Naslovna / Zdravlje

Da li farbanje kose zaista povećava rizik od raka

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 30. 10. 2020.

Uključivanjem muškaraca u studiju, stručnjaci Centra za istraživanje raka u Sijetlu pokazali da osobe koje koriste trajnu boju za kosu ipak nisu izložene većem riziku da obole od karcinoma

farbanje kose

Kosu bi svakako trebalo farbati što ređe, ako je to moguće Foto: Shutterstock

Da pre nekoliko godina prof. dr Kef Mokbel, hirurga iz londonske bolnice „Princip grejs“, nije saopštio da su žene koje često farbaju kosu, u većoj opasnosti da obole od raka dojke, ne bi se ogroman broj naučnika bacio na istraživanje ovog fenomena. Iako su studiju prof. dr Mokbela, koja je pokazala da je rizik od raka veći čak za 14 odsto kod žena koje se farbaju, podržali finski onkolozi, nova istraživanja nisu došla do tog zaključka.

Farba se čak 10 odsto muškaraca

Prof. dr Fred Hačkinson iz Centra za istraživanje raka u Sijetlu nije testirao samo žene već i muškarce. On se oslonio na podatak da širom sveta između 50 i 80 odsto žena i 10 odsto muškaraca starijih od 40 godina koristi boju za kosu. Na osnovu toga je zaključio da i jači pol mora da bude deo istraživanja. Pokazalo se da ljudi koji koriste trajnu boju za kosu nisu izloženi većem riziku od većine karcinoma. Ni riziku da obole, ni riziku da umru od raka.

Studija jeste pokazala blagi porast broja obolelih od nekih karcinoma, uključujući rak jajnika, dojke i kože. Međutim, nije dokazana veza između farbe i bolesti. Nakon dodatnih istraživanja, tim prof. dr Mokbela uspeo je samo da potvrdi da i kod osoba koje se farbaju i koje se ne farbaju dominiraju neki drugi faktori rizika.

SZO misli da su frizeri najugroženiji

Zapravo, pokazalo se da je trajna boja za kosu bila povezana sa neznatno povećanim rizikom od karcinoma bazalnih ćelija kože. Međutim, taj rizik je bio veći i kod žena sa prirodno svetlom kosom koje se ne farbaju. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, istražena su upozorenja koja je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upućivala frizerima.

To je učinjeno jer je svojevremeno utvrđeno da njima preti najveća opasnost od trajnih farbi za kosu. Smatralo se da su oni zbog svakodnevnog kontakta sa farbama izloženi većem riziku od raka. Međutim, to nije dokazano iako njih hemikalije ugrožavaju i preko kože i preko nosa, udisanjem,.

Frizerima se, kao i svima ostalima koji dolaze u kontakt sa hemikalijama za negu lica, tela i kose, savetuje da nose rukavice i zaštitne naočare.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo