Naslovna / Lepota

Tigrova trava – jedan od najmoćnijih sastojaka za negu kože

Priredio/la: D.T.|17:00 - 22. 02. 2021.

Gotu kola, član familije peršuna raste u Aziji, Južnoj Africi i Australiji. Postoje legende da jedenje gotu kole ili tigrove trave produžava životni vek.

Za lepotu i koncetraciju Foto: Pixabay

Gotu kola, tigrova tava ili latinski centella asiatica je biljka iz porodice peršuna raste u Aziji, Južnoj Africi i Australiji, gde se vekovima koristi kao sredstvo kod protivupalnih procesa kože. Posebno je popularna u Koreji, a poslednjih nekoliko godina i u celom svetu zbog antibakterijskih i antigljivičnih dejstava.

Lek protiv mikroba

Stručnjaci kažu da vraća čvrstinu i elastičnost licu, pomaže kod zaceljenja rana, pospešuje kognitivne funkcije. Bogata je amino-kiselinama, beta-karotenom, masnim kiselinama, vitaminom C, A, B1 i B2. Svi ovi sastojci su moćni antioksidanti koji stimulišu proizvodnju kolagena i pomažu borbu kože sa mikrobima, piše Health.

Vraća sjaj bledoj koži

Tigrova trava može da učvrsti, regeneriše, umiri kožu ili tretira akne. Pretpostavlja se da je dobila naziv tigrova trava, zato što se tigrovi, kako se priča, valjaju po njoj kako bi zacelili rane. Koristi se i kao pomoć kod opekotina, posekotina, rana. Deluje antibakterijski, leči rane, sprečava nastajanje čireva i ublažava stvaranje ožiljaka. Prikladna je za negu zrele kože, kao i kože s ranama. Pospešuje cirkulaciju, pa loše prokrvljena, bleda koža dobija svežiji izgled.

Sredstvo protiv ekceme i psorijaza

Tigrova trava posebno je pogodna za hidrataciju i vraćanje vitalnosti suvoj, crvenoj i iritiranoj koži. Odlično se pokazala kako tvrde stručnjaci kao sredstvo za tretman ekcema i psorijaza. Koristi se kao krema, serum, sastavni je deo nekih sredstava za čišćenje kože lica. Stručnjaci kažu da maksimalnu efikasnosti  ima kada se primenjuje u obliku krema i seruma. Može da se koristi i za dnevnu i noćnu negu.

Borac protiv starenja

Ima moćno anti – age dejstvo. Umanjuje vidljivost bora i staračkih fleka. Štiti kožu od spoljašnjih faktora oštećenja kože, poput zagađenja, deluje preventivno na prve znakove preranog starenja. Odlična je kao sredstvo za negu suve i beživotne kože. Pomaže i kod posvetljavanja kože,i povećava nivo hidratacije u gornjem sloju kože.

Lek za najteže bolesti na Dalekom Istoku

Na Dalekom Istoku ova biljka se u nekim sredinama i danas koristi kao sredstvo za borbu protiv lepre (gube) i tuberkuloze. Homeopate tigrovom travom leče i sifilis. Smatra se da poboljšava cirkulacija krvi u mozgu i osigurava bolji metabolizam, jača koncentraciju i memoriju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Katerina
5:34, 29. 12. 2021.
Odgovori

Kako nabaviti cremu od Tigrove trave ? Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo