Naslovna / Lepota

Saveti dermatologa kako da negujete lice nakon 40. godine

Priredio/la: I.N.|18:00 - 29. 01. 2021.

Dermatolozi imaju odgovore na najčešća pitanja o nezi kože žena u petoj deceniji života

Noćne kreme pružaju intenzivnu hidrataciju tokom spavanja Foto: Shutterstock

Fine linije, bore, akne na zreloj koži, staračke pege i podočnjaci neke su od najčešćih pojava koje zahtevaju poseban tretman, kad je u pitanju nega kože žena starijih od 40 godina. Kako bismo saznali koji proizvodi su najefikasniji u tretmanu ovih pojava, poslušali smo savete dermatologa.

Starenje nužno nosi promene 

Ako na fenomen starenja gledate iz prave perspektive, ulazak u petu deceniju života može biti vrlo uzbudljiv period. Razmislite o tome: sa svim svojim iskustvom i mudrošću koje ste stekli, ulazite u novu dekadu punu raznih mogućnosti! Iako sve više žena dobro prihvata starenje, a stigma vezana za ovo doba danas je prilično, na sreću, zastarela, tu su određene nesporne fizičke promene koje se usputno dešavaju prilikom ulaska u četrdesete. Jedna od ovih promena vezana je za izgled i stanje vaše kože.

Telo proizvodi manje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline

Kako starite, telo proizvodi manje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Oni se smatraju osnovom građe vezivnog tkiva kože, koje joj pruža potporu, objašnjavaju dermatolozi. Elastičnost kože se smanjuje, a obrazi, lice i vrat počinju da pokazuju znake mlitavosti. Takođe, ako ste zanemarivali korišćenje krema za sunčanje tokom života, efekti oštećenja od sunca u ovom životnom dobu postaju vidljivi, objašnjava. Opuštenost kože, lošija tekstura, kao i promena boje kože samo su neke od potpuno prirodnih promena u vezi sa tenom, a koje „zadaju muke“ osobama starijim od 40. U nastavku ćete saznati više o ovim uobičajenim problemima i o tome koje proizvode dermatolozi preporučuju da uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu, kako  biste upotpunili negu i očuvali svoju prirodnu lepotu.

Zdravi načini za tretiranje bora

Reese Vitherspoon je „pogodila u centar“ kada je još 2019. godine za magazin Allure rekla da se oseća kao da je „zaradila“ svoje fine linije tokom godina. Ipak su one, na kraju krajeva, odlika mudrosti. Kada je reč o pitanjima u vezi sa starenjem kože, bore – i načini na koje žene odluče da ih prihvate, prva su i najčešća tema kod osoba koje su zagazile u petu deceniju, bilo da je reč o „slučaju 11“ (duboki nabori koji se formiraju između obrva) ili o tankim linijama na obrazima ili u predelu oko očiju. Bez obzira na to na koji način ste odlučili da tretirate bore, važno je da vaša koža bude zdrava i hidrirana u celini.

AHA, BHA i vitamin C

AHA i BHA (alfa i beta-hidroksilne kiseline)  su odlični saborci protiv bora, objašnjavaju kozmetički dermatolozi. Proizvod na bazi AHA  mogu da deluju kao moćan piling koji pomaže u uklanjanju izumrlih ćelija, posvetljavnju tena, a doprinose i umanjenju vidljivosti finih bora. Antioksidansi, poput vitamina C, kao i supstance koje imaju sposonost da čuvaju kožu hidriranom, poput hijaluronske kiseline, efikasno obnavljaju kožu na ćelijskom nivou. Ako biste isprobali proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, tu su serumi za lice, koji vam mogu pomoći da pojačate hidrataciju, istovremeno umanjujući vidljivost finih linija, kao i noćne kreme koje će vašoj koži pružiti intenzivnu hidrataciju tokom spavanja. Preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu i vitamin C pomažu u posvetljavanju kože, smanjenju finih linija i ujednačavanju tena.

vitamin C limun lice

Vitamin C jedan je od najboljih sastojaka zaslužnih za zdravlje i lepotu kože Foto: Shutterstock

Zašto su antioksidansi, uključujući retinol, toliko važni za kožu?

Antioksidansi, u koje koji pored vitamina C spadaju i vitamin A i E, glavni su faktor u režimu nege nakon četrdesete godine. Takođe, igraju važnu ulogu u zaštiti naše kože od efekata zagađenja u vazduhu i usporavaju njeno starenje. Razmišljajte o antioksidansima kao superhrani za negu kože: oni pomažu u blokiranju stvaranja slobodnih radikala i oksidacije, a to su dva glavna faktora odgovorna za pojavu znaka starenja. Dermatolozi se slažu oko toga da je retinol, hranljivi sastojak iz porodice vitamina A, još jedan ključni sastojak za uklanjanje bora. Retinol stimuliše proizvodnju kolagena i smanjuje pojavu finih linija i bora tokom vremena, a neke od opcija su lagani serumi bez mirisa.

Šta ako ste zabrinuti zbog neželjenih efekata retinola?

Mnoge zabrinjava mogućnost pojave neželjenih efekata retinola, poput iritacije i osetljivosti na sunčeve zrake. Dermatolozi savetuju da u tom slučaju odaberete blage proizvode na bazi biljnog retinola. Postoji i veganski sastojak za negu kože, derivat je biljke babči (Psoralea corylifolia), koja se već dugo koristi u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini. Ova biljka raste u Indiji i Šri Lanki i koristi se za tretiranje širokog spektra stanja kože, a poslednjih godina se sve češće pojavljuje u proizvodima. Za dobitnu kombinaciju, spojte hijaluronsku kiselinu sa bakučiol retinolom, dobijenim od ove biljke, i uvrstite je u svakodnevni večernjeg ritual, kad je u pitanju nega kože. Korišćenje proizvoda sa ovim komponentama će vašoj koži dati hranljive sastojke koji su joj potrebni da izdrži oštećenja od slobodnih radikala tokom dana.

Kako da bezbedno revitalizujete podočnjake?

Ponekad dobro spavanje jednostavno više nije dovoljno da biste se rešili podočnjaka, pogotovo kako starite, a nežna koža ispod očiju postaje sve tanja. Kreme za predeo oko očiju su obično specijalno formulisani proizvodi sa posebnim sastojcima koji ciljaju konkretne probleme kao što su natečenost i podbulost, vrećice ispod očiju i „upale oči“. Neke kreme za svakodnevnu hidrataciju već sadrže ove sastojke. U tretiranju ovih pojava od posebnog značaja su vitamin C, niacinamid (inače poznat kao vitamin B3) i kofein. Oni su efikasni u borbi protiv sitnih bora i tamnih kolutova. Svi oni sinergijski djeluju na zgušnjavanje i osvjetljavanje kože, a ujedno i smanjuju promenu boje tena i ublažavaju fine linije.

Koja je razlika između hiperpigmentacije i staračkih pega?

Hiperpigmentacija podrazumeva svako zatamnjenje, odnosno promenu boje kože. Neki od oblika hiperpigmentacije su  pojava sunčevih pega, koje uzrokuje prekomerno izlaganje suncu, zatim melazme, odnosno tamnija područja na licu nastala hormonalnim promenama, kao i zatamnjenja koja ostavljaju ožiljci od akni. Dermatolozi ističu da iako zatamnjenja mogu da nastanu kao posledica ovih stanja, ona mogu da budu i promena koju izaziva neki od oblika raka kože, pa je važno da posetite lekara, koji će moći da ustanovi šta je uzrok nastanka hiperpigmentacije.

Licu prija „kokteliranje“- kombinacija sastojaka koji sadrže razne sastojke, od vitamina do kiselina Foto: Shutterstock

„Kokteliranje“ vitaminima i kiselinama

Vašoj koži može da pogoduje „kokteliranje“ kombinacijom sastojaka koji mogu da sadrže razne sastojke, od vitamina, poput vitamina C i niacinamida, do kiselina poput azelainske, kojične kiseline i mandelinske kiseline, jer većina ovih elemenata deluje na širok raspon tipova kože, na različite tonove i kože svih etničkih grupa.

Osobe koje imaju tamniji ton kože treba da izbegavaju hidrohinon, kontroverzno sredstvo za pigmentisanje koje se obično koristi u kremama za posvetljivanje kože i koje je već zabranjeno u Velikoj Britaniji, Japanu i Australiji, kao i širom Evrope. Osobe tamnije puti mogu da se odluče na upotrebu traneksaminske kiseline. Kreme za uklanjanje tamnih fleka sadrže traneksaminsku kiselinu, kao i druga sredstva za posvjetljavanje, poput niacinamida i vitamina C.

Šta sa aknama, ako nalazite samo proizvode za tinejdžere?

Izbijanje akni obično povezujemo sa adolescencijom, ali i dalje možete biti skloni aknama i nakon što napunite 40 godina. Dermatolozi naglašavaju da je prvenstveno bitno temeljno isprati šminku pre spavanja, što bi svakako trebalo redovno da praktikujete. Vaša koža većinu „popravki“ obavlja tokom noći, tako da je zaista važno da dok spavate lice bude potpuno čisto. Ako šminka i krema za sunčanje ostanu na licu i tokom noći, mogu da začepe pore, što može da prouzrokuje pojavu akni.

„Magična“ salicilna kiselina i benzoil peroksid

Svaku bubuljicu možete da tretirate proizvodom koji sadrži salicilnu kiselinu. Ako tražite pristupačno sredstvo za čišćenje, ovo je proizvod za vas. Pored salicilne kiseline, preparati protiv bubuljica najčešće sadrže i keramide i hijaluronsku kiselinu, značajne za očuvanje hidratacije. Najsigurniji sastojci za borbu protiv akni za sve tipove kože i sve tonove, uključujući kožu bogatu melaninom, jesu salicilna kiselina i benzoil peroksid. Ovo su prva dva sastojka u smernicama za lečenje Američke akademije za dermatologiju, iz jednostavnog razloga – oni su visoko efikasni i ne izazivaju neželjene efekte.

Zašto je prevencija najvažnija u nezi kože u 40-im?

Zdrava, blistava koža nije samo rezultat tretiranja promena na koži koje nastaju starenjem, već je ključ u prevenciji pojava prouzrokovanih procesom sazrevanja kože. Ono što se apsolutno preporučuje svim osobama, kad je u pitanju sprečavanje različitih promena na koži, jeste krema za sunčanje. Sve dobro što činimo svojoj koži tretmanima može biti kontraproduktivno, ako ne koristimo odgovarajuću zaštitu od sunca. To će ubrzati starenje ćelija i povećati šanse za pojavu raka kože. Zaštitni faktor (SPF) ne samo što pomaže u sprečavanju nastanka finih linija i bora, blokirajući UV-A zračenje koje uzrokuje dugotrajno oštećenje kože, već svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje na licu smanjuje rizik od razvoja melanoma za čak 50 odsto, kažu lekari.

Koliko god da košta, vredi

Potražite kremu sa SPF 30 ili većim faktorom, koji blokira i UVA i UVB zrake. Koliko god da košta, to je niska cena koju plaćate kako biste održali kožu sigurnom i zdravom, jer ove formule pružaju zaštitu od sunca bez začepljenja pora. Svaka koža se menja svojim tempom, pod uticajem određenih spoljnih faktora i u zavisnosti od genetske predispozicije. Magični trik je, savetuju dermatolozi, u pronalaženju pravog koktela za negu kože, primeni odgovarajućeg tretmana, a sve to u kombinaciji sa zdravim životnim navikama, kako bi se usporio tok promena koje nastaju starenjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marina Blagic
2:09, 31. 01. 2021.
Odgovori

Blizim se 50-toj. Moja koza je pretrpela „kilo sminke na licu“ zbog kompleksa da izgledam mnogo mladje nego sto jesam. Na srecu nisam mogla da spavam ako ne skinem detaljno sminku umivanje je bilo obavezno i obavezno tri kremice za mesovitu kozu. U 40-tim koristila opsesivno kreme i kremice…I da imam novac u rukama moj ego mi ne dozvoljava da idem na botokse itd. Hocu dostojanstveno da nosim svoje bore.Biti negovana zena je kljucna rec i dobra genetika.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo