Naslovna / Psihologija

Esencijalna ulja imaju najbolju terapeutsku snagu

Priredio/la: I. V.|19:00 - 21. 12. 2020.

Nervi koji kontrolišu mirise zaslužni su što se uvek nasmejemo ili rastužimo kada osetimo miris koji nas vraća u neka prošla vremena ili u neke dobro upamćene događaje

esencijalna ulja I ulja imaju terapeutsku moć Foto: Shutterstock

Osim što samo lepo mirišu, esencijalna ulja imaju bezbroj dobrobiti za naše fizičko i mentalno zdravlje. Kada treba shvatiti i razumeti kako esencijalna ulja utiče na telo, šta ih čini tako efikasnim i kako ih je najbolje iskoristiti, najbolje savete mogu da daju neurolozi.

Miris je najemotivniji osećaj

Da li ste ikada osetili dašak nečega što vas je vratilo u detinjstvo? Ili možda postoji miris koji vas povezuje sa nekom bolešću, pa čim ga osetite postaje vam muka? Prema neurolozima, miris je zapravo najemotivniji osećaj.

– Razlog za to je što olfaktivni nerv (koji kontroliše miris) ima vrlo kratko putovanje do mesta gde se povezuje sa limbičkim delom mozga, tako da zaista postoji jaka veza između pamćenja i osećanja. Olfaktorni sistem, na primer, ima najaču vezu sa centrima za emocije i memoriju u mozgu. Mirisom možemo da promenimo raspoloženje i mentalno stanje – objašnjava neurolog dr Tara Svart, koja priznaje da je opsednuta terapeutskom snagom esencijalnih ulja. S obzirom na to da je miris toliko ličan, postoje mirisi koji svakom od nas  nešto znače ili imaju određeni efekat. Zato se, kako savetuje dr Svart, zaista treba potruditi i saznati koji su to mirisi koji najbolje „rade za nas“.

Kako se koriste esencijalna ulja

Kada esencijalna ulja našu u vašoj rutini nege lica ili tela, najvažnije je koristiti visokokvalitetna ulja. To znači da su ulja 100 procentno čista esencijalna ulja, terapeutskog nivoa. Takav kvalitet garantuje da imaju moć arome, što je za esencijalno ulje vrlo važno, jer cilj je da ima efekta na naš mozak. Esencijalna ulja se nikada ne koriste direktno na kožu, jer tako mogu da je oštete ili „spale“, već ih je potrebno razrediti u tzv. nosaču ( drugom, baznom ulju kao što je maslinovo, ulje koštica grožđa, suncokreta…), a zatim se umasira na kožu. Posebno je delotvorno umasirati ga na naše glavne organe kao što su pluća, srce, bubrezi… I to bi trebalo da bude neka vrsta rituala, posle pilinga tela, na primer. Esencijalna ulja se koriste i za negu lica. Nauljite prst iz bočice i po jednu tačka nanesite na čelo, bradu i na oba obraza. Kružnim pokretima, sa obe ruke, ulje umasirajte u lice tako  što ćete krenuti od nosa ka čelu pa preko obraza do brade. Kada se šake naše preko nosa, ostavite ih par sekundi i duboko udahnite nekoliko puta. Neurolozi kažu da miris odmah stiže do mozda i počinje da deluje.

Dejstvo mirisa na mozak

Dr Tara Svart kaže da je lavanda je najjači prirodni neuromodulator. Ako se osećate anksiozno, depresivno, lavanda vas može smiriti, a ako osećate umor, onda može i da vas uznemiriti. Ulje kamilice takođe smiruje, baš kao i miris jasmina. Miris ruže ima prilično impresivne kognitivne zdravstvene prednosti jer može da pomogne u zadržavanju informacija i uz njega se uspešno uči, dok se citrusni mirisi preporučuju za dan jer stvaraju osećaj „povećane energije“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo