Naslovna / Ishrana

Zašto se dunje preporučuju osobama sa digestivnim problemima

Priredio/la: I. V. |11:00 - 13. 09. 2023.

Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranljivim dodatkom svakoj ishrani, a preporučuju se ljudima koji imaju tegobe u digestivnom traktu

dunje Sok od dunje sprečava rast Helicobacter pylori, bakterije za koju se zna da izaziva čir na želucu Foto: Shutterstock

Dunje su drevno voće jedinstvenog ukusa sa nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti, ali, za razliku od drugog voća, dunje se ne jedu sirove. Umesto toga, najbolje ih je kuvati, konzumirati njihov sok ili koristiti sušeni plod, list i semenke za pripremu čajeva. Pokazalo se da dunje, kao bliski srodnici jabuke i kruške, mogu da pomognu u lečenju digestivnih poremećaja, alergija i visokog šećera u krvi, ali naučnici smatraju da je neophodno izvesti još istraživanja o njihovoj efikasnosti.

Dunje se koriste za gorušicu, loše varenje i čir na želucu

Dunja ((Cydonia oblonga) je voće koje potiče iz raznih delova Azije i Mediterana, a primena ovog voća u ishrani lečenju može da se prati još od antičke Grčke i Rima, gde je služila kao simbol ljubavi i plodnosti. Iako se koriste u narodnoj medicini decenijama za ublažavanje digestivnih problema, kao što su problemi sa varenjem, pojave čira na želucu i u slučaju gorušice, naučna istraživanja o njihovim prednostima su još uvek su u početnim fazama.

1. Ublažava probleme sa varenjem
Dunje se dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje raznih tegoba u digestivnom sistemu. Nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može da zaštiti tkivo creva od oštećenja koja se dovode u vezu sa inflamatornim bolestima creva (IBD), kao što je ulcerozni kolitis. U studiji sprovedenoj na miševima sa ulceroznim kolitisom, oni koji su dobijali ekstrakt i sok od dunje imali su značajno smanjenje oštećenja tkiva debelog creva, u poređenju sa kontrolnom grupom te se planira dalje istraživanje na ljudima.

2. Može da pomogne kod čira na želucu
Rana istraživanja ukazuju da biljna jedinjenja u dunjama mogu da pomognu u prevenciji i ublažavanju problema kod čira na želucu. U laboratorijskoj studiji, sok od dunje sprečio je rast Helicobacter pylori, bakterije za koju se zna da izaziva čir na želucu. U međuvremenu, studija na miševima otkrila je da ekstrakt dunje štiti od čira na želucu izazvanog alkoholom.

3. Olakšava simptome refluksa kiseline
Nekoliko studija pokazuje da sirup od dunje može da pomogne u kontrolisanju simptoma  gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), poznate kao refluks kiseline. Sedmonedeljna studija sprovedena na 80. dece sa refluksom kiseline otkrila je da je svakodnevna suplementacija sirupom ovog voća podjednako efikasna kao i lekovi koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja. U studiji na 137 trudnica, doza od 10 mg sirupa od dunje, uzeta posle obroka takođe se pokazala efikasnom kao i tradicionalni lekovi u ublažavanju simptoma refluksa kiseline, odnosno gorušice.

Pored toga, u studiji izvedenoj na 96 dece sa refluksom kiseline, koja je trajala 4 nedelje, upotreba koncentrata dunje uz tradicionalne lekove poboljšala je simptome kao što su povraćanje, averzija prema hrani, podrigivanje i bol u stomaku – i to u većoj meri nego uzimanje samog leka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
roko
23:42, 14. 09. 2023.
Odgovori

I čaj od lista dunje za diareu…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo