Lepota

Cink je opravdano sve traženiji sastojak kozmetičkih proizvoda

Priredio/la: M. M.

Cink ima antiupalo dejstvo, isušuje i pomaže proces zarastanja kože, a dermatolozi mu odaju priznanje zbog specifične sposobnosti za rešavanje nekih problema na koži

Cink nije samo mikroelement budućnosti, kada je u pitanju imunitet. Istraživanja sve više pokazuju njegova blagotvorna dejstva na kožu. Osim što dobro deluje kod fizioloških procesa na koži, od zarastanja rana do UV zaštite, cink ima posebno delotvorno dejtsvo na uklanjanje fleka i crvenila. 

Šta je cink?

Cink je mineral u tragovima, koji je telu potreban kako bi imuni sistem pravilno funkcionisao. On igra ključnu ulogu u borbi i kontroli upalnih procesa. Takođe, pomaže kod fizioloških procesa na koži, kao što su zarastanje rana, sinteza kolagena i UV zaštita, naglašavaju dermatolozi. S obzirom na to da telo samo ne proizvodi cink, važno je da se u ishranom unesi hrana koja je bogata ovim mineralom, a možda i dodaci na bazi cinka, jer, oko 2 milijarde ljudi širom sveta ima nedostatak ovog minerala, pokazuju istraživanja.

Cink i njegove funkcije

Cink oksid štiti kožu od oštećnja izazvanih UV zracima, ističu dermatolozi. Ovaj mineral najpoznatiji je po svojoj ulozi u kremama za sunčanje i balzamima za usne. Takođe, stvara fizičku barijeru, blokira štetno dejstvo sunčevih zraka i tako ih sprečava da prodru do površine kože.

Zbog svog antiupalnog efekta, cink može da se koristi nanošenjem na kožu (u vidu kreme, balzama) ili oralno – preporučuje se osobama koje imaju akne i promene povezane sa starenjem kože (upala je osnovni uzrok i jedne i druge promene). Dermatolozi širom sveta pevaju ode cinku zbog njegove sposobnosti da smanji fleke i ukloni crvenilo. A takođe pomaže u smirivanju upale ispod površine kože koja je uzrok razgradnje kolagena, što dovodi do pojave finih linija i bora.

Primena cinka u dermokozmetici

Sredstva za zaštitu od sunčevih zraka SPF. Više ne morate da se borite sa kremama za sunčanje koje su krečno bele kad se nanesu i imaju praškastu teksturu. Nova tehnologija omogućava da se cink toliko fino usitni da može da postane sastavni deo kreme i tako prodre u dublje slojeve kože.

Tretmani akni. Dermatolozi navode podatke iz studije koja je sprovedena 2014. godine a koja je ustanovila da su topikalni proizvodi (oni koji se nanose na kožu), a sadrže cink, efikasni u lečenju blagih do umerenih akni, dok su oralni proizvodi od cinka u obliku cinksulfata i cinkglukonata (konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom pri odabiru proizvoda) korisni u lečenju umerenih do teških akni.

Serumi i kreme protiv starenja. Cink je neophodan za izgradnju kolagena, proteina koji pomaže da koža ostane jedra i izgleda mladoliko.

Kako doći do cinka?

Kako bi telu obezbedili dovoljno cinka najbolje je uneti ga preko hrane. Lekari preporučuju ishranu bogatu cinkom, tako da se treba fokusirati na biljne izvore kao što su špargle, leblebije, orasi i razne semenke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.