Naslovna / Ishrana

Kukuruzno brašno snižava holesterol i visok krvni pristisak, a brine i o dobroj probavi

Priredio/la: M.R.|11:00 - 14. 05. 2021.

Ako ste alergični na gluten ovo brašno je dobar izbor, ali njegova upotreba se ipak ne preporučuje svima

kukurzno brašno- holesterol-gluten Žuto kukuruzno brаšno je odličan izvor cinkа Foto: Shutterstock

Ako izbegavate bela brašna ili ste alergični na gluten, upotreba kukuruznog ili projinog brašna se nameće kao jedan od izbora. Dobre strane ove odluke su unos velike količina hranljivih materija, vitamina i minerala i visoka nutritivna vrednost brašna od kukuruza. Kako bi se zadržao maksimum hranljivih sastojaka trebalo bi se informisati o vrstama brašna i njihovoj upotrebi jer imaju određene specifičnosti, od kojih zavisi i za koju namenu bi trebalo da ih koristite.

Mana – velika količina ugljenih hidrata

Pored brojnih prednosti, kukuruzno brašno ima i neke mane, zbog kojih ne bi trebalo da se ishrana bazira samo na njemu. Naime, sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, a neki sastojci mogu da blokiraju apsorpciju nutrijenata. Ako ga koristite povremeno i u razumnim količinama, a posebno ako možete da pronađete organsko, od njega ćete imati samo koristi. Zbog velike količine nesvarljivih vlakana, preporučuje se oprez i osobama sa previše bakterija u tankom crevu i sindromom iritabilnih creva.

Vrste kukuruznog brašna

Najrasprostranjenije u ishrani je integralno kukuruzno brašno ili palenta – to je grubo mleveno brašno koje se koristi u pripremi kukuruznog hleba. Ono se svrstava u integralna, jer sadrži cela zrna i klice, pa zadržava i najveću količinu nutrijenata. Palenta je zapravo ime za jelo koje se od njega sprema, a ne naziv vrste brašna. Obično kukuruzno brašno je fino mleveno. Idealno je da ga koristite za zgušnjavanje, ali se najčešće koristi za razna peciva. Kukuruzno brašno može biti belo i žuto, a ovaj tip takođe sadrži celo zrno. Organsko brašno od kukuruznih klica je svakako najbolji izbor, jer je najzdravije, a dobija se tako što se njegove klice potapaju u vodu, prilikom čega se eliminiše fitinska kiselina. Kukuruzno brašno ne treba mešati sa drugim proizvodima od kukuruza.

Šta sve sadrži kukuruzno brašno

Najveći kvaliteti ovog brašna su to što ne sadrži gluten, ima veliku količinu vlakana, proteina i antioksidanata, lako se vari i poboljšava probavu. Kukuruzno brašno sadrži niacin, tiamin, riboflavin, pantotensku kiselinu, folate i vitamin B6, E i K. Takođe, u njemu su vlakna, karotenoidi, veliki broj aminokiselina i minerala kao što su cink, visok sadržaj gvožđa, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan i selen. Šoljа žutog kukuruznog brašna sadrži 2,8 mg gvožđа, što je 35 odsto dnevnih potrebа gvožđа zа muškаrce i 16 odsto za žene.

Žuto kukuruzno brаšno je odličan izvor cinkа. Cink je zaslužan za аktivirаnje enzime koji regulišu аktivnost genа u nаšim ćelijаmа, snaži imunitet, аktivirа аntioksidativne enzime koji čuvaju membrane naših ćelija i DNK i proteinа. Šoljа žutog kukuruznog brаšna sadrži 2 mg cinkа, što je 25 odsto preporučenog dnevnog unosa zа žene i 18 odsto zа muškаrce.

Riznica je i betа-kаrotena koji utiče na jači muni sistem i povećаva proizvodnju crvenih krvnih zrnаcа. Šoljа žutog kukuruznog brаšnа meri 250 međunаrodnih jedinicа vitаminа A propisanih za jedan obrok, što je 11 odsto potrebnog dnevnog unosа zа žene i 8 odsto zа muškаrce.

Protiv visokog pritiska, dobro za digestivni trakt, osobe sa dijabetesom…

Upotreba kukuruznog brašna utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska i snižava nivo holesterola. Utiče na bolju probavu, podstiče varenje, pomaže kod tvrde stolice i hemoroida, i pomaže u sprečavanju nastanka karcinoma debelog creva. Zbog velike količine antioksidanata sprečava razvoj mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne i dijabetes i jača imuni sistem. Sposobnosti lakog varenja i podsticanje probave svrstava ovo brašno u grupu namirnica dobrih za mršavljenje, ima malu količinu kalorija i ubrzava metabolizam. Blagotvorno utiče i na negu kože.

Kukuruzno brašno se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa jer pojedini tipovi zadržavaju sve korisne sastojke, pomažu u raznovrsnosti ishrane, održavaju nizak nivo holesterola, sadrži folnu kiselinu, jača kosti, omogućava poboljšanu funkciju bubrega kod osoba sa dijabetesom i smanjuje razvoj popratnih patologija kardiovaskularnog sistema.

Idealna dohrana za bebe

U prelasku sa režima dojenja na uvođenje čvrste hrane, kukuruzno brašno je dobar izbor. Velika količina iskoristljivih hranljivih sastojaka, činjenica da ne sadrži gluten, ukus koji će se bebama dopasti u formi kašice i mogućnost kombinovanja sa velikim brojem namirnica, prvenstveno voća i povrća, učiniće da ga vaša beba obožava a pritom se hrani zdravo. Važno je i za uspostavljanje dobrog režima probave u prelasku sa mleka na mekanu, kašastu hranu.

Tradicionalni recept za kačamak

Ovo staro srpsko tradicionalno jelo sve više se svrstava u egzotiku, ljudi ga rado jedu i prisećaju detinjstva. Pravi se od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici.

Potrebno:

  • 3 veće kutlače belog projinog brašna
  • 1,5 l vode
  • so po ukusu
  • dodaci po ukusu (sir, kajmak, kozji sir)

Priprema:

U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Pustiti da provri, pa dodati brašno bez mešanja. Brašno treba da ostane na površini vode u obliku kupe. U sredini kupe od brašna napraviti rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta. Pazite da ima dovoljno vode jer će u protivnom zagoreti. Brašno će se kuvati i njegova masa će postepeno da se smanjuje. Kada brašno sasvim nestane sa površine počnite sa mešanjem manjom oklagijom ili varjačom i biće brzo gotovo

Ideje za dodatke:

  • prelijte ga mlekom i posolite – bićete iznenađeni ukusom
  • zagrejte nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike, kratko propržite pa po vrhu izmrvite sir
  • zagrejte nekoliko kašika masti i dodajte mlevenu papriku uz mešanje, pazite da ne zagori i prelijte po vrućem kačamaku

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo