Naslovna / Moja priča

Vjera Mujović je zbog raka jajnika ostala bez majke, ovo je njena važna poruka svim ženama

Marijana M. Rajić|19:00 - 08. 05. 2024.

– Svi smo, nažalost, u porodici ili među prijateljima imali iskustva sa karcinomom, ali o tome treba razmišljati dok je čovek zdrav, tome služi širenje svesti o prevenciji. Rak jajnika je podla bolest koja se teško otkriva u ranoj fazi – podseća glumica Vjera Mujović

Vjera Mujović „Svako ima neke svoje slabe tačke, godine nam menjaju snagu i prioritete“ (Beograd 17. maj 2023/ Vjera Mujović u intervjuu za Telegraf Foto: Milena Đorđević)

Vjera Mujović nije samo glumica kojoj se u teatru veruje, pisac, prevodilac, scenarista i režiser, već i sinonim za damu u pravom smislu te reči. Popularno lice ne propušta nijednu priliku da govori o kulturi življenja uopšteno, a poruke koje šalje danas, na Svetski dan borbe protiv raka jajnika, imaju za nju specifičnu težinu i značaj.

Želja i svest lekarskog deteta o širenju prevencije: Rak jajnika je, nažalost, ostavio trag u porodici

Kao dete iz lekarske porodice, sagovornica eKlinika portala sa velikim pijetetom i poštovanjem govori o svojim roditeljima. Otac, profesor doktor Trifun Mujović, pedijatar-onkolog, posvetio je život lečenju najtežih pacijenata. Nažalost, 2022. godina odnela je Vjeri oba roditelja. Najpre je otišla majka Ljiljana, takođe lekar (pedijatar i psihoterapeut) i to upravo od posledica raka jajnika. Nekoliko meseci kasnije preminuo je i otac Trifun, velika podgorička legenda.

U tome svakako leži važan deo razloga što se poznata glumica danas oglasila na poziv Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori“ i apelovala na širenje svesti o ovoj podloj bolesti.

– Uvek sam se oduševljavala sličnim akcijama, a kada sam upoznala Goricu i Olgu iz ovog udruženja, rado sam se odazvala pozivu da se obratim kao javna ličnost i umetnik pre svega sa porukom prevencije. Ona je važna posebno zbog toga što je poznato da se  rak jajnika vrlo teško otkriva u ranim stadijumima – kaže Vjera Mujović.

Vjera Mujović o odlasku majke i važnosti prevencije: „Pekla“ sam se na toj vatri, zato ovaj apel

Vjerina majka Ljiljana preminula je od ove agresivne maligne bolesti u osmoj deceniji života. Umetnica smatra da o specifičnostima oboljenja treba aktivnije da govore lekari, a da u priču o širenju svesti treba da budu uključeni i mediji i zdravstveni sistem, koje često opravdano kritikujemo. Dodaje, međutim, da valja koristiti ono što je pozitivno i korisno za opšti interes i bolje javno zdravlje, a to je moć širenja važnih informacija.

Kao neko se u porodičnim okolnostima „pekao“ na toj vatri, mislim da je važno da podsetim žene na redovne preglede, redovne kontrole. Sve je to mnogo puta rečeno i dobro je poznato da zdrav čovek ima bezbroj želja, a bolestan samo jednu. E pa, dok smo zdravi, dok imamo mnogo želja, treba da se na to podsećamo. Svi smo u porodici, među prijateljima, imali takva iskustva, nažalost. Daj Bože da niko ne bude žrtva takve situacije, a na to dobrim delom može da se utiče svešću o prevenciji – apeluje naša sagovornica.

Šta je Vjera Mujović promenila da bi ostala zdravija i funkcionalnija: Nekada je mogla da „pojede vola“ a sada…

Pitali smo je o njenim pravilima zdravijeg života i načinima na koje pokušava da ostane funkcionalnija sa godinama koje prolaze. Glumački posao je psihofizički zahtevan, a to nije jedino u čemu je Vjera Mujović aktivna.

Saglasna je sa nama da godine neminovno idu i nose promene. Dodaje da sa njima naša snaga varira, da imamo različite prioritete. Priča sa smehom da je nekada posle predstave želela i mogla, kako bi to naš narod rekao slikovito, da „pojede vola“. Međutim, počela je da se suzdržava kada je u pitanju jaka hrana jer joj više ne prija. To je, kaže, naizgled jedan banalan primer, koji u praksi znači mnogo više.

Preživela tešku saobraćajnu nesreću i dugotrajnu rehabilitaciju: Čovek mora da nastavi dalje šta god da ga zadesi

Vjera Mujović je i na ličnom primeru iskusila životnu zdravstvenu dramu i iskušenje u vidu teške saobraćajne nesreće, koju je jedva preživela. Imala je devet operacija, a u sklopu rehabilitacije je i po osam sati dnevno morala da vežba da bi osposobila desnu ruku, što sa terapeutom, što sama.

– Osećam neke posledice i danas u toj ruci, bol u oba ramena i vratu… Skraćen mi je jedan mišić. Ne bih htela tome da pridajem neki veliki značaj, ali je jasno da svako od ima neke slabe tačke i da mora da odvoji vreme za aktivnost. Jednostavno, pokret je život, „Keep Walking“ je jaka motivaciona poruka. To je ono najvažnije što bi svaki čovek trebalo da osvesti: šta god se desi moramo da nastavimo dalje dok nam je dato da smo na ovoj planeti u ovom obliku – ilustruje Vjera neke svoje lične borbe i motive.

Vjera Mujović 2

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Mera je važna: Za zdrav život bi nam bio potreban dan od 36 sati

Volela bi da provodi manje vremena ispred računara ali to često nije moguće, posebno kada je u procesu pisanja nekog komada. Ne samo danas, kada ima predstavu u Zemunu, žali što nema luksuz za krene pešice od Dorćola do Zemuna: treba poneti stvari, tekstove, otići, odigrati, vratiti se… I u njenom svetu, dakle, želje su neretko dalje od objektivnih mogućnosti, ali čovek mora da se trudi:

Kada bismo zaista želeli da živimo potpuno zdravo, trebalo bi nam sigurno 36 sati u danu. Pa da onda lagano kuvamo s ljubavlju, spavamo koliko treba, vežbamo… Onda bi bilo dovoljno vremena da radimo svoj posao, da ga imamo za prijatelje, bili bismo neopterećeni na jedan drugačiji način… Velika mudrost je, zapravo, u svemu naći meru – konstatuje naša sagovornica.

Ne mogu da razumem tu vrstu agresije: Kad su Turci prestali da puše, možemo i mi…

Lepa glumica je veliki protivnik konzumiranja duvana.

– Vidim koliko se stranci zgražavaju nad količinom našeg „duvanjenja“ i ovom prilikom apelujem da se zabrani pušenje na javnim mestima, da to važi i za pozorište. Ja ne mogu da verujem koje su to količine duvana koje neki ljudi konzumiraju. Ne znači da ću ja biti zdravija zato što ne pušim ili kada se zabrani pušenje, ali zaista ne shvatam tu vrstu agresije. Trudim se zaista da razumem ljude koji imaju problem zavisnosti. Ali, ako su Turci prestali da puše na javnom mestu, Italijani, pa ako je to uspelo i u Crnoj Gori, e vala može i u Srbiji – nada se Vjera Mujović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo