Jagorčevina je riznica vitamina C: Olakšava iskašljavanje, ali i smiruje nervozu
Mlado lišće jagorčevine je prava riznica vitamina, naročito vitamina C i provitamina A
Jagorčevina, poznata i pod imenima jaglika, jagorčika ili jagliče, prirodno raste na livadama, obodima šuma i proplancima širom Evrope. I cvet i list obiluju korisnim sastojcima, pre svega vitaminima i antioksisantima.
Jagorčevina: Hemijski sastav i lekovita svojstva
Savremena fitoterapija visoko ceni jagorčevinu zbog bogatog hemijskog sastava.
Koren sadrži između 5 i 10 odsto triterpenskih saponina (primulin i primulaverin), kao i fenolne glikozide, flavonoide i male količine etarskih ulja. Upravo saponini deluju kao prirodni ekspektoransi tako što podstiču stvaranje i izbacivanje sluzi iz disajnih puteva, olakšavajući iskašljavanje kod bronhitisa, prehlade i kašlja sa gustim sekretom.
Cvetovi sadrže flavonoide, antocijane i enzime, koji imaju blago umirujuće i antispazmodično dejstvo. Zbog toga se čaj od cveta jagorčevine koristi se ne samo kod respiratornih tegoba, već i za ublažavanje napetosti, nesanice i slabosti srca.
Mlado lišće je prava riznica vitamina, naročito vitamina C i provitamina A. Jača imunitet i pomaže telu da se oporavi od fizičkog umora.
Upotreba u narodnoj i savremenoj medicini: Za koja stanja se jagorečvina korist
U narodnoj tradiciji jagorčevina se vekovima koristi kao “čistač pluća” i biljka vedrog raspoloženja. Danas je potvrđeno da ekstrakti ove biljke deluju mukolitički, protivupalno i blago sedativno. Farmaceutska industrija koristi je kao sastojak mnogih biljnih sirupa i čajnih mešavina za ublažavanje simptoma gripa i bronhitisa.
Zanimljivo je da su istraživanja austrijskih naučnika pokazala da polifenolni spojevi iz cveta jagorčevine imaju antioksidativno delovanje, koje štiti ćelije od oksidativnog stresa i jača otpornost organizma.
Priprema i primena
Čaj od korena (za iskašljavanje)
Jedna kafena kašičica sitno iseckanog korena prelije se sa 200 ml hladne vode, zatim kratko prokuva (5 minuta) i procedi. Pije se toplo, 3-4 puta dnevno, po šolja.
Čaj od cveta (za smirenje i disajne puteve):
Kašičica suvih cvetova prelije se sa 200 ml ključale vode, ostavi 10-15 minuta poklopljeno, procedi i pije 2-3 puta dnevno.
Tonik za jačanje i vitalnost:
Mešavina korena jagorčevine, majčine dušice i anisa pomaže kod umora, slabosti i pada energije.
Naučno potvrđene koristi jagorčevine
Kao ekspektorans olakšava iskašljavanje kod bronhitisa i kašlja. Jagorčevina ima antiinflamatorno dejstvo jer ublažava upalu disajnih puteva.
Deluje i kao blagi sedativ - smanjuje nervozu i pomaže kod nesanice. Antioksidantna svojstva štite ćelije od slobodnih radikala, a obilje vitamina jača imunitet i ubrzava regeneraciju organizma nakon prehlade.
Dakle, jagorčevina je mnogo više od ukrasne biljke. Ona je prirodni saveznik zdravog respiratornog sistema, mirnog sna i snažnog imuniteta.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.