Naslovna / Zdravlje

Oko 200 hemikalija rizičnih za rak dojke nalazi se u ambalaži za hranu: Kancerogene materije iz pakovanja lako stižu do organizma

Priredio/la: I. V. |15:00 - 07. 10. 2024.

Postoje jaki dokazi da se 76 poznatih ili potencijalnih kancerogena za dojke iz ambalaže koja dolazi u kontakt sa hranom, može naći i u ljudskom telu

rak dojke Skoro 200 hemikalija zbog kojih može da se razvije rak dojke koristi se u proizvodnji ambalaže za hranu Foto: Shutterstock

Skoro 200 hemikalija zbog kojih može da se razvije rak dojke koristi se u proizvodnji ambalaže za hranu i plastičnog posuđa, a desetine tih kancerogenih materija mogu da migriraju u ljudsko telo, pokazalo je novo istraživanje švajcarskog Food Packaging Forum. 

76 kancerogena nađenih u ambalaži i rizičnih za rak dojke pronađeno i u ljudskom telu

– Postoje jaki dokazi da se 76 poznatih ili potencijalnih kancerogena za dojke iz materijala za pakovanje koji dolazi u kontakt sa hranom, nedavno kupljenih širom sveta, može naći i telu ljudi –  saopštila je jedna od autora studije Jane Muncke, generalni direktor i glavni naučni direktor Food Packaging Forum, neprofitnoj fondaciji. sa sedištem u Cirihu, koji se fokusira na naučnu komunikaciju i istraživanje.

– Ako se otarasimo ovih poznatih ili sumnjivih kancerogena u zalihama hrane to jeste ogromna prilika za prevenciju raka – istakla je Muncke i dodala da su regulatorne agencije širom sveta od nedavno otkrivenih hemikalija u ambalaži hrane, 40 već klasifikovale kao opasne.

Toliko od ovih hemikalija je već klasifikovano kao „opasne po ljudsko zdravlje“, ali im je i dalje dozvoljeno da se koriste u materijalima za kontakt sa hranom, što im omogućava da migriraju u hranu koju jedemo – naglasila je Jenny Kay, naučnica iz Silent Spring Institute, naučnoistraživačke organizacije fokusirane na vezu između hemikalija, zdravlja žena i raka dojke.

Sve više mladih žena ima rak dojke

Istraživači su podsetili da stope raka dojke kod žena mlađih od 50 godina sve više rastu, a stručnjaci kažu da se trend ne može objasniti samo genetikom.

– Stopa raka debelog creva takođe raste kod mlađih ljudi. Da li je to gojaznost? Da li je alkohol? Da li je to nedostatak fizičke aktivnosti? Da li je ekološki? Postoji mnogo razloga za to – kaže dr  Lihtenfeld, „i biće potrebno mnogo vremena da se razvrsta ono što ima najveći uticaj, jer neke od ovih hemikalija mogu biti visokog rizika, a neke niskog rizika., rekao je dr  Len Lichtenfeld iz  American Cancer Society.

Silent Spring Institute je 2007. objavila listu od 216 hemikalija koje mogu da izazovu tumore dojke kod glodara — ključni metod za određivanje toksičnosti, prema stručnjacima. Ažuriranje te liste u januaru 2024. otkrilo je 921. verovatno kancerogenu hemikaliju, uključujući 642. koje mogu da stimulišu proizvodnju estrogena ili progesterona, još jedan poznati faktor rizika za rak dojke. Mnogi od karcinogena dojke takođe su hormonski disruptori, a mnoge hemikalije na listi takođe mogu da oštete DNK, upozoravaju stručnjaci.

Karcinogeni u plastici, papiru i kartonu

Nova studija, objavljena u časopisu Frontiers in Toxicology, uporedila je bazu podataka Silent Spring Institute o poznatim kancerogenima za rak dojke sa bazom podataka o hemikalijama koje dolaze u kontakt sa hranom koje su praćene kod ljudi, ili FCChumon.

FCChumon, kreirao je Food Packaging Forum i predstavlja listu hemikalija u kontaktu sa hranom koje su otkrivene u ljudskom mleku, krvi, urinu i tkivima.

– Nova studija je našu listu potencijalnih kancerogena za dojke uporedila je sa njihovom listom hemikalija koje su pronađene u materijalima za kontakt sa hranom kako bi otkrili koji od potencijalnih kancerogena za dojke bi mogli da uđu u ishranu ljudi – objasnila je Jenny Kay. “, rekao je Kej.

Studija je otkrila hemikalije kao što je benzen, poznati kancerogen koji ima veze sa rakom dojke kod životinja i ljudi, zatim  4,4’-Methylenebis-(2-Chloroaniline) – kancerogen koji se dovodi u vezu sa rakom mokraćne bešike, 2,4-Toluenediamine za koji je utvrđeno da izaziva rak dojke i druge vrste karcinoma kod životinja i  3,3′-Dimethylbenzidineo-Toluidine – boje koje se koriste za bojenje plastike i papira.

Boje mogu da se koriste u plastici, papiru, kartonu… i mogu da imaju prilično toksična svojstva. Plastika nije jedini krivac – podsetila je Kay jer, dok je studija pokazala da većina izloženosti kancerogenima dolazi od plastike, koja se koristi u ambalaži za hranu, 89 sumnjivih karcinogena pronađeno je u papirnim i kartonskim kutijama.

FDA na udaru kritike

Udruženje potrošačkih brendova, koje predstavlja industriju potrošačkih proizvoda, izjavilo je za CNN da se njeni članovi pridržavaju bezbednosnih standarda američke Uprave za hranu i lekove (FDA) zasnovane na dokazima. Kako navode, „ambalaža postoji da bi zaštitila i sačuvala hranu bezbednom za potrošnju i da FDA pregleda i odobrava supstance u kontaktu sa hranom kroz svoj sistem zasnovan na nauci i riziku pre nego što izađu na tržište“.

FDA je na udaru kritika zbog neuspeha da brzo reaguje na zdravstvene probleme zbog oko 14.000 hemikalija za koje se zna da se dodaju hrani. Od nje se očekuje da predstavi ideje o tome kako da poboljša svoje analize hrane nakon puštanja na tržište.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo