Naslovna / Lepota

Lečenje akni laserom bezbedno samo ako to radi profesionalac

Priredio/la: D.T.|17:00 - 05. 04. 2021.

Hormonska aktivnost, stres, hiperaktivnost lojnih žlezdi su neki od najčešćih uzročnika akni, koje se označavaju kao upalno oboljenje kože

Laser delotvoran samo u rukama stručnjaka Foto: Shutterstock

Borba protiv akni (lat. acne vulgaris) ume da bude duga i iscrpljujuća, do te mere da se neke  mlade osobe nekada povlače u sebe i gube samopouzdanje. Problem muči i ljude u zrelim godinama a može se rešiti, kako smatraju neki stručnjaci, u roku od par sedmica, primenom lasera.

Društvene mreže su preplavljene fotografijama devojaka i žena skoro oguljene kože i crvenog lica.  Dermatozi upozoravaju da je, laser za akne bezbedan, ali samo ako se nađe u rukama profesionalca, piše Health.

Akne, po vrstama i njihovom broju je teško razlikovati. Sve su slične po izgledu i po simptomima koje daju. Otečenost, gnoj i crvenilo najčešći su simptomi cističnih akni, koje se uspešno leče laserom.

Najbolji rezultati u ranom stadijumu

Doktori, ipak, upozoravaju na to da svi tipovi akni nisu pogodni za lasersko lečenje, kao i na to da postoje različite vrste lasera. Pubertetske akne se mogu dosta uspešno tretirati laserom. Njegova svetlost deluje stimulativno na stvaranje novog kolagena, osvežava kožu i pomaže da se izbori sa bubuljicama. Radi se, najčešće, kombinacija nekoliko vrsta lasera u zavisnosti od stanja u kom se koža nalazi. Lasersko lečenje akni daje najbolje rezultate kada se tretman odradi u ranoj fazi razvoja bubuljica.

S druge strane, laser nije najbolje rešenje za gljivične akne, jer se može desiti i da se stanje kože pogorša nakon tretmana laserom. Za gljivične akne se preporučuju mikotici i kreme iz ove grupe lekova.

Ne leče svi laseri akne

Na društvenim mrežama iskustva posle laserskog tretmana akni se nekada opisuju i kao bolna. Bol traje jedan, crvenilo lica tri dana, a posle toga je koža lica najčešće suva i osetljiva.

Ceo proces nije najprijatniji, neko opisuje da je osetio tokom tretmana intenzivni miris spaljene kože, a da lice posle tretmana „gori“. Blaga neprijatnost je uobičajena. Doktori naglašavaju da ne leče sve vrste lasera podjednako uspešno akne, ima i onih koji mogu pomoći u uklanjanju ožiljaka koje su posledica neadekvatnog tretmana bubuljica.

Smatra se da se koža brže i bolje regeneriše posle tretmana laserom,  da dolazi do stvaranja dovoljne količine kolagena koji održava kožu elastičnom i blistavom.

Procedura traje oko 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od veličine površine koja se tretira. Preporuka je da se šminka ne nanosi na lice tokom sledećeg dana, osobi se savetuje da se ne izlaže suncu pre i posle intervencije laserom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo