Naslovna / Zdravlje

Zašto rak dojke sve češće dobijaju mlade žene starosti od 20 do 49 godina

Priredio/la: I. V. |15:30 - 04. 02. 2024.

Analizirajući pojavu raka dojke među mladim ženama naučnici su otkrili da se tumor sve češće otkriva u 1. i 4. stadijumu karcinoma, a manje u 2. i 3. stadijumu

rak dojke Tumor se sve češće otkriva u 1. i 4. stadijumu Foto: Shutterstock

Mlađe žene češće dobijaju rak dojke, a u nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Network Open, istraživači su upravo procenjivali učestalost raka dojke kod mladih žena starosti između 20 i 49 godina. Procenjivali su incidencu prema starosti u trenutku postavljanja dijagnoze, stadijumu tumora, statusu receptora hormona estrogena i progesterona, kao i rasi i etničkoj pripadnosti. Rezultati studije zbunili su medicinske stručnjake, ali istraživanje je pružilo i neke nove informacije koje bi mogle da pomognu da se zaustavi ovaj trend.

Kod mlađih žena rak dojke je agresivniji, veći, u uznapredovalom stadijumu

Stalni porast dijagnoza tokom protekle dve decenije u velikoj meri je bio podstaknut karcinomom dojke izazvanim ženskim hormonom estrogenom, formalno poznatim kao tumori pozitivni na estrogenske receptore, objavili su istraživači. Istraživanja su pokazala da rak dojke nije samo najčešći oblik tumora koji se dijagnostikuje među ženama, već se dovodi u vezu i sa najvećom stopom smrtnosti od karcinoma. Štaviše, rak dojke kod mlađih žena je agresivniji, u uznapredovalom stadijumu tumora i većom veličinom karcinoma pri postavljanju dijagnoze, u poređenju sa onim kod starijih žena.

Mlađe žene sa rakom dojke takođe sve češće imaju negativan status receptora estrogena i progesterona i prekomernu ekspresiju receptora 2 humanog epidermalnog faktora rasta (ERBB2), što ukazuje na lošu prognozu. Iako nedavna istraživanja pokazuju da se učestalost raka dojke povećava među mladim ženama, a žene mlađe od 40 godina ne ispunjavaju uslove za programe skrininga raka dojke, osim ako su u visokom riziku od bolesti. Stručnjaci naglašavaju da bi trebalo organizovati sistem koji bi pomogao da se identifikuju mlade žene koje su u visokim rizikom od razvoja raka dojke u ranoj fazi, tako da bi mogle da se osmisle intervencije za procenu u kliničkim ispitivanjima kako bi se smanjimo taj rizik.

Rak dojke kod mladih žene u porastu od 2016.

Prema podacima studije, od 2000. godine, stopa raka dojke među ženama starosti od 20 do 49 godina bila je oko 64 slučaja karcinoma na svakih 100.000 žena. Tokom narednih 16 godina, ta stopa je rasla laganim kretanjem od oko 0,24 odsto godišnje, dostižući 66 slučajeva na 100.000 žena. Ali, nakon 2016. godine, linija trenda raka dojke krenula je strmo uzbrdo, povećavajući se za 3,76 procenata godišnje. Samo tri godine kasnije, 2019. godine, stopa raka dojke među mladim ženama dostigla je 74 slučaja na 100.000 žena. Istraživači su otkrili da tumori pozitivni na estrogenske receptore čine skoro ceo porast slučajeva raka dojke.

U ovoj studiji, istraživači su izračunali incidencu raka dojke među ženama starosti između 20 i 49 godina u poslednjih 20 godina, sa analizama na osnovu starosti pri postavljanju dijagnoze, stadijumu tumora, statusu receptora estrogena i progesterona, rasi i etničke pripadnosti, koristeći podatke dobijene iz programa nadzora, epidemiologije i krajnjih rezultata. Pored toga, istraživači su ispitali kako jedinstvena ekološka i društvena okruženja utiču na populaciju pojedinaca rođenih iste godine, takođe poznati kao kohortni efekti.

Sve češći karcinom u I i IV fazi

Rezultati su pokazali povećanje incidencije raka dojke među mladim ženama u SAD, posebno nakon 2016. godine. Stope incidencije bile su najveće među ne-hispanskim crnkinjama u dobi između 20 i 29 i 30 i 39 godina. Nalazi su takođe pokazali da je učestalost tumora pozitivnih na estrogenske receptore u porastu, dok se učestalost tumora negativnih na estrogenske receptore smanjuje. Slično, primećeno je da se incidencija tumora u stadijumima I i IV povećava, dok se karcinom u stadijumima II i III smanjuje. Trendovi su pokazali da su crnkinje imale visoku incidencu raka dojke u uznapredovalom stadijumu, što potencijalno doprinosi visokoj stopi smrtnosti među ženama te rasne i etničke grupe. Zbog toga se preporučuje skrininig pregled i pre 40. godine kako bi se sprečilo da se tumor otkrije u kasnijoj fazi, kada je bolest uznapredovala i teže se leči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo