Naslovna / Moja priča

Pokazala sam bebu baki i deki za vreme korone. Od straha i panike nisam spavala dva meseca

Piše: E. K.
5:00 - 17. 09. 2020.

Maja je medicinski radnik, pa je brzo shvatila da je korona kod nje isprovocirala postporođajnu depresiju

Pandemija predstavlja veliki izazov za nove roditelje Foto: Pexels

Kada je Maja Dragović (29) rodila sina Petra, jedva je čekala da bake i deke dođu da vide bebu.

Umesto toga, mesec dana posle porođaja, ležala je na podu, uplakana i preplavljena strahom, osećajem krivice i teskobe. S teškoćom je pokušavala da ustane i izađe u dvorište da pokaže bebu svekru i svekrvi.

Pitala se da li je trebalo da naprave kompromis i dozvole svekru i svekrvi da vide unuče iako je plan bio da svi budu napolju i na propisanoj udaljenosti? Ili su napravili opasnu i nepopravljivu grešku?

Maja je medicinski radnik, pa je znala sve što se može znati o koroni, ali to joj je samo pojačalo simptome anksioznosti.

Dva meseca imala je nesanicu i svakodnevne kratke napade panike.

“Bilo mi je jasno da imam problem sa mentalnim zdravljem”, objašnjava Maja.

beba dečak

Mame su u strahu za svoje bebe zbog pandemije koronavirusa Foto: Shutterstock

Pandemija je okidač za postporođajnu depresiju

Da je mnogo trudnica i porodilja širom sveta dospelo u slično stanje kao Maja – pokazuju naučna istraživanja. Kanadski naučnici testirali su 1.258 trudnica tokom pandemije i zaključili da su one za 50 odsto podložnije postporođajnoj depresiji i anksioznim poremećajima nego žene koje su bile trudne pre pandemije (i radile isti test za merenje prenatalnog stresa i psihijatrijske simptomatologije).

Stručnjaci za mentalno zdravlje širom sveta zabrinuti su za stanje trudnica i porodilja. Specijalni uvodnik skandinavskog ginekološkog časopisa skrenuo pažnju na psihološke probleme koje će trudnice i buduće majke doživeti u dugotrajnoj globalnoj pandemiji. U Americi su stručnjaci za mentalno zdravlje majki takođe naveli da je uočen porast pacijentkinja sa kliničkom slikom anksioznosti.

Važno je obezbediti stručnu podršku

Maja Dragović je posle razgovora sa svojim ginekologom otišla na pregled psihijatra. On je uspostavio dijagnozu postporođajne depresije i anksioznosti i prepisao lekove. Pored lekova, Maja je krenula na psihterapiju fokusiranu na postporođajno mentalno zdravlje. Najveću podršku dobila je od svoje porodice, ali i prijateljica koje su majke i koje su prolazile kroz slične situacije.

Maja je uspela da sama uoči svoje simptome. Međutim, mnogo je češća situacija da ni žena ni njeno okruženje ne mogu da prepoznaju znake depresije i anksioznosti, a posebno da se odvaže da potraže pomoć.

Ovu vrstu pomoći porodiljama u Srbiji prućaju patronažne sestre, koje sa svakom mamom rade Edinburšku skalu, efikasan i jednostavan skrining za prepoznavanje rizika od postporođajne depresije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo