Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Šta je Gua Sha, čemu služi i kako se koristi ova drevna tehnika

Priredio/la: I. V.
19:30 - 01. 03. 2021.

Ova drevna metoda masaže i nege kože, stara koliko i dinastija Ming, pojačava cirkulaciju, a pomaže vam da preoblikujete lice

Verovali ili ne, tehnika gua sha, drevna holistička metoda lečenja tela od toplotnog udara i sezonskih bolesti u tradicionalnoj kineskoj medicini, stara je vekovima, baš koliko i dinastija Ming. Iako ne predstavlja nikakvu novinu u nezi kože, gua sha tehnika masaže lice, pre svega, ponovo je postala veliki hit industrije lepote kao omiljena ručna alatka za izglađivanje kože i opuštanje mišića, posebno u svetskim modnim centrima kao što su Njujork i Pariz.

Šta je gua sha tehnika?

Gua sha tehnika masaža lica je super-lagan, opuštajući i bezbolan tretman. Izvodi su uz pomoć alatkice određenog oblika, nekada pravljene od životinjske kosti, a sada se koriste one od kamena, odnosno minerala zvanog žad. Tretman lica uz pomoć gua she može da poboljšava mikrocirkulaciju u primenjenim područjima, pojačava protok krvi u tim delovima tela ili kože, koja je ključna u poboljšanju isporuke kiseonika ćelijama. U cilju pomeranja „energije“, poznate kao „či“ u tradicionalnoj kineskoj medicini, gua sha tretira telo iznutra ka unutra pomoću ove oblikovane alatke kojom se koža nežno „struže“ kratkim ili dugim potezima. Kinezi veruju da stajaća energija uzrokuje upale i da njeno uklanjanje može da poboljša cirkulaciju i zdravlje. „Struganjem“ određenog područja uspevamo da pomerimo „či“ i krv i tako se poboljšava cirkulacija.

Koje su zdravstvene koristi gua sha tehnike

Ova tradicionalna tehnika masaže kože dobra je za celokupno zdravlje. Gua sha deluje na limfni sistem, pomažući premeštanju viška tečnosti iz tkiva u limfne čvorove. Ukratko, gua sha pomaže našem limfnom sistemu, koji, s druge strane, podržava naše telesne funkcije. Iako gua sha tehnika primenjena na telu može da ostavi modricu i crvenu kožu, gua sha lica se radi mnogo lakšom rukom. Gua sha za lice koristi se za zaglađivanje kože, opuštanje mišića na licu i privlačenje zdrave cirkulacije do glave, lica i vrata, čime se povećava elastičnost, minimiziraju fine linije i uklanja napetost u mišićima, a rezultat je izvajano lice. Stručnjaci podsećaju da kada primenjujete gua sha kod kuće, vodite računa da izbegavate područja sa osipom i oštećenom kožom kako biste sprečili dalju iritaciju, a alatkice obavezno perite vodom i sapunom, pre i posle svake upotrebe. Takođe, ako imate implantate za lice ili filere, trebalo bi da izbegavate gua sha tehniku kod kuće, kako biste sprečili potencijalne povrede.

Alatkice obavezno perite vodom i sapunom, pre i posle svake upotrebe Foto: Shutterstock

Kako koristiti gua sha alatku na licu

Ako želite da dodate gva sha tehniku lica u svoju trenutnu rutinu nege kože, stručnjaci preporučuju upotrebu alatke tri puta nedeljno kako biste „podigli“ i oblikovali lice. Ističu da je najbolje „vežbati lice“ uveče, pre spavanja, laganim pokretima, bez jakog pritiska. Pre nego što započnete tretman, na lice nanesite svoje omiljeno ulje za lice. Zatim postavite gua sha kamen prema gor i nežno ga povlačite, laganim pritiskom ka gore, vodeći računa da je alat uvek uz kožu (kao da je prilepljen uz nju). Počnite od vrata i nastavite put do vilice, podočnjaka, kostiju obrva i na kraju do čela.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend