Naslovna / Prirodna medicina

Besplatan kućni lek olakšava probavu. Da li nam omogućava i detoksikaciju?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 12. 02. 2024.

Stimuliše pražnjenje creva ublažava simptome zatvora, blagi je laksativ i može u bitnoj meri da olakša probleme sa neredovnim pražnjenjem creva

digestivni sistem Nema dokaza da čišćenje debelog creva utiče na naš organizam i da je uopšte korisno Foto: Shutterstock

Besplatan kućni lek o kojem ne razmišljamo kada imamo problem sa lošim varenjem i zatvorom nam je na dohvat ruke. Topla obična voda u jutarnjim satima odličan je način da se započne dan sa dosta energije i što manje zdravstvenih tegoba.

Besplatan kućni lek i jak holistički eliksir

Topla voda je besplatan kućni lek i moćan holistički eliksir, ne košta ništa i svako može da ga lako pripremi. Topla voda je napitak koji može da reguliše varenje, omogući detoksikaciju tela. Dovoljno je da dan počnemo sa jednom šoljom tole vode na prazan stomak.

Bolja hidratacija

Čaša tople vode u jutarnjim satima je bitna jer tokom noći gubimo tečnost. Topla voda obezbeđuje nam nadoknadu tečnosti. Stručnjaci napominju da greše svi koji smatraju da topu vodu može da zameni kafa u čijoj osnovi je topla voda. Kofein u kafi je jak diuretik, koji će naterati već dehidrirano telo da izbacuje tečnost. Preporuka je zato da jutarnju kafu popijemo posle čaše tople vode i doručka.

Blagi laksativ

Savet je da se i posle kafe obavezno popije čaša vode, jer kofein može da ima dehidrirajuće efekte. Tečnost je neophodna debelom crevu kako bi stolica bila mekša. Kada nema dovoljno tečnosti stolica je tvrđa i otežana je defekacija.

Konzumacija tople vode, posebno ujutru, može da stimuliše pražnjenje creva i da ublaži simptome zatvora. Topla voda je blagi laksativ i može u bitnoj meri olakša probleme sa neredovnim pražnjenjem creva.

Ovaj besplatan kućni lek dobro deluje na metabolizam jer ga pokreće. Topla voda „budi“ metabolizam našeg tela i aktivira kapacitete organizma za sagorevanje energije i masnoća.

Prehlada i zapušen nos

Topla voda može da nam pomogne da lakše dišemo ukoliko smo prehlađeni i zapušen nam je nos. Topla voda svojevrsna je inhalacija koje može da bude od pomoći kada zbog prehlade, alergije ili bolesti sinusa veoma teško dišemo na nos. Ovo isparenje ublažava i simptome sinusne glavobolje.

Detoksikacija

Konzumacija tople vode podiže telesnu temperaturu, omogućava lakše znojenje, što je jedan od glavnih načina na koji telo može da se oslobodi toksina. Ukoliko nameravamo da koristimo vodu u ove svrhe možemo da pijemo za nijansu topliju vodu. Potrebno je, ipak, napomenuti da mnogi lekari ističu da je detoksikacija nepotrebna telu i da je ona samo medicinski opravdana kod osoba koje pokušavaju da oslobode zavisnosti od narkotika ili alkohola.

Stručnjaci objašnjavaju da se detoksikacija u nauci određuje kao izlučivanje toksičnih supstanci iz tela putem jetre, bubrega, kože, pluća.

– Ljudsko telo na ovaj način ima efikasne mehanizme za uklanjanje štetnih materija iz organizma. Medicinska detoksikacija podrazumeva i primenu dokazanih protivotrova, ali nema nikakve veze sa idejom detoksikacije koja se pod tim nazivom koristi u reklamne svrhe –  objašnjava prof. Andreas Michalsen sa Berlinskog univerziteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica14
18:34, 12. 02. 2024.
Odgovori

Uverila sam se da jutarnje pijenje tople vode pozitivno utice na probavu,bas kako je i objasnjeno.

Svetlana
11:42, 14. 02. 2024.
Odgovori

Redovno ujutru pijem toplu vodu,stolica uredna a i kg se gube.Prepirucujem svima jer je to najbrži,najjeftiniji,najzdraviji preparat.

Marina
8:15, 18. 02. 2024.
Odgovori

Redovno ujutro pijem kombinaciju tople vode, malo meda i cimeta..Da li je i to u redu? Svakako vidim i pozitivne efekte na nivo šećera .Poz..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo