Naslovna / Prirodna medicina

Dunja može da spreči razmnožavanje 5 vrsta bakterija koje izazivaju infekcije

Priredio/la: I. V. |11:00 - 24. 10. 2023.

Dunja je bogata vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, a sadrži i malu količinu nekoliko drugih mikronutrijenata, uključujući bakar, kalijum i gvožđe, koji svi zajedno doprinose smanjennju razmnožavanja bakterija, poboljšanju zdravlja srca, bržem zarastanje rana…

dunja Dunja je bogata vitaminom C, vlaknima i antioksidansima Foto: Shutterstock

Dunja se već vekovima koristi u tradicionalnoj medicini, još od biblijskih vremena i smatrala se važnim delom ishrane starih Grka i Rimljana. Cydonia oblonga ili dunja je drvo sa tvrdim žutim plodom koji se koristi u ishrani, ali i kao lek, isto kao i lekovito lišće dunje. Jedan od najvećih izazova, kada je u pitanju ovo aromatično voće, je njegova priprema. Zbog neobičnog oblika i čvrstog mesa, plod dunje se prilično teško seče. Čak i kada je potpuno zreo, plod je potpuno nejestiv sirov pa je potrebno skuvati ga kako bi omekšao, što mu daje slađi ukus.

Za koje zdravstvene probleme dunja može da se koristi?

Poslednjih godina, niz studija potvrdio je blagotvorne efekte ovog moćnog voća, a istraživanja su pokazala da ono može da ponudi razne prednosti, od poboljšanog varenja do boljeg zdravlja srca. Neka hemijska jedinjenja u dunji mogu da promene način na koji imuni sistem reaguje na supstance koje izazivaju alergijske reakcije. Dunja se koristi protiv uporne gorušice kod dece, ali i kod jutarnje mučnine, polenske groznice, čira na želucu i mnoga druga stanja. 

1. Dunja je bogata antioksidansima
Plod dunje je odličan izvor antioksidanata, koji su moćna jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji izazivaju bolesti i štite od hroničnih bolesti. Ne samo da je plod bogat  vitaminom C – vitaminom rastvorljivim u vodi sa antioksidativnim svojstvima, već je i dobar izvor drugih antioksidanata, uključujući kafeoilkinsku kiselinu i rutin.

2. Može da pomogne u ublažavanju opstipacije
U tradicionalnoj medicini, seme ploda dunje često se koristilo za lečenje probavnih poremećaja, kao što su zatvor i dijareja. Novija istraživanja potvrdila su lekovita svojstva ploda i semenki, napominjući da bi dunje mogle da pomognu u ublažavanju zatvora i redovnom pražnjenju creva. Ispitivanja na životinjama pokazao je da je ekstrakt semena dunja pomogao da se poveća pokretljivost digestivnog trakta, a takođe je poboljšao i opuštanje mišića. Ekstrakt semenki dunje može da pomogne da se aktiviraju određeni receptori u crevima kako bi se stimulisale kontrakcije, što bi moglo da spreči zatvor. Osim semenki i plod dunje je bogat vlaknima što znači da ovo voće poboljšava varenje, pokretljivost creva i njihovo pražnjenje.

3. Bori se protiv bakterija
Nekoliko studija otkrilo da je ovo moćno voće može da pomogne u blokiranju rasta štetnih bakterija u telu. Na primer, jedna in vitro studija pokazala je da sok od dunje pomaže u sprečavanju širenja Helicobacter pilorysoja bakterija koji može da izazove razvoj čireva i čireva na sluznici želuca.

Slično tome, druga in vitro studija otkrila je da ekstrakti voća i semena mogu da pomognu u zaštiti od nekoliko drugih sojeva bakterija, kao što su  Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureusEnterobacters aerogenes, od kojih su sve patogene vrste bakterija koje mogu izazvati infekciju i razvoj brojnih bolesti kod ljudi.

4. Podstiče zdravlje srca
Istraživanja su otkrila da dunja može da održava dobro zdravlje srca. Eksperiment na životinjama rađen u Iranu otkrio je da davanje ekstrakta voća pacovima sa dijabetesom pomaže u smanjenju nivoa ukupnog holesterola, lošeg LDL holesterola i triglicerida, koji su svi glavni faktori rizika za srčana oboljenja. Drugo ispitivanje na životinjama pokazalo je da su ekstrakti listova i voća efikasni u smanjenju krvnog pritiska kod pacova, što je još jedan problem koji može doprineti srčanim oboljenjima.

5. Dunja podstiče zarastanje rana
Istorijski gledano, seme i listovi dunje korišćeni su da pomognu zarastanje rana i podstiču obnavljanje tkiva. Nekoliko studija potvrdilo je da ovo voće može da ima moćna lekovita svojstva. Jedna in vitro studija otkrila je da su semenke mogle da deluju kao agensi za zarastanje rana stimulišući rast novog tkiva nakon povrede. Druga studija na životinjama takođe je otkrila da je primena masti ekstrakta semena lokalno bila efikasna u lečenju rana od opekotina drugog stepena kod miševa. Međutim, uprkos ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je više istraživanja kako  bi se utvrdilo da li konzumiranje voća kao deo uravnotežene ishrane pruža iste prednosti ili ne.

6. Sprečava gastroezofagealnu refluksnu bolest – GERB
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje koje se javlja kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak, izazivajući simptome kao što su žgaravica, mučnina i podrigivanje. Istraživanja ukazuju da plod dunje može da pomogne u terapiji i prevenciji GERB. Na primer, studija iz 2018. objavljena u časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology pokazala je da je uzimanje dunje posle obroka jednako efikasno kao i lek koji se izdaje na recept,a koji se koristi za lečenje GERB kod trudnica. Druga studija imala je slične nalaze, pokazujući da je sirup od dunje efikasan kao i uobičajeni lek u smanjenju simptoma GERB kod dece i novorođenčadi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo