Suve smokve u maslinovom ulju – stari narodni melem za nekoliko želudačnih tegoba
Opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku - sveže ili suve, jer su veoma korisne za zdravlje, a neki narodni melemi sa smokvama pokazali su se kao veoma delotvorni kod "lenjih" creva i problema sa želucem
Suve smokve u maslinovom ulju su prirodni lek koji se od davnina koristi za ublažavanje i lečnje brojnih želudačnih tegoba. Što se tiče nutritivne vrednosti suve smokve nalaze se na vrhu lestvice zdravih namirnica i smatraju se superhranom jer sadrže širok spektar esencijalnih vitamina i minerala. Inače, opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku - sveže ili suve, jer su veoma korisne za zdravlje. Nutricionisti suvu smokvu obično opisuju kao "dekadentno sušeno voće čiji raskošni slatki ukus i lepljivu teksturu teško nadmašiti".
Suve smokve imaju brojne zdravstvene koristi
1. Suve smokve su odličan izvor vlakana, koja pomažu u održavanju dobrog zdravlja creva i drže nas dugo sitim. Zbog toga se preporučuju u slučaju konstipacije jer brzlo poboljšavaju rad creva, kao i njihovo pražnjenje.
2. Iznenađujuće su bogat izvor kalcijuma, minerala koji pomaže u zaštiti od gubitka kostiju i osteoporoze. To ih čini odličnom užinom za vegane ili ljude koji izbegavaju mlečne proizvode. Sušene smokve takođe sadrže visok nivo magnezijuma, kalijuma i fosfora, koji svi zajedno utiču na rast i održavanje zdravih kostiju.
3. Kao i većina sušenog voća, kada se konzumira u umerenim količinama, suve smokve su odlične za sve koji žele da smršaju. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u povećanju osećaja sitosti što sprečava želju za glađu i pomažu da se smanji ukupni unos hrane. Sušene smokve su prirodno slatke i ne sadrže dodatne šećere, što ih čini zdravijom alternativom prerađenim slatkišima kao što su čokolada, kolači, keksići...
4. Suve smokve prepune su esencijalnih mikronutrijenata i antioksidanata, koji pomažu koži i kosi da bolje izgledaju.
5. Iako suve smokve sadrže visok nivo prirodnih šećera, one su takođe bogate vitaminom E i nizom bioaktivnih jedinjenja sa antidijabetičkim svojstvima. Pored toga, smokve su bogate vlaknima, što može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi i pri gubitku kilograma. Sve zajedno, suve smokve su iznenađujuće zdrava užina za dijabetičare i mogu da pomognu u prevenciji ili čak preokretanju stanja u slučaju dijabetesa tipa 2.
Recept melem od suvih smokava u maslinovom ulju
Tradicionalno, smokve u maslinovom ulju smatraju se najboljim lekom za bakterije u želucu. Smokva je sama po sebi vrlo lekovita, a u kombinaciji sa maslinovim uljem odlično se pokazala u problematičnim situacijama sa želucem. U maslinovom ulju nalazi se više nezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju i zbog toga je jedna od najzdravijih masnoća. Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujući načinu proizvodnje, te se smatra nezamenjivom namirnicom s veoma dugom listom lekovitih svojstava. Sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija.
Za poznati melem od suvih smokava maslinovom ulju potrebni su sledeći sastojci:
- 40 suvih smokava
- maslinovo ulje.
Priprema: Potrebno je suve smokve prerezati na pola ili izbušiti ih iglom ili viljuškom kako bi bolje upijale maslinovo ulje. Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, ovaj prirodni lek može da se konzumira. Uzima se po jedna smokva pre svakog obroka.
Ovaj stari narodni lek pomaže i kod problema s konstipacijom, heliko bakterijom, astmom, anemijom, bronhitisom, neplodnošću...
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jasim
Ako ulje nije extra virgin uzalud je trud
Podelite komentar
Livija
Molba za poštovanu MarijuKrsmanovic koja je podelila sa nama recept za rastvaranje KAMENA U BUBREGU. Nejasno je da li se suve smokve i odvar od kukuruza koriste ISTOVREMENO ili se odvar pije kada se ZAVRŠI kura sa smokvama. Hvala!
Podelite komentar
Tanja
Mogu li sveže smokve da se potope u ulje?
Podelite komentar