Prirodna medicina

Manuka med mogao bi da se koristi kao prirodna opcija za prevenciju i lečenje raka dojke, pokazuju rezultati naučne studije

Priredio/la: I. V.

Manuka med prirodno je bogat jedinjenjima koja su pokazala antikancerogeni potencijal i sposobnost sprečavanja razvoja tumorskih ćelija, njihov rast i metastaze

Manuka med potencijalno bi mogao da bude alternativna, prirodna opcija za prevenciju i lečenje raka dojke – posebno za hormonski (HR)-pozitivni karcinom dojke, najčešći podtip tumora dojke koji čini oko 70 do 80 odsto svih slučajeva raka dojke. Ove tvrdnje rezultat su pretkliničke studije koju su vodili istraživači sa Health Jonsson Comprehensive Cancer Center pri University of California u Los Anđelesu, objavljene u časopisu Nutrients.

Kako Manuka med deluje na ćelije raka?

U pretkliničkim eksperimentima, istraživači sa University of California otkrili su da:

  • Manuka med značajno je smanjio rast tumora kod miševa sa HR-pozitivnim ćelijama raka dojke za 84 odsto bez uticaja na normalne ćelije dojke ili izazivanja velikih neželjenih efekata
  • Veće koncentracije Manuka meda dovele su do većeg smanjenja rasta ćelija raka
  • Manuka med smanjio je nivoe signalnih puteva koji su pojačani kod raka kao što su AMPK/AKT/mTOR i STAT3, a koji su uključeni u rast i preživljavanje tumorskih ćelija
  • Manuka med smanjio proliferaciju (umnožavanje) ćelija raka, ali nije uticao na rast normalnih ljudskih epitelnih ćelija dojke, što ukazuje da bi mogao posebno da cilja ćelije raka
  • Manuka med izazvao je apoptozu ili ćelijsku smrt ćelija raka dojke
  • Manuka med poboljšava efikasnost postojećih tretmana kao što je tamoksifen, antiestrogenski lek koji se obično koristi u ER-pozitivnoj terapiji raka dojke, kada se koristi zajedno.

Manuka med bogat je jedinjenjima koja imaju antikancerogeni potencijal

Istraživači naglašavaju da postoji hitna potreba za alternativnim tretmanima kako bi se sprečio razvoj endokrinog otpora i poboljšao dugoročni opstanak raka dojke. Endokrina rezistencija je glavni faktor koji doprinosi da rak dojke bude vodeći uzrok smrti od raka kod žena širom sveta.

Novo istraživanje, kako navode, pokazalo je da Manuka med, poznat po svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, takođe bogat jedinjenjima poput flavonoida, fitokemikalija, složenih ugljenih hidrata, vitamina, aminokiselina i minerala. Ova jedinjenja pokazala su antikancerogeni potencijal na molekularnom nivou sprečavanjem razvoja puteva aktiviranih kod raka koji  indukuju razmnožavanje tumorskih ćelija, rast i metastaze.

Med bi mogao da se koristi kao nutraceutik protiv raka dojke osetljivog na hormone

Naučnici smatraju da je jedan od mehanizama delovanja Manuka meda da blokira receptore estrogena, što ga čini potencijalno efikasnim kao nutraceutik (bioaktivno jedinjenje koje povoljno deluje na zdravlje ljudi) protiv raka dojke osetljivog na hormone.

Kako bi rasvetlili potencijal Manuka meda kao prirodnog načina lečenja raka dojke, istraživački tim je sproveo niz eksperimenata na miševima i na HR-pozitivnim MCF-7 i trostruko negativnim MDA-MB-231 ćelijskim linijama raka dojke, koje predstavljaju dve od najčešćih vrsta raka dojke. U ovim eksperimentima, oralna primena Manuka meda rezultirala je značajnim smanjenjem rasta tumora u poređenju sa kontrolnim grupama. Ovo značajno sprečavanje progresije tumora naglašava potencijalnu efikasnost meda kao tretmana za prevenciju ili lečenje raka.

Manuka med mogao bi da se razvije u prirodni dodatak ili čak samostalan tretman

Nalazi studije pokazuju da bi Manuka med potencijalno mogao da se razvije u prirodni dodatak ili čak samostalan tretman za HR-pozitivan rak dojke, posebno za pacijente koji imaju otpornost na tradicionalne terapije.

– Nalazi daju nadu za razvoj prirodne, manje toksične alternative tradicionalnoj hemoterapiji. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumele prednosti prirodnih jedinjenja u terapiji raka, ova studija uspostavlja snažnu osnovu za dalja istraživanja u ovoj oblasti – istakla je dr Diana Marquez-Garban, profesor medicine na David Geffen School of Medicine na University of California.