Naslovna / Prirodna medicina

Infekcije i čir na koži mogu da ublaže crni i beli luk, med, kurkuma…

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 02. 02. 2022.

Čireve na koži nikako ne treba fizički tretirati, odnosno istiskati i bušiti, jer tada može da dođe do do infekcije dubokih slojeva kože i mekog tkiva

infekcije i čir na koži Pojedini prirodni preparati mogu da ublaže simptome iritacije i čira na koži Foto: Shutterstock

Infekcije i čir na koži mogu da nastanu usled problema sa cirkulacijom, povreda, pritisaka ili iritacija, ali i dejstva nekih bakterija. Ako se ne leče, iz forme blagih oblika mogu da pređu u ozbiljnija stanja kakva su hronične rane ili opasnije infekcije.

Infekcije i čir na koži mogu da dovedu do komplikacija

Ponekad, a zapravo u najvećem broju slučajeva, čir na koži i infekcije prođu sami od sebe, uz redovnu higijenu i bez ikakvog fizičkig pritiska na iritirano mesto. Najopasnije je čireve istiskati, fizički uklanjati ili cediti. Tada može da dođe do jače infekcije, širenja, odnosno raznošenja bakterija i ozbiljnijih komplikacija kakva je, recimo, celulitis. U tom slučaju može da dođe i do infekcije dubokih slojeva kože i mekog tkiva. U težim slučajevima, može doći i do trovanja krvi bakterijama (septikemija), i širenja infekcije na kosti i zglobove. Jedna od najvećih komplikacija svakako je i gangrena. Ako su u pitanju blaži oblici, infekcije i čir na koži, odnosno njihove simptome, mogu da ublaže neki prirodni preparati.

Kurkuma može da ublaži infekcije i čir na koži

Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak koji ima antiinflamatorna, antiseptička i antioksidativna svojstva. Upravo je kurkumin razlog zbog koga kurkuma može da pomogne u lečenju rana na koži. Nakon čišćenja zahvaćene kože, najbolje vodom, nanesite kurkumu u prahu na čir. Zatim pokrijte čistim zavojem. Potrebno je da prethodno probate na unutrašnjem delu nadlaktice da li ste možda alergični. To važi i za sve druge prirodne preparate, ako ih do tada niste koristili. Pratite promene, odnosno da li simptomi čira idu ka stabilizaciji i smanjenju. Ako imate bilo kakvu reakciju, odmah prekinite sa tretmanom, i dobro isperite mlakom vodom.

Crni i beli luk

Isecite jedan režanj zrelog crnog luka i privijte ga na mesto na kome se nalazi čir. Preko njega stavite sterilnu gazu, i ponovite to tri puta dnevno. Ako vam ne smeta intenzivan miris belog luka, on je još efikasnija pomoć. Ima jaka antimikrobna, antibiotska i antizapaljenska svojstva. Izgnječite u presi nekoliko čenova i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Nežno privijte na opran i suv čir. Takođe, možete jedan čen prepeći na šporetu ili ringli i staviti direktno na čir. Držite desetak minuta, a ponovite najviše tri puta dnevno.

Med pomaže i dezinfikuje

Med ima dokazana snažna antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Razlog su sadržaj prirodnog šećera i supstance koja se zovu polifenoli. Istraživanja su pokazala visoku efikasnost meda u eliminaciji bakterija, posebno u slučaju kožnih poremećaja.

Palenta dobro drenira i sanira upalu

Smesu od palente ćete napraviti tako što žete u 15o mililitara tople vode dodati punu kašiku palente. Dobro promešajte, a ako je smesa retka, dodajte još palente. Trebalo bi da bude gusta, kao za kačamak. Nanesite na mesto zahvaćeno čirom i zaštitite sterilnom gazom. Možete slobodno ponoviti proceduru više puta dnevno.

Slana voda ili fiziološki rastvor smiruju infekcije i čireve

Fiziološki (slani) rastvor je sterilna mešavina destilovane vode i soli. Efikasan je i preporučljiv za čišćenje i uklanjanje mrtve kože sa čireva. Običan fiziološki rastvor sadrži samo 0,9 odsto soli, tako da ne bi trebalo da iritira čir. Može da se kupi u apoteci ili ga možete napraviti i sami. U litar prokuvane i prohlađene (po mogućstvu) destilovane vode dodajte jednu kašiku obične kuhinjske soli. Čistite i ispirajte područje zahvaćeno čirom ne više od tri puta dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo