Naslovna / Prirodna medicina

Efikasni prirodni melemi za dekubitus rane

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 08. 2023.

S obzirom na to da se dekubitus razvija u nekoliko faza,prirodni melemi mogu da se koriste i pomognu u određenima stanjima kože

dekubitus rane Dekubitus rane u početnim fazama mogu se održavati prirodnim melemima Foto: Shutterstock

Dekubitus rane ili bolne povrede nastale usled dugotrajnog pritiska na kožu, koji sprečava normalan protok krvi, u slučaju kao što je ležanje ili sedenje u istom položaju, mogu da se održavaju prirodnim, domaćim melemima. S obzirom na to da se dekubitus razvija u nekoliko faza, lekari napominju da se melemi mogu koristiti samo tokom određenog stanja kože.

Bez dotoka krvi koža počinje da odumire

Dugotrajno ležanje ili sedenje u istom položaju, zbog prekida dotoka krvi, oštećuje kožu izazivajući njeno odumiranje. Čak i kada je dotok krvi u kožu prekinut duže od 3 sata javlja se dekubitus. U zavisnosti od stepena oštećenja kože, razlikuju se 4 stadijuma dekubitusa:

Faza 1. Područje izgleda crveno i toplo je na dodir. Sa tamnijom kožom, područje može da dobije  plavu ili ljubičastu nijansu. Osoba može da se žali da taj deo „gori“, boli ili svrbi.
Faza 2. Područje izgleda oštećenije i može se javiti otvorena rana, ogrebotina ili plikovi. Osoba se žali na jak bol, a koža oko rane može da je promenjene teksture.
Faza 3. Područje dekubitusa ima izgled kratera zbog oštećenja ispod površine kože.
Faza 4. Područje je ozbiljno oštećeno i prisutna je velika rana. Rana može da zahvati mišiće,  tetive, kosti i zglobove, i u ovoj fazi je najveći rizik od infekcije.

Efikasni domaći melemi za dekubitus rane

Kada dekubitus rane dostignu 3. i 4. fazu, ne treba očekivati da mogu da pomognu bilo kakvi prirodni lekovi. Ali, za lečenje, negovanje dekubitus rana u ranim fazama mogu da se koriste kućni lekovi, melemi koje možemo sami da napravimo.

Aloe veraAloe vera gel dobijen iz lista ove biljke može da se nanosi na rane kako bi se sprečilo njihovo ponovno vraćanje i sprečio svrab i peckanje.

Slana voda – Kako biste sprečili infekciju, važno je redovno čišćenje rana koje mogu da se operu blagim sapunom i vodom. U 2. fazi dekubitus rane mogu da se operu rastvorom vode i soli. Nanošenje slane vode na ranu, koja deluje kao dezinfekciono sredstvo, može da pomogne u uklanjanju mrtvog tkiva, kao i viška tečnosti iz rane.

Cvekla i med – Pomešajte izrendanu sirovu cveklu sa medom kako biste hidrirali kožu, vratili joj vlagu i sprečili svrab i crvenilo.

Kurkuma – Svojstva kurkume za brzo zarastanje rana mogu da pomognu u slučaju dekubitusa. Kurkumin, bioaktivno jedinjenje u kurkumi, ubrzava proces zarastanja rana. Pasta od kurkume može direktno da se nanese na ranu. Nanošenje kurkume na ranu omogućava bržu regeneraciju kože i kontrakciju rane. Pomešajte kurkumu sa uljem smirne kako bi se poboljšala cirkulacija krvi, rana brže zacelila, ojačao imuni sistem i uništili toksini.

Šećer i med – Pomešajte šećer i kašiku meda, nanesite na rane i pokrijte sterilnim zavojem. Ovaj melem pomaže u zaceljivanju rana i smirivanju okolne upaljene kože.

Kantarion uljeKantarionovo ulje odlično je negu kože pod stalnim prtiskom i sprečavanje nastanka rana. Gazu natopljenu uljem staviti na ranu i menjati je nekoliko puta na dan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo