveži gel čuva se u opranim, čistim posudama kako bi se izbegla bakterijska kontaminacija. Operite ih toplom sapunicom i pustite da se potpuno osuše pre nego što u njih odložite gel od aloje.

Gel zamrznite, baš kao kockice leda

U slučaju da imate više aloe gela nego što ćete potrošiti u roku od nedelju dana – zamrznite ga. Zamrznuti gel, na primer, biće odlična pomoć od opekotina od sunca, a tako mu istovremeno produžavate vek trajanja. Da biste gel zamrzli, sipajte ga u posudu sa kockicam za pravljenje leda i stavite u zamrzivač. Možete da zamrznete i čitav list aloje, pa ga po potrebi seći na delove, što često može da bude problem. Da biste pojednostavili stvari, koristite  silikonske posude za zamrzavanje kako biste lakše izvadili kockice gela. Jednom zamrznuta aloja može se čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Kada dođe vreme za upotrebu gela, odmrznite kocku na sobnoj temperaturi dok ne postigne razmazivu konzistenciju.

„Istranžirajte“ list pa ga zamrznite

Ako ste upravo kupili ili isekli list aloje, sočno meso možete iseći na kockice i zamrznuti, umesto da ga pretvorite u gel. Prvo operite list kako biste uklonili bakterije sa njegove površine. Stavite ga uspravno u posudu 8 do 24 sata da se sok icedi. Izrežite neravne, bodljikave ivice lista, a zatim pažljivo nožem rasporite list . Kašikom nežno izvadite „meso“ u jednom velikom komadu. Isecite „meso“ na kockice od 2 ili 3 cm, a zatim ih prebacite na tacnu obloženu papirom za pečenje. Zamrznite kockice aloe dok potpuno ne očvrsnu, a zatim ih stavite u vreću za zamrzavanje.

TEME:
Aleksandar
10:12, 14. 11. 2022.
Odgovori

Aloe Vera Gel se upotrebljava kao biostimulans za unutrašnju upotrebu. Zamislite kada bi ste rasekli list Aloe Vere i njegovu dragocenu, meku srž pojeli neposredno iz lista.aloezvezdara

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor