Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni melemi za suve i ispucale ruke u toku zime

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 17. 12. 2021.

Pored lica i ruke su najizloženije hladnoći i koža može toliko da strada da dolazi do pucanja i krvarenja

prirodni melemi Foto: Shutterstock

Prirodni melemi za suve ruke su dobra pomoć za kožu ruku tokom hladnoće koja iz kože izvlači hranljive materije i isušuje je. Kako su ruke, pored lica, najizloženije uticaju hladnoće, koža se menja. Postaje gruba, hrapava, kruta, gubi sjaj i elastičnost. Površinski sloj se peruta, a može da dođe i do infekcija. Prirodni preparati mogu da pomognu u održavanju normalnog balansa sebuma.

Prirodni melemi poput kokosovog ulja imaju dobru moć upijanja

Najveća prednost kokosovog ulja je velika moć upijanja. Ima dobar efekat u slučaju infekcija, a može da pomogne i kod zarastanja rana. Najbolje je koristiti ga redovno, posebno za redovnu negu ruku, posle pranja suđa ili izlaganja hemikalijama. Najpre dobro operite ruke neutralnim sapunom. Pre izlaganja hladnoći, nanesite kokosovo ulje na ruke, ali nemojte preterivati sa količinama. Takođe, ne treba ga nanositi na ruke više od tri puta dnevno.

Ovas, bademovo mleko i kantarionovo ulje

Ovas sadrži vitamin E, proteine, za kožu korisne lipide i antioksidante. Supstance iz koloidnog ovsa praktično deluju tako da na koži prave dodatni, zaštitini sloj. Takođe, kod suve kože, ublažava i osećaj svraba. Ovaj prirodni tečni melem napravićete tako što ćete u činiju staviti koliodni ovas, dodati bademovo mleko, uz nekoliko kapi kantarionovog ulja. Stavite šake u tečnost i držite potopljene 15 minuta.

Prirodni melemi dobri i za rane, delotvorni maslinovo ulje i smeđi šećer

Hladno devičansko maslinovo ulje je izuzetno delotvorno u slučaju pucanja kože i rana koje se prave. Pored toga, hidrira omekšava kožu na rukama koja zahteva specifičnu brigu, i vraća joj sjaj, uz smanjenje bora i pregiba. U posudi sjedinite dobro ¼ šolje maslinovog ulja i ¼ šolje smeđeg šećera. Nanesite piling kružnim pokretima na ruke, i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Ružina vodica, limun i bademovo mleko

Ružina vodica doslovno leči, grubu, suvu i oštećenu kožu. Hidrira je, vraća elastičnost i ph faktor u balans. Antiupalna svojstva doprinose zatezanju i opštem boljem zdravlju i izgledu kože, koja je podložna upalama. Pet kapi ružine vodice, tri kapi limunovog soka i nekoliko kašika bademovog mleka pomešajte i utljajte na ruke. Držite 15 minuta, pa isperite mlakom vodom. Najbolje je ovo raditi ujutru i uveče.

Ulje jojobe

Jojobino ulje ima pH vrednost sličnu onoj koju ima naša koža. Zbog toga se koža tretirana ovim uljem i prirodno brže regeneriše. Možete ga koristiti samostalno ili u kombinaciji sa kremama koje inače koristite za negu ruku. Ovo ulje utiče na zarastanje ožiljaka, sprečava bore i regeneriše kožu. Ako nanosite samo njega, do 6 kapi je sasvim dovoljno. Nanesite da ispucale delove kože na rukama i pažljivo utrljajte kružnim pokretima. Nema potrebe da ga ispirate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo