Naslovna / Zdravlje

Na osnovu rukopisa novi algoritam može da otkrije ko će dobiti Alchajmerovu bolest

Priredio/la: I. V. |10:00 - 04. 02. 2021.

Uz pomoć novog algoritma i rukopisa ljudi, lekari će možda ubuduće moći da uspostave dijagnozu ili predvide pojavu Alchajmerove bolesti

Novi algoritam veštačke inteligencije koji je kreirala kompanija IBM možda će moći da pomogne lekarima u postavljanju dijagnoze ili predviđanju pojave Alchajmerove bolesti, i to mnogo godina pre nego što se pojave prvi simptomi. A sve što je potrebno, kako prenosi The New York Times, je da ispitanici tom algoritmu ispričaju, napišu priču.

Preciznost od 75 odsto

Upoređujući uzorke rukopisa učesnika studije tokom godina, algoritam je mogao da predvidi početak Alchajmerove bolesti godinama unapred, sa tačnošću od 75 procenata, potencijalno pružajući lekarima novo sredstvo za uočavanje pojave Alchajmerove i drugih ozbiljnih neurodegenerativnih stanja.

Algoritam naučio da identifikuje odrađene obrasce

Algoritam se bavi podacima iz neurološke studije sa 270 učesnika od kojih se tražilo da, između ostalog, nekoliko puta tokom godina veoma slikovito opišu šta se dešavalo, prema istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet. Bazirajući se samo na tim uzorcima, algoritam je naučio da identifikuje obrasce kao što su reči koje često ponavljaju, greške u kucanju ili reči koje nedostaju, i te momente uočio je kao znake neurodegenerativne bolesti.

Plan za testiranje drugih neuroloških stanja

– Ovo je prvi izveštaj koji sam video i koji je uzeo u obzir ljude koji su sasvim normalni, a sa određenom tačnošću se predviđa da će s godinama imati problema – kaže dr Michael Veiner, stručnjak za Alchajmerovu bolest sa Univerziteta u Kaliforniji, San Francisco. Sada kada je testiran na Alchajmerovoj bolesti, IBM tim planira da krene dalje i testira algoritam protiv drugih neuroloških stanja, navodi The New York Times. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo