Naslovna / Lepota

Jedinstveni načini da koristite jogurt za letnju negu kože

Priredio/la: S.St.|17:00 - 21. 06. 2023.

Od opekotina od sunca preko nadutosti do upale, jogurt može da se izbori sa mnogim problemima kože. Zato u letnju negu kože treba da uključite jogurt

jogurt za negu kože Isprobajte efikasne načine za korišćenje jogurta u nezi kože tokom leta Foto Shutterstock

Jogurt je prirodni sastojak koji moramo da uključimo u svoju letnju rutinu nege kože. To je popularan mlečni proizvod poznat po svojoj nutritivnoj vrednosti. Konzumiranje jogurta je odlično za naše telo, a isto važi i za njegovu primenu na koži. Jogurt može pomoći u rešavanju mnogih letnjih problema sa kožom. I dok povećavamo unos vode i svežih voćnih sokova, ne smemo da zaboravimo da proverite proizvode za negu kože koje nanosimo. Moramo da ostanemo hidrirani da bismo pobedili toplotu. Isto toliko je važno da pazimo šta svakodnevno koristimo na licu. 

Zdravstvene prednosti jogurta

Bogata esencijalnim vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum i proteini, ova hrana koja obiluje hranljivim materijama prirodno pruža mnoge zdravstvene prednosti.

  • Odličan je izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti i zube.
  • Sadrži probiotike, korisne bakterije koje pomažu u varenju i podržavaju zdrav imuni sistem.
  • Poznato je da probiotici pomažu u smanjenju upale, što može imati koristi od stanja poput ekcema i akni.
  • Jogurt je dobar izvor proteina, koji nam pomaže da se osećamo sito i pomaže u kontroli težine.

Jogurt je dobar za letnju negu kože

Jogurt može biti deo naše zdrave rutine u nezi kože. Sadrži mlečnu kiselinu, nežan piling koji može pomoći u uklanjanju mrtve kože. Takođe ima antibakterijska svojstva, što može pomoći u smanjenju bakterija na koži koje izazivaju akne. Osim ovoga ima cink, koji može pomoći u regulisanju proizvodnje ulja i smanjenju upale na koži. Ako redovno koristimo jogurt na svojoj koži, on može pomoći i da se poboljša hidratacija kože i da nam koža blista, rekao je za HealthShots dr Kuna Ramdas, viši dermatolog u Kamineni Hospitals.

Jednostavni načini da uključimo jogurt u letnju negu kože

Od pilinga do maske, pa čak i tonika, postoje razni recepti za negu kože sa jogurtom. Evo nekoliko saveta  kako da koristimo jogurt i maksimalno iskoristimo njegove prednosti za negu kože.

1. Maska za lice od jogurta

Pomešajte kašiku običnog jogurta sa kašičicom meda i nanesite na lice. Ostavite da stoji na licu 10 do 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Dr Ramdas kaže da će ova prirodna maska za lice pomoći u hidrataciji kože i smanjenju upale.

2. Piling za telo od jogurta i ovsene kaše

Pomešajte običan jogurt i ovsene pahuljice i koristite ih za piling tela dok se tuširate. Vaša koža biće meka i glatka jer će piling pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

3. Maska za oči od jogurta i krastavca

Narendajte krastavac i pomešajte ga sa kašikom običnog jogurta, a zatim nanesite smesu na područje ispod očiju i ostavite da deluje 10 do 15 minuta. Dr Ramdas kaže da će ovo pomoći u smanjenju nadutosti i podočnjaka.

4. Tonik sa jogurtom i limunovim sokom

Pomešajte kašiku običnog jogurta sa kašičicom limunovog soka i tuferom nanesite na lice. Ovo će vam pomoći da uravnotežite pH nivoe vaše kože i smanjite masnoću.

5. Jogurt i aloe vera umirujući proizvod za opekotine od sunca

Pomešajte običan jogurt i gel aloe vere i nanesite na kožu izgorelu od sunca da biste umirili kožu i smanjili upalu.

Jogurt je generalno bezbedan za većinu ljudi, ali postoje neki koji bi trebalo da izbegavaju da ga koriste na svojoj koži. Ako imate alergiju ili preosetljivost na mlečne proizvode, trebalo bi da se klonite jogurta. Kod žena sa veoma osetljivom kožom mogu da se jave iritacija ili alergijske reakcije dok koriste jogurt, pa je najbolje da ga isključe iz svoje redovne nege kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo