Naslovna / Prirodna medicina

Suve smokve u maslinovom ulju – stari narodni melem za nekoliko želudačnih tegoba

Priredio/la: I. V. |11:00 - 17. 08. 2023.

Opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku – sveže ili suve, jer su veoma korisne za zdravlje, a neki narodni melemi sa smokvama pokazali su se kao veoma delotvorni kod „lenjih“ creva i problema sa želucem

suve smokve Opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku – sveže ili suve Foto: Shutterstock

Suve smokve u maslinovom ulju su prirodni lek koji se od davnina koristi za ublažavanje i lečnje brojnih želudačnih tegoba. Što se tiče nutritivne vrednosti suve smokve nalaze se na vrhu lestvice zdravih namirnica i smatraju se superhranom jer sadrže širok spektar esencijalnih vitamina i minerala. Inače, opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku – sveže ili suve, jer su veoma korisne za zdravlje. Nutricionisti suvu smokvu obično opisuju kao „dekadentno sušeno voće čiji raskošni slatki ukus i  lepljivu teksturu teško nadmašiti“.

Suve smokve imaju brojne zdravstvene koristi

1. Suve smokve su odličan izvor vlakana, koja pomažu u održavanju dobrog zdravlja creva i drže nas dugo sitim. Zbog toga se preporučuju u slučaju konstipacije jer brzlo poboljšavaju rad creva, kao i njihovo pražnjenje.

2. Iznenađujuće su bogat izvor kalcijuma, minerala koji pomaže u zaštiti od gubitka kostiju i osteoporoze. To ih čini odličnom užinom za vegane ili ljude koji izbegavaju mlečne proizvode. Sušene smokve takođe sadrže visok nivo magnezijuma, kalijuma i fosfora, koji svi zajedno utiču na rast i održavanje zdravih kostiju.

3. Kao i većina sušenog voća, kada se konzumira u umerenim količinama, suve smokve su odlične za sve koji žele da smršaju. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u povećanju osećaja sitosti što sprečava želju za glađu i pomažu da se smanji ukupni unos hrane. Sušene smokve su prirodno slatke i ne sadrže dodatne šećere, što ih čini zdravijom alternativom prerađenim slatkišima kao što su čokolada, kolači, keksići…

4. Suve smokve prepune su esencijalnih mikronutrijenata i antioksidanata, koji pomažu koži i kosi da bolje izgledaju.

5. Iako suve smokve sadrže visok nivo prirodnih šećera, one su takođe bogate vitaminom E i nizom bioaktivnih jedinjenja sa antidijabetičkim svojstvima. Pored toga, smokve su bogate vlaknima, što može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi i pri gubitku kilograma. Sve zajedno, suve smokve su iznenađujuće zdrava užina za dijabetičare i mogu da pomognu u prevenciji ili čak preokretanju stanja u slučaju dijabetesa tipa 2.

Recept melem od suvih smokava u maslinovom ulju

Tradicionalno, smokve u maslinovom ulju smatraju se najboljim lekom za bakterije u želucu. Smokva je sama po sebi vrlo lekovita, a u kombinaciji sa maslinovim uljem odlično se pokazala u problematičnim situacijama sa želucem. U maslinovom ulju nalazi se više nezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju i zbog toga je jedna od najzdravijih masnoća. Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujući načinu proizvodnje, te se smatra nezamenjivom namirnicom s veoma dugom listom lekovitih svojstava. Sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija.
Za poznati melem od suvih smokava maslinovom ulju potrebni su sledeći sastojci:

– 40 suvih smokava
– maslinovo ulje.

Priprema: Potrebno je suve smokve prerezati na pola ili izbušiti ih iglom ili viljuškom kako bi bolje upijale maslinovo ulje. Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, ovaj prirodni lek može da se konzumira. Uzima se po jedna smokva pre svakog obroka.
Ovaj stari narodni lek pomaže i kod problema s konstipacijom, heliko bakterijom, astmom, anemijom, bronhitisom, neplodnošću…

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ostojic
16:01, 17. 08. 2023.
Odgovori

Ako je sve kako ste texstom opisali. Onda je to ver, vrhova.Ali ja ipak moram da se uverim u celu privu. Kupio sam smokve, stavio u maslinovo ulje i sad cekamo cetredeset dana.
👍👍👍👍👍👍👍

Lili
14:08, 19. 08. 2023.
Odgovori

Vjerujte da pomaže, mom suprugu je preporodilo želudac.

Gordana
20:35, 19. 08. 2023.
Odgovori

Sve iz maslinovog ulja i sa maslinovim uljem je blagodet!!!!

Gordana
20:40, 19. 08. 2023.
Odgovori

Smokve dokazano ljece neke vrste kancera…samo treba biti oprezan sa suvim…mi sa mora potapamo u more.i cuvsmo…susimo sa biljkama na koji ne idu insekti…e to su suve smokve!
Jedu se cjele zime..po malcice…

MarijaKrsmanović
0:53, 02. 09. 2023.
Odgovori

1/2 kg.Suve smokve prerezane po širini ,tako daje prerezan i deo okrenutnagore da bi upio što bolje maslinovo ulje.Posle 40 dana jesti ujutru i uveče kašičicom zajedno sa uljem.Rastvara kamen u bubregu.PROVERENO..ZA izbacivanje kamena je dobro .Okrunjene klipove belog kukuruza oprati i dobro izdrobiti da pokrije dno šerpe ( 5 L.) u dva sloja.Na to naliti 3,5 L hladne vode ,poklopiti i staviti na vatru.Ne sme da proključa ,nego kad se čije zujanje skinuti,ohladiti o procediti i piti onoliko dana koliko dana jedemo SMOKVU.Praviti nekoliko puta dobar od kočamnjki belog kukuruza i piti izjutra po veliku šolju odvara pa opet smokvi i u masl ulju i tako dok ne primetite da se kamen topi i izlazi kao pesak .Recept mi je dala žena sa kKosova a od mene ga je čak uzela moja doktorka.BUDITE NUPORNI ,NEĆETE ZAŽALITI .

Tanja
12:09, 02. 10. 2023.
Odgovori

Mogu li sveže smokve da se potope u ulje?

Livija
20:38, 11. 10. 2023.
Odgovori

Molba za poštovanu MarijuKrsmanovic koja je podelila sa nama recept za rastvaranje KAMENA U BUBREGU. Nejasno je da li se suve smokve i odvar od kukuruza koriste ISTOVREMENO ili se odvar pije kada se ZAVRŠI kura sa smokvama. Hvala!

Jasim
9:31, 14. 12. 2023.
Odgovori

Ako ulje nije extra virgin uzalud je trud

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo