Naslovna / Lepota

Saveti za prirodno obnavljanje i rast kose

Priredio/la: O.M.|19:00 - 03. 07. 2022.

Postoje različiti razlozi za gubitak kose kao što su genetika, hormonska neravnoteža, gljivična stanja kože glave, stres, autoimune bolesti i nedostaci u ishrani

Saveti kako poboljšati rast kose Opadanje kose je pojava sa kojom se mnogi suočavaju, a korisni saveti kako pospeđiti njen rast i obnavljanje su dragoceni. Foto:Shutterstock

Saveti za prirodan rast i obnavljanje kose uvek su korisni. Kada dođe do gubitka kose, to često nema  direktne fizičke efekte na vaše zdravlje, ali emocionalni uticaj može biti značajan. Postoje različiti razlozi za gubitak kose: genetika, hormonska neravnoteža, gljivična stanja kože glave, stres, autoimune bolesti i nedostaci u ishrani. Međutim, na našu sreću postoje neke stvari koje možemo učiniti da se kosa obnovi i ponovo izraste. Gubitak kose se može kategorisati po nekoliko simptoma. Muška ili ženska ćelavost, koja se naziva i androgena alopecija, najčešća je kod muškaraca starijih od 50 godina i žena koje su već doživele menopauzu.

Muška ćelavost

Za ćelavost kod muškaraca, uzroci uključuju:genetiku, karcinome, stanja štitne žlezde, poremećaje u ishrani, neke lekove, kao i i visok nivo polnih hormona koji se nazivaju androgeni.

Manje je verovatno da će žene potpuno oćelaviti, ali je uobičajeno da dođe do proređivanja vlasi i kod njih u starijoj životnoj dobi.

Ženska alopecija

Lekari dele ćelavost kod žena u tri tipa:

Prvim tipom se smatra stanje kada počinje kosa da opada u manjim količinama, ali tako da to deluje na njen volumen, odnosno stanjuje se na pojedinim mestima.

Drugi tip uključuje proširenje dela  glave na kome se kose stanjuje i samim tim i veće opadanje.  Kod žena se trećim tipom ćelavosti smatra kada kosa opada toliko da je providno teme glave,a vlasi potpuno tanke.

Ćelavost kod žena može biti prirodna, povezana sa genetikom, nuspojavama lekova ili tretmana, ili hormonskim promenama izazvanim trudnoćom ili menopauzom. Manje je verovatno da će žene doživeti proređivanje kose u 20-im godinama, prve simptome moghu  da vide u 40-im, 50-im i kasnije.

Osam saveta kako da podstaknete rast kose:

1. Saveti za masažu

Smatra se da masaža vlasišta u kombinaciji sa uljima i maskama za kosu, podstiče rast i debljinu dlaka u ćelijama dermalne papile, koje se nalaze na dnu folikula dlake. Ove ćelije igraju ključnu ulogu u formiranju gustine kose, rastu kose i ciklusu opadanja i ponovnog rasta.

Takođe je poznato da masaža poboljšava protok krvi i zdravlje kože glave. Svakodnevno odvajanje vremena za masažu vlasišta takođe vam može pomoći da se oslobodite stresa i napetosti, što je dodatni bonus ako je stres jedan od uzroka gubitka kose.

Masirajte teme vrhovima prstiju. Krećite se u malim krugovima, primenjujući lagani do srednji pritisak. Iako ne postoji određeno vreme koje morate da utrošite za masažu glave, preporuka je da masaža vlasišta traje četiri do pet minuta dnevno.

2. Aloe vera

Aloe vera se dugo koristi za lečenje gubitka kose. Ona takođe umiruje kožu glave i neguje kosu. Može smanjiti perut i odblokirati folikule dlake koje mogu biti „zatrpane“ viškom ulja.

Možete naneti čisti gel aloe vere na kožu glave i kosu nekoliko puta nedeljno. Takođe možete koristiti šampon i balzam koji sadrže ovu biljku.

3. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži masnu kiselinu, zvane laurinska kiselina, koje prodiru u unutrašnjost kose i smanjuju gubitak proteina iz kose. Kokosovo ulje se može koristiti pre ili posle pranja kose, u zavisnosti od tipa kose. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude masna, možete da uradite tretman nekoliko sati pre nego što je operete.

Umasirajte kokosovo ulje u kožu glave i svu kosu. Ako vam je kosa suva, možete koristiti i  tretman koji se ostavlja prekjo noći, tako što ćete naneti ulje i zaviti glavu, pa tako prespavati.  Jedna studija je takođe otkrila da kokosovo ulje naneto na kožu glave pomaže u obogaćivanju mikrobioma vlasišta, čineći kožu glave i folikule kose zdravijima.

4. Riblje ulje

Konzumiranje omega masnih kiselina može vam pomoći da poboljšate kvalitet vlasi, jer su sadrži hranljive materije i proteine. Uzimanje omega dodatka, zajedno sa antioksidansima, pomaže u poboljšanju gustine kose. Takođe smanjuje gubitak kose.

Omega masne kiseline pomažu vašim ćelijama da rade ispravno i može poboljšati imunitet, što dovodi do boljeg opšteg zdravlja.

Trebalo bi da se pridržavate preporučene doze proizvođača i da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uvedete nove suplemente u svoju ishranu.

5. Sok od luka

Ako možete da se nosite sa mirisom soka od luka, otkrićete njegove brojne blagodeti za kosu. Pokazalo se da sok od crnog luka podstiče rast kose i uspešno leči alopeciju areatu – autoimuno stanje u kome organizam iznutra napada folikule dlake i izaziva gubitak kose na različitim delovima tela.

Takođe se smatra da sok od luka poboljšava cirkulaciju. Nanesite sok od luka na kožu glave i kosu i ostavite da deluje najmanje 15 minuta. Zatim operite kosu šamponom.

6. Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina ljudi koriste za podsticanje rasta kose i smanjenje gubitka kose. Utvrđeno je da ulje ruzmarina stimuliše rast nove kose i čak da se može koristiti za lečenje androgene alopecije.

Pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina u arganovo ulje ili ulje jojobe, i umasirajte u kosu i kožu glave i držite 10 minuta pa isperite. Ovo možete učiniti nekoliko puta nedeljno.

Takođe možete svakodnevno dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina u šampon i balzam. Međutim, ne bi trebalo da koristite eterična ulja direktno na koži, nego ga je preporiučljivo mešati sa šamponom ili uljimakao što je maslinovo.

7. Ulje geranijuma

Geranijum, ili Pelargonium graveolens, je mirisna biljka koja je porijeklom iz Južne Afrike. Ulje geranijuma je koncentrovano eterično ulje koje se ekstrahuje iz njegovih listova. Možete koristiti ulje od geranijuma da biste podstakli rast kose i povećali cirkulaciju.

Pomešajte tri kapi esencijalnog ulja geranijuma sa osam kapi maslinovog ulja i nanesite direktno na kosu. Takođe možete dodati nekoliko kapi  geranjumovog ulja  u šampon ili balzam.

Ulje geranijuma može pomoći u jačanju, hidrataciji i obnavljanju kose.

8. Limunom oporavite kosu

Možete koristiti svež limunov sok ili limunovo ulje, jer je utvrđeno da oba poboljšavaju kvalitet i rast kose. Limunovo ulje može vam pomoći da održite zdravo vlasište i podstakne rast kose.

Nanesite svež limunov sok na kožu glave i kosu 15 minuta pre šamponiranja. Takođe možete koristiti esencijalno ulje limuna razblaženo u maslinovom ulju kao deo maske za kosu.

Ovi korisni saveti za oporavak i rast kose mogu vam pomoći da vaša kosa izgleda zdravije i bujnije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo