Suve smokve u maslinovom ulju su prirodni lek koji se od davnina koristi za ublažavanje i lečnje brojnih želudačnih tegoba. Što se tiče nutritivne vrednosti suve smokve nalaze se na vrhu lestvice zdravih namirnica i smatraju se superhranom jer sadrže širok spektar esencijalnih vitamina i minerala. Inače, opšta je preporuka da smokve treba da jedemo u bilo kom obliku – sveže ili suve, jer su veoma korisne za zdravlje. Nutricionisti suvu smokvu obično opisuju kao „dekadentno sušeno voće čiji raskošni slatki ukus i lepljivu teksturu teško nadmašiti“.
Suve smokve imaju brojne zdravstvene koristi
1. Suve smokve su odličan izvor vlakana, koja pomažu u održavanju dobrog zdravlja creva i drže nas dugo sitim. Zbog toga se preporučuju u slučaju konstipacije jer brzlo poboljšavaju rad creva, kao i njihovo pražnjenje.
2. Iznenađujuće su bogat izvor kalcijuma, minerala koji pomaže u zaštiti od gubitka kostiju i osteoporoze. To ih čini odličnom užinom za vegane ili ljude koji izbegavaju mlečne proizvode. Sušene smokve takođe sadrže visok nivo magnezijuma, kalijuma i fosfora, koji svi zajedno utiču na rast i održavanje zdravih kostiju.
3. Kao i većina sušenog voća, kada se konzumira u umerenim količinama, suve smokve su odlične za sve koji žele da smršaju. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u povećanju osećaja sitosti što sprečava želju za glađu i pomažu da se smanji ukupni unos hrane. Sušene smokve su prirodno slatke i ne sadrže dodatne šećere, što ih čini zdravijom alternativom prerađenim slatkišima kao što su čokolada, kolači, keksići…
4. Suve smokve prepune su esencijalnih mikronutrijenata i antioksidanata, koji pomažu koži i kosi da bolje izgledaju.
5. Iako suve smokve sadrže visok nivo prirodnih šećera, one su takođe bogate vitaminom E i nizom bioaktivnih jedinjenja sa antidijabetičkim svojstvima. Pored toga, smokve su bogate vlaknima, što može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi i pri gubitku kilograma. Sve zajedno, suve smokve su iznenađujuće zdrava užina za dijabetičare i mogu da pomognu u prevenciji ili čak preokretanju stanja u slučaju dijabetesa tipa 2.
Recept melem od suvih smokava u maslinovom ulju
Tradicionalno, smokve u maslinovom ulju smatraju se najboljim lekom za bakterije u želucu. Smokva je sama po sebi vrlo lekovita, a u kombinaciji sa maslinovim uljem odlično se pokazala u problematičnim situacijama sa želucem. U maslinovom ulju nalazi se više nezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju i zbog toga je jedna od najzdravijih masnoća. Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujući načinu proizvodnje, te se smatra nezamenjivom namirnicom s veoma dugom listom lekovitih svojstava. Sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija.
Za poznati melem od suvih smokava maslinovom ulju potrebni su sledeći sastojci:
– 40 suvih smokava
– maslinovo ulje.
Priprema: Potrebno je suve smokve prerezati na pola ili izbušiti ih iglom ili viljuškom kako bi bolje upijale maslinovo ulje. Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, ovaj prirodni lek može da se konzumira. Uzima se po jedna smokva pre svakog obroka.
Ovaj stari narodni lek pomaže i kod problema s konstipacijom, heliko bakterijom, astmom, anemijom, bronhitisom, neplodnošću…
Ako je sve kako ste texstom opisali. Onda je to ver, vrhova.Ali ja ipak moram da se uverim u celu privu. Kupio sam smokve, stavio u maslinovo ulje i sad cekamo cetredeset dana.
👍👍👍👍👍👍👍