Naslovna / Lepota

Influenseri izazvali pomamu informacijom da pirinčana vodica utiče na brži rast kose

Priredio/la: M. R.
17:00 - 13. 02. 2021.

Ko ne bi voleo da ima čarobni štapić ili neki prirodni recept koji deluje, a pomoću koga bi mu kosa rasla brže, bila gušća i imala veći volumen?

Pirinčana vodica je dobra za probavne smetnje i elastičnost kože a da li zaista utiče na vrtoglavi rast kose? Foto: Shutterstock

Popularni korisnici društvenih mreža koji imaju i stotine hiljada pratilaca preporučuju drugima da kosu ispiraju pirinčanom vodicom i tvrde da će tako ona rasti neuporedivo brže, biti lepša i kvalitetnija. Da li je upravo ovo dokaz da informacije koje lako postanu viralne jednostavno ne moraju da imaju nikakvo stručno uporište?

Koristi se od davnina za lepšu kosu

Veza između lepote kose i pirinčane vodice nije “od juče“, u Istočnoj Aziji je praksa njenog korišćenja kao regeneratora i šampona davnašnja. Još jedna prednost je svakako u tome što ne sadrži hemikalije a sadrži inositol, koji poboljšava elastičnost, sprečava oštećenja i pomaže jačanju korena. Međutim, dovođenje pirinčane vodice u kontekst “esktremnog rasta kose” je ipak, slažu se naučnici, preterano i neutemeljeno.

Kako da pripremite pirinčanu vodicu i koristite umesto regeneratora

To vas, međutim, ne sprečava da isprobate i osetite neki pozitivan efekat, jer vam svakako neće naškoditi.

Pirinčana voda je ostatak vode koja se procedi nakon kuvanja pirinča. Priprema je jednostavna a sve što treba da učinite ako želite da probate da ovako ojačate kosu je da skuvate tri ili četiri kašike pirinča u dve šolje vode. Ostavite vodu da vri 20 do 30 minuta i nemojte dodavati ništa. Kada voda postane mlečno bela, procedite je, ostavite da se ohladi i koristite kao regenerator. Upravo su influenseri smislili i kako da još nešto dodaju na ovaj „mit“ – oni savetuju da pojačate dejstvo i aromu pirinčane vodice korom grejpa ili nekim esencijalnim uljima pre nego što sve nanesete na kosu.

Naučnici skeptični

Nijedna studija za sada nije dokazala da pirinčana vodica može učiniti bilo šta da ubrza rast kose. Naučnici ne osporavaju da ona sadrži neke korisne materije (vitamine B i E koji su povezani sa rastom kose i vitalnošću, recimo). Nedostatak vitamina B12 posebno je povezan sa opadanjem i gubitkom kose. Dermatolozi kažu da pranje ili ispiranje kose pirinčanom vodom kod nekih osoba može da da pozitivne rezultate ali da su oni svakako minimalni i daleko od ekstremnih. Po njihovim navodima a prema do sada poznatim istraživanjima, natapanje ili ispiranje kose vodom od pirinča može da poveća živost vaše kose zbog vitamina, ali neće ubrzati proces rasta, jer ona ne može da prodre u osovinu same vlasi.

Neki drugačiji predlozi istraživača

Stručnjaci svakako radije predlažu tretmane koje preporučuju dermatolozi i za koje postoje naučne potvrde. Neki od njih su korišćenje spironolaktona, lokalnog minoksidila, pa čak i injekcije plazme bogate trombocitima (PRP), za koje je dokazano da poboljšavaju i utiču na rast kose. Posebno je zanimljiva ova poslednja metoda (PRP) koja podrazumeva izvlačenje i korišćenje hranljivih sastojaka iz sopstvene krvi kako bi se probudili uspavani folikule kose.

 

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo