Naslovna / Prirodna medicina

Zašto ruzmarin spada u najlekovitije biljke: Od boljeg vida i pamćenja, do nižeg nivoa šećera u krvi

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 03. 01. 2024.

Šoljica čaja od ruzmarina nudi nam pregršt zdravstvenih koristi, intenzivan miris i prijatan ukus, sa širokim spektrom dejstva – od bolje probave do poboljšanog raspoloženja

Ruzmarin Neke osobe ne bi trebalo da konzumiraju čaj od ruzmarina i pored velikih zdravstvenih koristi Foto: Shutterstock

Ruzmarin ima dugu istoriju upotrebe u kulinarstvu ali ili i tradicionalnoj, ajurvedskoj medicini i aromaterapiji. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) spada u porodicu biljaka Lamiaceae, zajedno sa mentom, origanom, matičnjakom i bosiljkom.

1. Ruzmarin ima antioksidativna, antimikrobna i antiinflamatorna svojstva

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oksidativnog oštećenja i upale, što može dovesti do hroničnih bolesti kao što su rak, kardiovaskularna oboljenja i dijabetes tipa 2. Mogu se naći u raznim biljnim namirnicama (voće, povrće, začinsko bilje).

Antioksidativna i antiinflamatorna aktivnost ruzmarina se u velikoj meri pripisuje njegovim polifenolnim jedinjenjima kao što su ruzmarinska i karnozna kiselina. Zbog svoje antioksidativne sposobnosti ruzmarin se često koristi kao prirodni konzervans za produženje roka trajanja kvarljivih namirnica. Antimikrobna svojstva mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Grančice ruzmarina se koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih antibakterijskih efekata za brže zarastanje rana.

Naučnici su se u studijama bavili istraživanjem efekata rozmarinske i karnozinske kiseline na rak. Otkriveno je su da ove dve kiseline imale potencijalna antitumorska svojstva, pa čak i da su uticale na usporavanje rasta ćelija karcinoma krvi (leukemija), dojke i prostate.

2. Mogućnost pomoći u smanjenju šećera u krvi

Kada se ne sprovodi adekvatna terapija, visok šećer u krvi može oštetiti oči, srce, bubrege i nervni sistem. Stoga je ključno da osobe sa dijabetesom pravilno upravljaju nivoom šećera u krvi. Studije su pokazale da jedinjenja u čaju od ruzmarina mogu sniziti nivo glukoze. To sugeriše da bi ruzmarin mogao imati potencijalnu primenu kao pomoć terapiji za dijabetes.

Iako je potrebno još studija, dosadašnja laboratorijska istraživanja ukazuju na to da kiseline iz ruzmarina imaju efekat sličan insulinu na šećer u krvi, uz povećanu apsorpciju glukoze u mišićnim ćelijama.

3. Ruzmarin poboljšava raspoloženje i pamćenje

Postoje dokazi iz kliničkih istraživanja da konzumacija i udisanje jedinjenja iz čaja od ruzmarina može pomoći u poboljšanju raspoloženja i pamćenja. Jedna studija je otkrila da oralna upotreba 500 mg ruzmarina dva puta dnevno u toku jednog meseca značajno smanjuje nivo anksioznosti, poboljšava pamćenje i kvalitet sna među studentima, u poređenju sa placebom. Druga dvomesečna studija na 66 radnika u industriji donosi zaključke da su oni koji su pili 2 kašičice (4 grama) ruzmarina u 2/3 šolje (150 ml) vode dnevno prijavili da osećaju manji „burnout“ u poređenju sa kontrolnom grupom.

Primena u aromaterapiji takođe je potvrđena jednom studijom koja je pokazala da udisanje arome ruzmarina 4-10 minuta pre mentalnog ispitivanja poboljšava koncentraciju, psihofizičke performanse i raspoloženje.

Udisanje ulja ruzmarina stimuliše moždanu aktivnost i poboljšava raspoloženje. U studijama su se nivo aktivnosti učesnika, krvni pritisak, broj otkucaja srca i brzina disanja povećali nakon mirisanja i inhalacije uljem ruzmarina. Ekstrakt ruzmarina može poboljšati raspoloženje stimulacijom ravnoteže crevnih bakterija i smanjenjem upale u hipokampusu, delu mozga povezanom sa emocijama, učenjem i sećanjima.

Pokazalo se da konzumiranje i udisanje jedinjenja iz ruzmarina smanjuje anksioznost, podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju i pamćenje.

4. Kognitivno zdravlje i bolje performanse mozga

Pojedina laboratorijska istraživanja otkrila su da jedinjenja u čaju od ruzmarina mogu doprineti zaštiti zdravlja mozga sprečavanjem smrti moždanih ćelija i neurodegenerativnih. Takođe, istraživanja na životinjama sugerišu da je ruzmarin koristan u oporavku od stanja oštećenja mozga (moždani udar). Druge studije sugerišu da ruzmarin potecijalno može da spreči negativne efekte starenja mozga, uključujući i zaštitni efekat protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove. 

5. Zaštita vida i zdravlja očiju

Iako je potrebno više sličnih istraživanja, neki dokazi sugerišu da određena jedinjenja u čaju mogu biti od koristi za naše oči. Prema njima, dodavanje ekstrakta ruzmarina oralnim tretmanima moglo bi da uspori napredovanje očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Jedna studija je ispitala dodavanje ekstrakta ruzmarina uobičajenim terapijama (cink oksid i druge kombinacije antioksidanata), otkrivši da je to pomoglo u usporavanju makularne degeneracije. Druge eksperimentalne studije pokazuju da rumarinska kiselina odlaže nastanak katarakte.

Međutim, Treba napomenuti da su u većini studija o potencijalnim koristima za oči korišćeni koncentrisani ekstrakte

6. Ostate zdravstvene koristi

Druge potencijalne prednosti jedinjenja u čaju od ruzmarina uključuju:

  • koristi za zdravlje srca (manji rizik od srčane insuficijencije nakon srčanog udara)
  • bolje varenje (uticaj na zdravu ravnotežu crevnih bakterija i smanjenje upale)
  • sprečavanje povećanja telesne težine
    podsticanje rasta kose (studije sugerišu da ulje ili ekstrakt ruzmarina mogu da smanje gubitak kose, ali da se moraju primeniti na koži glave).

U čaj od ruzmarina možete dodati još neke zdrave dodatke, poput bibera ili čili papričica (ukoliko volite intenzivniji ukus), ali i cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Tako ćete poboljšati ukus, ali i pojačati potencijalne koristi za zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miljenko Miladin
0:00, 05. 01. 2024.
Odgovori

Vrhunski saveti ! Hvala Vam *

Mike
17:57, 06. 01. 2024.
Odgovori

Jos jedna od biljaka iz prirode za blagostanje covekovog organizma, prirodu treba cuvati jer tu je zdravlje ljudi.

Лале
22:27, 08. 01. 2024.
Odgovori

Одличан чланак ,корисни савети.

Milka Jovanović
21:16, 09. 01. 2024.
Odgovori

Nisam videla u kojim slučajevima ne bi smeo da koristi ruzmarin…

Danilo
17:46, 13. 01. 2024.
Odgovori

Dobri saveti, hvala…

VESNA
17:15, 30. 01. 2024.
Odgovori

Divan tekst! Miris ruzmarina je fascinantan!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo