Naslovna / Lepota

Da sija punim sjajem: Koliko često treba prati kosu?

Piše: D.T.|16:00 - 04. 02. 2021.

Dermatolozi ističu da kosu ne bi trebalo prati previše često. Ipak koliko je optimalo to zavisi od mnogo faktora – kvaliteta kose, činjenice da ste u životnom dobu kada se kosa brže masti, pa i od načina života

Pred menstrualni ciklus kosa se najviše masti Foto: Shutterstock

Na pitanje koliko često treba da peremo kosu nema preciznog odgovora. Kvalitet vode, proizvodi koji se koriste za pranje i negu kose su od značaja, ali presudni faktori na osnovu kojih bi trebalo da birate proizvode za negu i procenite koliko je često potrebno da perete kosu jesu koža glave, kvalitet i tip kose. Većina stručnjaka bi vam rekla perite kosu dva do tri puta sedmično. Imajte na umu da je čista i negovana kosa, nekada najbolja frizura.

Tip kože

Kao što postoje razni tipovi kože, tako isto postoje i različiti tipovi kože glave. Nekom je prirodno koža masnija, nekom suvlja. Stručnjaci nekada preporučuju i da sami pregledate kožu glave, da vidite da li crvena, da li ima peruti, piše, MBGLifestyle.

– Koža glave može da upućuje na upale, koje mogu nekada da dovedu do gubitka kose – upućuju dermatolozi.

Ravna kosa ili lokne

Posle kože glave, drugi odlučujući faktor kada je nega u pitanju jeste tip kose. Prirodno ravna kosa se mora prati češće od kovrdžave. Naravno nema nikakvog slepog pravila, ali smatra se da se ravna kosa brže masti, jer je sebumu lakše da prodre dužinom ravne dlake. U ovom slučaju pokušajte na svaka dva dana da perete kosu. Imajte na umu da se ovakva kosa ponekad brže masti, ako je često perete.

Ukoliko imate blago talasastu kosu, koja se teže masti, preporučuje se pranje dva do tri puta sedmično.

Perut

Često je jedan od signala da kosu ne perete dovoljno ili ne na pravi način. Može da se pojavi ukoliko niste dobro isprali šampon, regenerator, pakovanje za kosu. U najgorim slučajevima perutanje kože glave može da izazove i blagu bol. Perut je prateći efekat i suve kose. Nekada je potrebno mnogo truda kako biste uklonili perut. Koža se suši, ljušti, opada i onda dolazi do perutanja. Savet je da se odgovarajućim šamponom kosa pere dva do tri puta sedmično.

Masna kosa

Na masnu kosu utiču i hormonske promene. Pred menstrualni ciklus, ili kada ste pod stresom, kosa se najviše masti. Nekada je u pitanju i nasledni faktor. Preporučuje se blag šampon za masnu kosu, koji neće isušiti kosu. Stručnjaci upozoravaju da neke osobe koje imaju masnu kosu često zapadaju u začarani krug. Što više peru kosu, ona se više masti, zato se ne savetuje svakodnevno pranje. Savet je da se bira blag šampon koji neće isušiti teme.

Suva kosa

Kosa može postati suva od blanša, svakodnevnog peglanja ili oblikovanja. U nekim slučajevima suva kosa ukazuje na činjenicu da su vašem telu potrebni dodati minerali čak da ne pijete dovoljno vode.

Suv vazduh, sunčanje može dodatno osušiti kosu. Prečesto pranje kose može usloviti suvu kosu. Hormoni takođe mogu uticati da se kosa ošteti ukoliko dođe do disbalansa.

Gelovi, lakovi i mnogi drugi preparati ozbiljno mogu da isuše kosu. Savet je ovakva kosa da se pere dva do tri puta nedeljno.

Ukoliko patite od peruti u kombinaciji sa suvom kosom, onda je dobro koristiti šampone sa antibakterijskim supstancama, koje mogu ukloniti bakterije i smanjiti infekcije. Preporuka su biljni šamponi, bez sulfata i parabena.

Normalna kosa

Većina stručnjaka je saglasana da ukoliko imate norman kvalitet kose, što znači da se ne masti brzo, ali da nije ni suva i lomljiva i zdravu kožu glave, perete kosu dva puta sedmično. Ukoliko ne trenirate svaki dan ili se mnogo znojite ovo je sasvim dovoljno da imate urednu, lepu i sjajnu kosu.

Kako prati kosu?

U nekim slučajevima energično ribanje glave previše stimuliše lojne žlezde i proizvodi više ulja. Savet je zato sa se nežno masira teme, što će učiniti da te žlezde proizvode optimalnu količinu sebuma za podmazivanje kose.

Ukoliko je kosa baš prljava, onda koristite duplu dozu šampona, ukoliko nije, jedno nanošenje je sasvim dovoljno.

Loše navike

Mnogi ne češljaju kosu pre pranja, nego to rade samo naknadno. Savet je da se kosa očešlja pre pranja, kako bi što ravnomernije naneli šampon i bolje ga isprali.

Kada trljamo kosu, trebalo bi da izmasiramo i teme glave. Imajte na umu da previše agresivno sušenje kose peškirom može dovesti do oštećenja dlake.

Vodite računa da dobro isperete kosu mlakom, nikako previše vrućom vodom. Suviše topla voda dovodi do oštećenja dlake.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo