Naslovna / Lepota

Zašto kantarionovo ulje ne treba koristiti za sunčanje, šta je bolja prirodna alternativa

Priredio/la: Ma.R.
11:30 - 01. 07. 2023.

Prirodna ulja mogu u interakciji sa suncem da izazovu gorenje, pa tako često umesto da kožu zaštitimo a posebno ako je inače osetljiva, dođe do većih problema i kontraefekata

Ulje za sunčanje Prirodna ulja su odlična na negu kože i održavanje tamne, preplanule boje Foto: Shutterstock

Kantarionovo ulje, kada ga koristimo kao ulje za sunčanje, ima takozvano fototoksično dejstvo. Kako ovo ulje ima veliki broj korisnih svojstava za naše telo, važno je pravilno se informisati o njegovoj adekvatnoj primeni. Postoje prirodna ulja koja štite kožu, ali to ne znači smo naneli i odgovarajući zaštitni faktor.

Kako se pravilno koristi kantarion i zašto kao ulje za sunčanje nije dobro

Koža koju smo tretirali kantarionom nikako ne sme da se izlaže sunčevoj svetlosti, posebno ne intenzivnoj. Fototoksičnost je svojstvo koje znači da bilo koja interakcija sa suncem, i lokalna i oralna (kreme, ulja, hrana, lekovi), može da pojača osetljivost tela i da izazove reakciju. Zbog toga stručnjaci preporučuju ne samo da se ulje kantariona ne nanosi na kožu kada se sunčamo već i da se ne koristi u drugim oblicima. Postoje istraživanja koja su potvrdila da kantarionovo ulje u simbiozi sa suncem može da izazove i kataraktu.

Kako najbolje zaštititi kožu u vrelim danima

Telo je na visokim temperaturama i izlaganju suncu najbolje zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom, kažu dermatolozi i upozoravaju da i druga prirodna ulja u kontaktu sa suncem mogu da pokrenu gorenje. Zato je, uz izbegavanje mazanja kantariona, kožu najbolje obezbediti kremama sa zaštitnim faktorom a negovati je uljima, uz obavezno nošenje široke garderobe od prirodnih materijala.

Druga ulja u nezi kože leti: maslinovo ulje

Maslinovo ulje je visoko na lestvici korisnih zdravstvenih svojstava, pa i kada je u pitanju zaštita kože. Ono može da doprinese da se boja koju steknemo zadrži duže, Maslinovo ulje ima nizak zaštitni faktor (2-8), ali hranljive zaštitne materije poput velike količine antioksidanata ublažavaju štetne efekte UV zračenja.

Osobe koje su sklone alergijama i iritaciji mogu da koriste maslinovo ulje sa ciljem zaštite, čak im se i preporučuje. Ovo ulje pomoći će i da koža bude elastičnija, da sporije stari i da bude bolje hidrirana. Što je koža više hidrirana, tamna, preplanula boja će se na njoj zadržati duže.

Naravno, kod primene svakog ulja potrebno je naneti ga malo, najbolje na kožu nadlaktice. Tako ćemo se pre korišćenja uveriti da nismo alergični.

Orahovo ulje za sunčanje – da ili ne?

Orahovo ulje se još po starim zapisima sa dvorova koristilo za podmlađivanje i negu kože. Slično maslinovom, ima više zdravstvenih koristi i zaštitnih svojstava (antioksidativno, antibakterijsko, antiinflamantorno). Orahovo ulje je dobro za kožu jer ima visok sadržaj omega 3 masnih kiselina, koje su značajne za smanjenje upale.

Ni ono se ne može pohvaliti visokim zaštitnim faktorom pa se preporučuje za negu, ne i kao primarna zaštita od sunca. A ako ga nanosimo kada se izlažemo suncu, to nikako ne sme biti kada su temperature visoke, posebno u centralnom delu dana.

Kokosovo i avokadovo ulje

Kokosovo ulje ima izrazito hidratantna svojstva, što je važno kada su velike vrućine. Kada se nanese na kožu formira sloj koji može da pomogne u procentu blokiranja štetnih uticaja UV zraka, ali to nije i dovoljno da se potpuno zaštitimo (SPF mu je 8). Kokosovo ulje deluje i protiv infekcija zbog antimikrobnog i antifungalnog dejstva.

Dobru hidriranost imaćemo i ako koristimo ulje avokada, koje ima nešto viši zaštitni faktor (do 15). Umiruje kožu, neguje je i čini zategnutijom a elastičnijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo