Naslovna / Lepota

Šta je bitno da znate pre nego što se odlučite za veštačke nokte

Priredio/la: D.T.|19:00 - 09. 03. 2021.

Stručnjaci pozivaju na opreznost kada je u pitanju nega i ukrašavanje noktiju

Sredstva koja se prilikom ukrašavanja noktiju koriste mogu izazvati oštećenja nokta, alergijske reakcije Foto; Pixabay

Izlivanje noktiju u gel ili akrilnom tehnikom sve je popularniji modni trend, a iza neodoljivih noktića, ipak, se krije dosta zamki u vidu gljivičnih infekcija, koje je nekada potrebno i godinama lečiti. Sredstva koja se prilikom ukrašavanja noktiju koriste mogu izazvati oštećenja nokta, alergijske reakcije i druge probleme.

Akrilni nokti

Najpopularniji su izbor mnogih žena.  Akrilni nokti traže iskustvo i veštinu od kozmetičara, jer je metoda veoma zahtevna. Kozmetičar meša svojevrsni prah sa tečnošću i dobijenu smesu nanosi na nokat. U kontaktu s vazduhom ta smesa očvrsne. Akril se može ukloniti turpijanjem nokta ili skidačem laka za nokte, za razliku od gela koji se uglavnom mora turpijati. Nakon ove tehnike, izliveni nokti nisu sjajni, već se moraju polirati.

Akril se ne suši u UV lampi, za razliku od gelova, već se suši na vazduhu, proziran je i na njega se nanosi lak za nokte. Akril postepeno izrasta zajedno sa vašim noktima, pa je posle izvesnog vremena potrebna korekcija.

Stručnjaci ne preporučuju ovu tehniku zbog alergija na hemikalije – formaldehide, koji mogu da izazovu listanje noktiju, bol, oticanje prstiju. Smatra se da akrilni nokti povećavaju rizik od infekcija, pa se savetuju pauze između lakiranja noktiju, piše Webmed.

Gel nokti

Gel manikir se suši ispod UV svetla. Proces se ponavlja nekoliko puta i čini lak tvrdim i dugotrajnim. Doktori preporučuju pre izlaganja ruku UV svetlosti da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom. Skidanje gela može da predstavlja problem jer se nokti 10 minuta potapaju u aceton. U dosta slučajeva posle skidanja gela nokti su slabi, tanki i iskrzani. Smatra se da izlaganje noktiju UV svetlu može i da izazove kancer, mada nema potvrde.

Problemi

U pojedinim slučajevima ove tehnike ukrašavanja noktiju mogu da izazovu alergijske reakcije u vidu iritacije kože ruku i noktiju. Postoji velika verovatnoća da ćete ukoliko udarite noktom o neki predmet, lakše polomiti nokat i čak ga izgubiti. Bakterije i gljivice tako lako mogu prodreti u nokat.

Saveti

Ukoliko ne možete da zamislite život bez noktiju u boji, učinite sve da svoje nokte zaštitite od oštećenja. Nikako nemojte da maskirate lakom gljivična i bakterijska oštećenja nokta. Pažljivo birajte manikira i salon u kojem ćete raditi nokte. Posebno posle primene acetona pojačajte negu ruku i noktiju kremama za revitalizaciju. Uzdržite se na svakih nekoliko meseci od veštačkih noktiju. U slučaju gljivične infekcije doktori savetuju i redovno skraćivanje i čišćenje noktiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo